Docenten en studenten hebben regelmatig contact met elkaar via sociale media. Uit een recente peiling van Kennisnet blijkt dat 34% van de docenten (PO en VO) op deze manier contact heeft met leerlingen. WhatsApp is daarbij het populairste medium, daarna volgt Facebook. Waarover gaan deze gesprekken?
Bron: infographic van peiling Kennisnet
In een-op-een contact gaat het dus voornamelijk over het huiswerk, daarna volgen uitleg van opdrachten, vragen over cijfers en (vertrouwelijk) contact.
Groepsgesprekken
Wat in deze peiling niet onderzocht is, is de communicatie in groepsgesprekken via WhatsApp. Ik verwacht dat er ook veel docenten, en vooral mentoren, zijn die op deze manier contact hebben met hun hele klas. De onderwerpen die hierin besproken worden, zullen waarschijnlijk afwijken van de hierboven geschetste onderwerpen. Groepsgesprekken kunnen door een docent bijvoorbeeld goed gebruikt worden om lesuitval te melden, of een verandering van lokaal. Al zal er in zo’n groepsgesprek ook veel onzin voorbij komen. Foto’s van katten in dozen en eindeloze reeksen met ‘oke’ zie ik zo voor me.
Kwalijk?
Kan het kwaad dat docenten en leerlingen op deze manier contact hebben? Sommigen vinden van wel, met als belangrijkste reden de privacy van de docent. Het mooie aan social media is echter dat een docent er zelf voor kan kiezen of hij of zij deel wil nemen. En ook zelf kan bepalen wanneer hij reageert. Door simpelweg de geluidsmeldingen voor de groepsapp uit te schakelen op vooraf afgesproken momenten, wordt een docent in zijn vrije tijd niet gestoord. Reageert hij toch, dan is dat zijn eigen keuze.
Zo lang er duidelijke (eventueel schoolbrede) afspraken gemaakt worden, lijkt het mij een goed, modern communicatiemiddel. Laten we niet terugdeinzen voor dit soort moderne technieken in het onderwijs, maar ervan profiteren.
Beste,
naar mijn weten via http://www.mijnkindonline.nl beschikken niet alle kinderen/leerlingen over WhatsApp. Mijn vraag is dan ook, of dit de meest efficiënte, accurate communicatiekanaal voor een docent (school) is om een bericht over huiswerk e.a. belangrijke zaken te laten aankomen bij zijn/haar leerlingen, en : dient de docent dan ook deel uit de maken van deze WhatsApp groep of slechts 1 van de leerlingen te benaderen, die op zijn/haar beurt het bericht binnen de groep doorstuurt?