Ik las een bericht over de 19-jarige student Boyan Slat die een prachtige uitvinding heeft gedaan: het plaatsen van lange drijvende armen in de zee, zodat al het ronddrijvende plastic blijft hangen. En je het makkelijk kunt opruimen. Geniaal.
Ik kreeg zin om ook iets te doen tegen die ‘plastic soep’ die ons dreigt te overspoelen. Een prikstok aanschaffen en de straat op. Het begint immers bij jezelf. We zijn intussen weken verder en ik heb welgeteld éénmaal plastic in een speeltuin opgeraapt. Te druk met werk, te koud en nat buiten, je kent dat wel. Gewoon met mijn handen, want een prikstok heb ik nog steeds niet …
Stichting Klean
Toch blijft het gevoel hangen en wil ik iets doen. Al is het alleen maar het delen van een leuk initiatief waar ik op stuitte: een project voor scholen, bedacht door Peter Smith, de oprichter van Stichting Klean. Peter is een opvallende figuur in Amsterdam-Noord. Op een fiets met een gele bak voorop en een grijpertje in zijn hand, prikt hij al fietsend zwerfvuil op. Wat ik leuk vind, is dat het daar niet bij blijft. Stichting Klean moedigt mensen aan elke dag een of meerdere stukken zwerfvuil op te rapen. “Als een kwart van de Nederlanders dit elke dag zou doen, dan ligt er al snel niets meer”, aldus Peter. Al tienduizenden Nederlanders krijgt hij intussen mee. Het doel van de stichting was oorspronkelijk zwerfvuil opruimen, maar in de loop van de tijd is er een doel bijgekomen. “Mensen laten ons weten dat ze vrolijker en actiever zijn geworden, sinds ze elke dag een of meerdere stukken zwerfvuil opruimen. En daarmee een kleine, onbaatzuchtige bijdrage leveren aan een betere maatschappij”. Wat Peter betreft kun je er niet jong genoeg mee beginnen. Hij richt zich dan ook sterk op de jeugd: scholieren en studenten.
Voorlichting en project

Peter probeert bij zoveel mogelijk scholen voorlichting te geven over de gevolgen van plastic in ons milieu. En hij werkt samen aan het project Plastic Madonna. Met een aantal basisscholen en vmbo’s in Amsterdam-Noord verzamelt hij zwerfvuil waarvan een beeld van een plastic Madonna gemaakt wordt. Peter: “In maart 2015 gaan we dit ook nog eens op landelijk niveau doen: dan maken we een beeld van maar liefst 12 meter groot”! Tot mijn verbazing is het nog best lastig voor Peter bij scholen binnen te komen. “Docenten en managers zijn vaak te druk met eigen projecten. Ook heb ik het idee dat ze een beetje huiverig zijn om mij binnen te laten: ze zien me als een idealist met opgeheven vingertje, die zijn strenge waarden en normen wil opleggen aan anderen. Maar dat is helemaal niet mijn bedoeling, ik wil alleen informeren”.
En als hij dan voor een klas staat, moet hij ook de scholieren nog warm zien te krijgen. “Ik zie het aan hun houding als ik een klas binnenkom: ‘Weer zo’n mannetje die komt zeggen dat we geen zwerfvuil mogen maken, dat hij dat vies vindt, dat het geen gezicht is, al die troep op straat, dat je dat thuis toch ook niet doet en bovendien is het nog eens slecht voor het ‘milieu’, whatever that may be’. Maar als ik eenmaal mijn verhaal heb gedaan, staan ze heel anders tegenover me. Bij de meesten is dan doorgedrongen dat ik geen oordeel over ze heb, maar dit juist doe voor de toekomst van mijn kinderen en die van hen. Vaak schrikken ze als ze horen wat de gevolgen zijn van achteloos achtergelaten plastic verpakkingen. Er zijn er ook die direct na de les enthousiast naar buiten rennen om een stuk zwerfvuil op te ruimen: ‘Kijk Peter, ik heb wat opgeraapt!’”.
Er doen nu tientallen scholen mee in Amsterdam-Noord, maar hoe meer scholen in Nederland, hoe beter natuurlijk. Als je in het nieuwe jaar dat voor ons ligt met je klas (of het nu gaat om basisschool, vmbo of mbo) aan een leerzaam en nuttig project wilt meedoen, denk dan eens aan Stichting Klean.
Geef een reactie