Als volwassen beroepsbeoefenaar heb ik goed zicht op mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Er zijn periodes waarin mijn werk lijkt te bestaan uit chaos. Dan spring ik van taak naar taak met een oneindig lijkende to-do list. Ik werk een uur aan dit, geef planten water, doe dan een paar uur dat, beantwoord een kwartier mijn e-mail of ruim snel een kastplank op …
Het type werkzaamheden en de activiteiten lopen allemaal door elkaar. Zo’n dag geeft me een enorm rijk gevoel. Als ik uren achter elkaar hetzelfde moet doen, zakt mijn energie vaak helemaal weg. Door variatie in het werk blijft mijn energie hoog. En schietend van taak naar taak ontplooit zich dan één van mijn kwaliteiten: serendipiteit. Ik vind dingen die ik niet zocht. Zie verbanden die er eerder nog niet waren. Werk aan taak 1 en heb direct ook ideeën voor taak 2. Ik ben in een werkflow: ik ben serendipitist!
Werkflow
Nu zijn er mensen in mijn werkomgeving die me dat werkgedrag het liefst zo snel mogelijk af willen leren. Ze dringen aan dat ik mijn werkstijl aanpas aan de meer algemene normen van wat werkt. Die mensen krijgen last van de stapels papier bij mij op de grond, de plakflappen met tekst op de muur.
Het zijn mensen die goed uit de voeten kunnen met algemeen geaccepteerde tips om hun werk efficiënter, rustiger en gemakkelijker te maken, zoals:
- Maak een top 5-prioriteitenlijst.
- Zet de e-mail, het internet en je telefoon uit.
- Leer ‘nee’ te zeggen.
- Maak een overzichtelijk mappenstructuur en helder indelingssysteem voor je werkdocumenten.
- Stel per werkdag een lijstje op met je werkdoelen.
LOB
Begin november ben ik gestart met het uitlijnen van de vorm en inhoud voor een onderwijsmethode voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Deze gaat een grote bijdrage geven aan een passende, krachtige LOB-gerichte leeromgeving in het vmbo (alle leerwegen en leerjaren).
De vorm en inhoud van LOB door Edu’Actief geeft een leerling/student in elk geval loopbaancompetenties zoals Marinka Kuijpers deze onderscheidt:
- De leerling/student krijgt meer inzicht in zijn eigen kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren.
- De leerling/student krijgt goede, reële en betrouwbare informatie over beroepen en arbeidsmarkt.
- De leerling/student wordt door LOB geholpen bij het maken van de juiste, afgewogen opleidings- en beroepskeuzes.
Ik heb voor mezelf een paar thuiswerkdagen ingepland, want ik heb ruimte nodig. En ik zoek nu met bewust aanwakkeren van serendipiteit naar:
- de goede onderbouwingen
- de mooie uitwerkingen
- de inspirerende invullingen
- de krachtige instrumenten van LOB van zo veel mogelijk vmbo-scholen
Co-creatie
Samen met een grote groep scholen en andere partners komen we volgend jaar met een turnkey aanbod met verrassende onderdelen. Co-creatie dus, waarbij het ontwikkelen van loopbaancompetenties het onderliggend fundament is. We willen scholen ondersteunen om op veel verrassende manieren hun vmbo-leerlingen onder andere te begeleiden met het uitzoeken naar wie ze zijn, wat hun kwaliteiten zijn en hoe ze hun kwaliteiten in kunnen zetten in hun loopbaan.
Dat levert geen standaard LOB-aanbod op. Het daagt scholen uit om in hun curriculum vast te leggen dat leerlingen zelf mogen kiezen hoe zij hun LOB-ervaringen in het dossier willen invullen. Een leerling mag dat volgens de gebruikelijke weg doen, maar met inzet van serendipiteit is ook prima. De jongeren moeten immers zichzelf ontdekken, uitvinden waar ze goed in zijn, waar hun kwaliteiten liggen!
En ik? Ik probeer op basis van de algemeen geaccepteerde tips om mijn werk efficiënter, rustiger en gemakkelijker te maken door to-do items vast te leggen en ernaar te streven om daar concreet aan te werken. Een mens moet immers in het belang van zijn loopbaan blijven oefenen met het uitbreiden van de werkvaardigheden!
En u? U bent van harte uitgenodigd om contact met mij te leggen. Speciaal als u goede, niet-standaard ideeën hebt over vorm en inhoud voor een krachtige LOB-leeromgeving in het vmbo.
Geef een antwoord