‘Het boek is beter’, kopte de Volkskrant afgelopen week. In het artikel staat een uitspraak die als argument tegen digitaal leren gebruikt wordt. Dat argument gaat alleen net zo goed op voor leren van papier. Het is tijd voor een eerlijke discussie, waarbij we ook bij een digitaal device verder kijken dan de kaft.
In het Volkskrantartikel (30 augustus) wordt een uiteenzetting gegeven dat leren van papier beter gaat dan leren van een digitaal device. Uit onderzoeken van de Noorse Anne Mangen, onder andere onder scholieren van 15, blijkt bijvoorbeeld dat lezen van papier tot beter tekstbegrip leidt dan lezen van een e-reader of pdf-bestand op de pc. Volgens psychologen en taalwetenschappers verkiest het brein papier, omdat het lezen van een boek een tastbare ervaring oplevert, die helpt om informatie op te slaan.
Prima argumentatie, het feit dat Volkskrant geen onderzoeken bespreekt waaruit naar voren komt dat digitaal leren wel effectief kan zijn even buiten beschouwing gelaten.
Waar het mij om gaat is de uitspraak aan het einde van het Volkskrantartikel met argumenten tegen leren van een digitaal device, namelijk: “De Mona Lisa op je iPad is en blijft iets anders dan het schilderij”. Is de Mona Lisa in een papieren tekstboek dan wel door de meester zelf geschilderd?
Maar al te vaak worden in de discussie over leren uit boeken versus digitaal voor- en tegen argumenten aangedragen voor digitaal leren die net zo goed opgaan voor leren van papier. Hoewel de inhoud van de Mona Lisa-zin wel correct is, houdt de vergelijking met leren van papier geen stand. Dat is ook zo bij de volgende uitspraken die ik op scholen hoor. Ze kunnen zowel van toepassing zijn op digitaal leren als leren van papier:
- “Maar hoe voorkomen we dan dat leerlingen opdrachten van elkaar gaan overnemen?” zegt een docent die erover nadenkt om over te gaan op digitaal onderwijs
- “Nu kan ik overal mijn huiswerk maken.” zegt een student die werkt met digitale boeken op zijn laptop
- “Die opdrachten over culturele verschillen vond ik saai!” zegt een leerling over zijn ervaring met het leren met een tablet
Ook voor digitaal leren geldt: ‘Don’t judge a book by it’s cover’. Kijk in deze discussie verder dan de kaft en kom met argumenten die niet ook een-op-een opgaan voor de papieren variant. Of je nu voor- of tegenstander bent van digitaal leren, laten we samen vooral een eerlijke discussie voeren.
Wilt u reageren op deze blog? Plaats dan hieronder een reactie.
Geef een antwoord