In de publieke opinie is zo langzamerhand een beeld ontstaan van onderwijs als een weinig innovatieve sector, die vergeven is van metingen en weinig aansluiting meer lijkt te hebben met de wereld van nu. Toch valt er ook een ander beeld te zien. Van ministerie tot klaslokaal en ver daarbuiten zijn er mensen die keihard werken aan onderwijsontwikkeling. Mensen die de moed hebben om wat zij denken dat anders moet, ook anders doen: onderwijshelden.
Zestig onderwijshelden staan met hun verhaal in het gelijknamige boek. In hun verhalen vertellen ze hoe ze hun verbazing en frustratie met betrekking tot het onderwijssysteem omzetten in ideeën en die ideeën op hun beurt weer omzetten in actie. Dat is wat onderwijs nodig heeft, dat is wat er aan de gang is en dat is waar het boek Onderwijshelden het licht op wil laten schijnen.
Onderwijs raakt iedereen. Bewust of onbewust voelt ieder mens wel aan dat het huidige onderwijssysteem niet op alle gebieden meer aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de wereld van vandaag en morgen. Velen delen ook een gevoel van onvrede en machteloosheid: je kunt het systeem nu eenmaal niet veranderen, of toch wel?
De zestig verhalen van onderwijshelden bewijzen elk op hun eigen manier dat onderwijs zich wel degelijk kan ontwikkelen ten behoeve van de snel veranderende maatschappij. Via het boek en de bijbehorende site krijgen deze mensen een platform om te laten zien dat het kan, te motiveren en te inspireren. Om meer keuzes mogelijk te maken die het onderwijssysteem in beweging brengen.
De zestig verhalen gaan niet alleen over mooie projecten, maar laten zien dat kritisch zijn iets anders is dan negatief zijn. We hebben samen een systeem laten ontstaan waarin systeemfouten zitten en die moeten eruit. Daarom moeten we, vinden de onderwijshelden, onszelf afvragen waarom we doen wat we doen, moeten we wat goed is vasthouden en wat niet goed is achter ons laten. Ieder doet dat op zijn eigen manier, op basis van zijn eigen ervaring, kennis, kunde en vermogen. Het feit dat er steeds meer mensen binnen en buiten het onderwijs hieraan meedoen, maakt de ontwikkeling onomkeerbaar en sterker dan welk masterplan ook. Niet bang zijn voor de confrontatie met anderen en onszelf en niet bang zijn voor het feit dat we niet precies weten waar we naartoe op weg zijn, als ware helden.
De onderwijshelden in het boek kunnen niet overzien hoe ze het onderwijssysteem – de kluwen aan instanties, regels en overtuigingen – kunnen veranderen tot of vervangen door een systeem dat het antwoord op deze vragen vorm geeft. Ze vinden het wel hun verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar die antwoorden. Dit kan door het huidige systeem kritisch te bevragen en te experimenteren met nieuwe ideeën. Dat is best eng, want de inzet is groot, maar niet veranderen is een stuk gevaarlijker.
Kortom, onderwijshelden verdienen onze aandacht, het gelijknamige boek ook. Van harte aanbevolen!
Geef een reactie