Malta, sinds 2004 lid van de Europese Unie, ligt in de Middellandse zee en omvat de drie eilanden Malta, Gozo en Comino. De leerplicht geldt van 5 tot en met 16 jaar.
Schoolsysteem
Het basisonderwijs wordt Primary education (5-11 jaar) genoemd en het middelbaar onderwijs Secondary education (12-16 jaar). Er zijn stateschools waar Maltees de voertaal is (met uitzondering van de lessen Engels), churchschools waar Engels de voertaal is (met uitzondering van de lessen Maltees) en privéscholen, die duur zijn. De churchschools en stateschools zijn daarentegen gratis.
Vanaf hun 17e gaan de leerlingen verschillende richtingen op. Je hebt de Universiteit van Malta, het MCAST (Malta college of arts, science and technology) en het ITS (het Instituut voor Toerisme)
De beroepsopleidingen zijn in handen van de diverse afdelingen van het MCAST (Malta college of arts, science and technology), die cursussen en opleidingen verzorgen waarvan de duur kan variëren van een aantal weken tot 4 jaar. Dit college is te vergelijken met ons MBO en HBO.
Lage aantallen
Wat Malta bijzonder maakt is de schaalgrootte: het heeft slechts 400.000 inwoners. Ter vergelijking, Amsterdam heeft zo’n 800.000 inwoners. Wanneer je een opleiding wilt kiezen, moet je dus nog sterker dan in Nederland rekening houden met de populariteit van je studierichting. Wanneer er in een keer heel veel koks tegelijk hun diploma halen is de kans groot dat je zonder baan komt te zitten. Omdat er maar zo weinig mensen zijn, heeft een grote uitstroom van een populaire opleiding direct invloed op de arbeidsmarkt.
Hoge uitval
Een ander kenmerk van het Maltese onderwijs is het hoge uitvalpercentage: Het percentage voortijdig schoolverlaters stond in 2013 op 20,8% (In Nederlands was dat 9,2%). In de EU komt Malta daarmee op de op een na hoogste plaats (na Spanje). De uitval onder jongens (23,2%) is hoger dan bij de meisjes (18,4%). Het is wel mogelijk om zonder diploma werk te vinden, sommige jongeren leren namelijk het vak van hun ouders. Maar uit internationale onderzoeken blijkt dat studenten op Malta zeer slecht scoren op de beheersing van basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Het beleid is er dus nu op gericht om die hoge percentages uitval zoveel mogelijk terug te dringen en de resultaten voor de basisvaardigheden omhoog te schroeven.
Hoewel de problemen deels herkenbaar zijn (ook hier wordt gesproken over slechte lees- schrijf en rekenvaardigheden en doen de jongens het minder goed dan de meisjes) valt het in vergelijking dan nog best mee in Nederland.
Bronnen:
De informatie uit dit blog is op basis van een gesprek met een inwoonster van Malta en van de volgende documenten van de Europese Commissie:
Country Report Malta 2015 en EUROPE 2020 TARGET: EARLY LEAVERS FROM EDUCATION AND TRAINING
Geef een reactie