Onderwijsgigant De Ambelt verandert drastisch van koers. De instelling voor speciaal onderwijs ziet zich genoodzaakt om 13 van de 15 locaties te sluiten. Door de invoering van de Wet op passend onderwijs lopen de leerlingaantallen sterk terug. Maarten Faas, lid van het college van bestuur, meldt aan De Telegraaf dat er 500 leerlingen minder zijn dan in schooljaar 2013-2014. Hierdoor dreigen de 15 locaties te klein te worden voor goed onderwijs, zo valt te lezen op de website van de Ambelt. Omdat de zorg die De Ambelt biedt voor veel leerlingen hard nodig blijft, gaat De Ambelt daarom in een andere vorm verder.
Zoveel mogelijk naar regulier onderwijs
In Zwolle en Apeldoorn komen twee grote onderwijsexpertisecentra met een regionale functie. Voor de overige locaties geldt dat de leerlingen zoveel mogelijk worden ondergebracht bij samenwerkingspartners. Dit zijn reguliere scholen waar De Ambelt nu al veel mee samenwerkt. In een animatie van De Ambelt over deze koerswijziging, wordt verder gemeld dat ‘waar mogelijk’ de medewerkers van De Ambelt meeverhuizen met de leerlingen. Hiermee hoopt De Ambelt gedwongen ontslagen onder de ruim 600 personeelsleden te voorkomen en de zorg voor de leerlingen te garanderen. Vanaf schooljaar 2017-2018 moeten de veranderingen zijn doorgevoerd.
De leerling centraal
Het onderbrengen van de leerlingen bij reguliere scholen ligt in lijn met de wensen van de overheid. De Wet op passend onderwijs moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen een passende plek krijgen in het regulier onderwijs. De vraag is echter of elke leerling geholpen is met deze regeling. In mijn blog van vorige week meldde ik nog dat Marc Dullaert, nationaal Kinderombudsman, vindt dat het passend onderwijs nog niet goed doorgevoerd is en dat hij zich zorgen maakt over de kinderen die nu door deze nieuwe wet thuiszitten, omdat er voor hen geen passende plek gevonden kan worden.
Nu de eerste grote instelling voor speciaal onderwijs zich genoodzaakt voelt om drastisch in te krimpen, vraag ik me af of dit niet voor veel leerlingen nadelige gevolgen zal hebben. Wanneer kom je nog in aanmerking voor een plek in het speciaal onderwijs? Wat als je als leerling niet naar het reguliere onderwijs wilt en kunt, maar wel moet… Krijg je dan nog het onderwijs waar je recht op hebt? Stellen we de behoeften van de leerlingen dan nog wel centraal? En welke druk legt het hebben van leerlingen met speciale behoeften op de docenten in het regulier onderwijs? Kunnen zij de leerling dat bieden wat de leerling nodig heeft?
Ouders maken zich zorgen
Ik ben niet de enige die met deze vragen zit. Veel ouders maken zich zorgen. Naar aanleiding van het nieuws starten ouders een petitie ‘De Ambelt moet open blijven’. Ook is er een Facebookpagina geopend. In Park de Wezenlanden in Zwolle wordt op 22 oktober een demonstratie gehouden tegen de voorgenomen sluiting van speciaal onderwijsinstelling De Ambelt. Een uitnodiging voor de demonstratie rouleert op Twitter. En verschillende gemeenteraadsfracties hebben inmiddels vragen gesteld aan hun colleges.
Incident of voorbode?
Wat je je natuurlijk ook kunt afvragen is of deze koerswijziging van De Ambelt een incidenteel gevolg van de invoering van passend onderwijs is, of dat er meer scholen voor speciaal onderwijs in de problemen gaan komen. Hoe ziet de toekomt voor deze scholen eruit?
Als docent je reactie geven?
Ik heb helaas nog geen reacties van medewerkers van De Ambelt mogen ontvangen. Ben jij werkzaam bij De Ambelt en wil je een reactie geven? Of ben je docent in het vo en heb je een mening over de invoering van de Wet passend onderwijs en de gevolgen ervan? Neem dan contact met mij op via b.visser@edu-actief.nl of laat hieronder een reactie achter. Ik ga graag met jullie in gesprek.
Geef een reactie