Wie voor bepaalde vakken mooie cijfers haalt mag daarvoor op een hoger niveau eindexamen doen. Zo mogen vmbo’ers met een wiskundeknobbel dit vak ook op havo-niveau volgen. Wettelijk is er al ruimte voor maatwerk in het vo, maar deze mogelijkheden worden volgens staatssecretaris Dekker nog onvoldoende benut. Daarom roept hij iets nieuws in het leven: het maatwerkdiploma. Want, zegt hij, wie een vak op een hoger niveau afrondt, wordt beloond met een aantekening op zijn diploma. Maar aan de andere kant: hoe moet je straks een diploma met een aantal vmbo-vakken en een aantal havo-vakken wegen? Wat voor toelatingseisen moet het vervolgonderwijs dan stellen?
Maatwerkdiploma goed initiatief?
Is het maatwerkdiploma een goed initiatief om arbeidskansen te verhogen of een slecht idee omdat het de waarde van het diploma beïnvloedt? Stem mee met onze poll:
[yop_poll id=”20″]
Aangepaste maatregelen
Scholen blijken in de praktijk voorzichtig, aldus de overheid. Ze vrezen volgens de overheid dat de onderwijsinspectie hen lager beoordeelt als een leerling een lager cijfer haalt. De inspectie gaat hier rekening mee houden. Een tweede reden om voorzichtig te zijn is het herexamen. Wanneer een leerling een vak op een hoger niveau deed en het examen niet haalde, moest hij het herexamen doen op hetzelfde hogere niveau. Ook dit probleem wordt opgelost. Met deze maatregelen hoopt Dekker dat het aantal leerlingen dat vorig jaar examen deed op een hoger niveau stijgt. Vorig jaar waren dit er 1.856. Op naar de 10.000?
Sinds de oprichting van de moedermavo (1975) hebben vele tienduizenden naast hun gezin en werk een diploma , één of meerdere certificaten behaald. Daarnaast hebben ( honderdduizenden?) (avond)schoolverlaters en staatsexamenkandidaten van mavo en havo op latere leeftijd hun diploma verrijkt met certificaten van een hoger onderwijssoort. Net gezakten voor hun staatsexamen vwo op één vak konden daar soms drie havo vakken er tegenover stellen en net havo gezakten meerdere mavo certificaten.
Vwo leerlingen verblijven 6 jaar als het ware bij elkaar, zij vormen een groep.
Als dan uiteindelijk één vak maakt dat hij of zij ineens niet meer bij die groep behoren is dat zuur en maatschappelijk onverantwoord. Ook op (veel) oudere leeftijd kan dat, zij het dan hoofdzakelijk gevoelsmatig, nog een rol spelen.
Een havo vak ervoor in de plaats daar ligt immers niemand wakker van. Dat geldt ook voor havisten. Zij hebben daarnaast de gelegenheid om meerdere vwo vakken te halen.
Het vervolg onderwijs, de VO-raad en de minister OCW zijn heus wel in staat om tot duidelijke regels omtrent toelating te komen.
Ik verwacht ook zeker dat het mogelijk moet zijn om tot duidelijke regels omtrent toelating te komen. Het vervolgonderwijs weet nog steeds wat voor vlees ze in de kuip hebben, omdat de specifieke kwaliteiten van de leerling juist naar voren komen. Lees ook mijn blog https://boomberoepsonderwijs.nl/maatwerkdiploma-de-nieuwe-standaard/