Studenten moeten blijven worden opgeleid tot vakmensen die ambachten kunnen uitvoeren. Dat is de boodschap van minister Bussemaker van onderwijs aan de Tweede Kamer. Iets meer dan 1% van alle mbo-studenten volgt een opleiding die voorbereidt op een kleinschalig, ambachtelijk beroep. Door kleine studentenaantallen zijn ambachtelijke opleidingen financieel kwetsbaar. Om het vakmanschap in Nederland te behouden stelt de minister €75 miljoen beschikbaar voor specialistische beroepsopleidingen.
Goud
“Specialistische vakmensen vormen een onmisbare schakel in de Nederlandse economie en samenleving. Zij hebben zeer specialistische, vaak unieke vaardigheden en kennis. Jongeren die kiezen voor een specialistische beroepsopleiding hebben daarmee goud in handen. De samenleving zit om hen te springen. We moeten dat echte vakmanschap meer in de spotlights zetten”, aldus minister Bussemaker.
Vakopleiding beschermen
Naast geld biedt de minister scholen meer mogelijkheden om nieuwe innovatieve opleidingen aan te bieden of om met andere scholen samen onderwijs aan te bieden. Daarnaast krijgen mbo-studenten die jonger zijn dan 18 een OV-kaart, zodat de reisafstand tot een specialistische opleiding geen belemmering is.
Tot slot wil de minister mbo-scholen die een unieke vakopleiding beschermen tegen onnodige concurrentie door het uitgeven van een speciale licentie.
Ambachten in Nederland
Onze economie kent vele ambachten. Denk aan de bouw, reparatie, voeding, gezondheid, schoeisel, tandtechnici, installatie, specialistische productie, creatieve industrie, IT, uiterlijke verzorging. In deze sectoren werken 774.000 mensen, er zijn 285.000 ambachtsbedrijven en er is sprake van een jaaromzet van 110 miljard euro.
Geef een antwoord