Het conceptwetsvoorstel profielen vmbo staat online. Tot 31 mei kunt u als schoolbestuur of betrokkene reageren door middel van een internetconsultatie. Aan de hand van uw opmerkingen kan het voorstel nog aangepast worden.
Met dit wetsvoorstel worden de sectoren en afdelingen in het vmbo vervangen door profielen. Deze verandering geldt voor alle leerwegen in het vmbo (BB, KB, GL en TL).Voor de TL betekent dit wetsvoorstel vooralsnog alleen een naamswijziging. TL heeft geen verplicht beroepsgericht vak, maar kent wel profielgebonden algemeen vormende vakken.
Elk profiel zal bestaan uit een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Het beroepsgerichte onderwijs gaat bestaan uit een profielvak (profiel) en beroepsgerichte keuzevakken (keuzedelen). Doordat verschillende combinaties van een profiel en keuzedelen mogelijk worden, kunnen er programma’s samengesteld worden met een sectoroverstijgend, multidisciplinair karakter.
Naast het wetsvoorstel is ook een toelichting op het conceptwetsvoorstel online geplaatst. Onderstaand kort de belangrijkste punten uit het conceptwetsvoorstel.
De wetswijziging heeft betrekking op de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB), Wet op de Expertisecentra (WEC) en Wet op het voortgezet onderwijs BES (WVO BES).
Profielen
- Er komen tien profielen.
- In de sector Techniek is het profiel Maritiem en techniek toegevoegd.
- Het profiel voor de Groene sector gaat Landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel heten.
Licenties
- Het aanbieden van profielvakken is aan licenties gebonden.
- Huidige, operationele en bekostigde aanbod wordt omgezet naar licenties voor nieuwe profielen (peildatum hiervoor is schooljaar 2014-2015).
- Intrasectorale en intersectorale programma’s kunnen omgezet worden naar een profiel dat hoort bij e?e?n van de aan het programma onderliggende afdelingen of naar het profiel Dienstverlening en Producten. Je kunt dus niet het profiel Dienstverlening en Producten aanbieden en daarnaast nog andere profielen.
- In de nieuwe situatie kunnen scholen die hun aanbod willen uitbreiden dat (net als in de huidige situatie) doen via stichting, aanvraag voor uitbreiding van het aanbod of overleg in een regionaal plan onderwijsvoorzieningen (RPO).
- Schoolbesturen krijgen een stroomschema dat hun een keuze biedt in hoe ze hun huidige aanbod om willen zetten naar aanspraken op bekostiging voor de nieuwe profielen.
- Het profiel Media, vormgeving en ICT is, vanwege de hogere kosten, uitgezonderd van onderhandeling via een RPO. Het profiel staat alleen open voor scholen die grafimedia of ICT-leerroute als examenprogramma aanbieden.
- Het profiel Maritiem en techniek is niet onderhandelbaar in een RPO.
- Een agrarisch opleidingscentrum (aoc) kan het groene aanbod van het profiel Landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel via overleg in een RPO uitbreiden met het aanbod van het profiel Dienstverlening en Producten in een groene context.
- Het is nog onduidelijk of scholen moeten kiezen of meerdere opties open kunnen houden. Daarnaast lijkt het alsof je niet automatisch alle profielen binnen een sector aan mag bieden (zoals binnen de sector Techniek).
- Het aanbieden van keuzevakken is niet aan licenties gebonden.
Aanbieden van leerwegen
- Als aan een school voor vbo onderwijs in een bepaald profiel wordt verzorgd, dan moet daarbinnen zowel de basisberoepsgerichte als de kaderberoepsgerichte leerweg worden aangeboden. Het is niet toegestaan om een profiel in maar e?e?n van beide beroepsgerichte leerwegen aan te bieden.
Examen
- Het profiel wordt in ondeelbaar centraal examen afgetoetst.
Invoering
- Het bevoegd gezag van een school wordt in de gelegenheid gesteld om nog niet op 1 augustus 2016 over te stappen naar de nieuwe systematiek, maar om een jaar later over te stappen naar de nieuwe indeling van het vmbo met profielen in plaats van afdelingen. In dat geval zijn de gewijzigde wetsbepalingen voor het eerst van toepassing op de leerlingen die in schooljaar 2017-2018 worden toegelaten tot het derde leerjaar. Deze data wijken af van de eerder voorgestelde mag-/moetregeling. In het voorstel voor deze regeling werd gesproken over vrijwillige invoering in schooljaar 2015-2016 en verplichte invoer in schooljaar 2016-2017.
- De wet wordt gelijktijdig ingevoerd in Nederland en het Europees en Caribisch deel van Nederland.
Meer informatie vind je op de website overheid.nl. Een reactie van platformsvmbo vind je op www.platformsvmbo.nl.
Ik mis in deze discussie de positie van de gedeeltelijk begaafde leerling. De leerling die vanwege dyslexie of dyscalcullie niet op de HAVO/VWO kan blijven. Ik ben zelf dyslectisch en heb met een IQ van 132 de mavo moeten doen. Deze situatie is nog onveranderd merk ik aan mijn vmbo-t leerlingen nu.