Het examineren van keuzedelen is een veelbesproken onderwerp. Voor diplomering is een examenresultaat noodzakelijk, maar de hoogte van het resultaat heeft geen invloed op het behalen van het diploma. De behaalde keuzedelen worden wel op het diploma vermeld. De resultaten van alle gedane keuzedelen komen op de resultatenlijst met cijfer of aanduiding goed-voldoende-onvoldoende.
De directeuren en onderwijsadviseurs die aanwezig waren op de bijeenkomst over keuzedelen bij Edu’Actief vroegen zich af of het examineren van keuzedelen wel noodzakelijk is. Het argument om het wel te doen is het civiel effect dat er vanuit gaat richting bedrijfsleven. Dit is ook de reden dat de Inspectie meekijkt met de examinering van keuzedelen. Het belangrijkste is dat een instelling door te examineren verantwoording kan afleggen aan alle betrokkenen, zoals de Inspectie, het bedrijfsleven en de studenten.
Punt van discussie
Punt van discussie blijft de waardebepaling van het keuzedeel. Hoe doe je dat? Door examinering? En is die waarde voor een keuzedeel Duits anders dan die voor een keuzedeel Ondernemend gedrag?
Hoe dan ook, de school bepaalt de waarde en moet dit kunnen verantwoorden richting de verschillende betrokkenen en dus ook richting Inspectie.
Compleet aanbod
De deelnemers aan de discussie zouden graag zien dat educatieve uitgeverijen een compleet aanbod ontwikkelen rondom keuzedelen. Dus bijvoorbeeld naast inhoud voor keuzedelen ook aangeven wat de waarde van een keuzedeel is. En ook expertise leveren voor docenten zodat zij het keuzedeel goed kunnen begeleiden. Wat vinden jullie?
Ook interessant om te lezen
Geef een reactie