Hoewel de Wet op passend onderwijs er voor moet zorgen dat scholen vanaf augustus dit jaar voor elke leerling een passende schoolplek vinden, blijkt in de praktijk dat scholen hun deuren gesloten houden voor zorgleerlingen. Dat valt te lezen in een nieuwsbericht op de website van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Met name in het vo en mbo zijn problemen met het plaatsen van leerlingen, zo valt in het artikel te lezen. Dat passend onderwijs in het vo en mbo nog niet goed loopt, ligt volgens Katinka Slump, onderwijsjurist, aan een gebrek aan kennis bij docenten en ouders en aan het feit dat het systeem omtrent passend onderwijs niet waterdicht is.
Uiteraard moet je streven naar een geschikte plek voor elke leerling. Een plek waar de leerling optimaal tot zijn recht komt. Maar is het ergens ook niet begrijpelijk dat de nieuwe systematiek nog niet op alle scholen goed van de grond komt? Naast een verandering in de verantwoordelijkheid voor de leerling (die ligt nu bij de school) en de nieuwe samenwerking met het samenwerkingsverband die daar bij komt kijken, vraagt passend onderwijs veel van de docenten: kennis over wat passend onderwijs inhoudt, maar ook hoe zij om moeten gaan met meer diversiteit in de klas. De samenwerking met andere scholen in het verband zal moeten groeien evenals de kennis en vaardigheden die passend onderwijs vraagt van de docenten. De vraag is hoe je het groeiproces kunt versnellen en wie het groeiproces op gang moet brengen.
Voor ouders met een kind dat in de categorie ‘zorgleerling’ valt, is de nieuwe situatie ook niet makkelijk. Je wilt je kind aanmelden bij een school, maar krijgt te horen dat er of geen plek is of dat de begeleiding en faciliteiten op school niet toereikend zijn om het kind een plek te bieden. Hoewel er een motie in de Tweede Kamer is aangenomen die scholen verplicht nu al een passend alternatief voor de leerling te bieden (een andere school of een andere instelling), wordt deze regel niet gehandhaafd. Scholen worden niet op de vingers getikt, wanneer zij een leerling niet aannemen en geen andere plek voor de leerling zoeken. Ouders kunnen maar moeilijk druk uitoefenen op scholen om hun kind toch geplaatst te krijgen. Wat kan een ouder doen om zijn kind toch onderwijs te kunnen laten genieten?
Mariska Slump heeft wel ideeën om de uitvoering van passend onderwijs beter te controleren. Zij stelt voor dat de inspectie afwijzingen beoordeelt. Op deze manier worden leerlingen alleen geweigerd als de school echt niet een passende plek kan bieden. Staatssecretaris Dekker heeft dit voorstel echter van tafel geveegd. Scholen moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen. Uiteindelijk moet dit ook zo zijn, maar een dergelijke regeling zou in het beginstadium er wel voor kunnen zorgen dat de processen en verantwoordelijkheden voor actoren scherper in beeld worden gebracht. Wanneer deze duidelijk zijn, kan het toezicht van de inspectie afgebouwd worden. Een bijkomend voordeel van een dergelijke regeling is dat de leerlingen voor wie een andere plek gevonden moet worden in beeld zijn. Zo valt geen enkele leerling tussen wal en schip.
Maar hoe kan het groeiproces versneld worden en wie zwengelt dit proces aan nu dit toezicht er niet komt? In een eerdere blog over passend onderwijs gaf ik al aan dat met name docenten volgens mij een belangrijke rol spelen. Jullie krijgen in de praktijk direct te maken met passend onderwijs. Meer diversiteit in de klas, wellicht ook grotere groepen. Zorg dat je meepraat met je schoolbestuur over hoe aan passend onderwijs invulling gegeven wordt op jouw school. Weet wat jij kunt verwachten. Wanneer je dit helder hebt, kun je dit ook aan andere partijen laten weten.
Slump geeft aan dat docenten en ouders samen op moeten trekken. “Het zou mooi zijn als ouders samen met leerkrachten gaan optrekken en van besturen eisen dat ze passend onderwijs mogelijk maken. Ze hebben een gezamenlijk belang. Een zorgleerling succesvol begeleiden maakt het vak alleen maar leuker.” Ik Slump gelijk heeft. Elke leerling inspireren en tot bloei zien komen, is denk ik het mooiste wat er is. daar ben je docent voor geworden. Dat is waar je nu elke dag al aan werkt. Hopelijk zorgt passend onderwijs er straks voor dat je dat met alle leerlingen in je klas ook kunt bereiken. Laat je bestuur in elk geval weten hoe jij denkt dit te kunnen bereiken.
Ideeën?
Heb je zelf ideeën over passend onderwijs? Heb je tips over hoe je de samenwerking in het samenwerkingsverband munt optimaliseren? Gedachten over hoe je je als docent kunt voorbereiden op eventuele veranderingen op school en in de klas? Laat het hieronder weten en inspireer je collega’s. Samen maken we werk van onderwijs!
Geef een reactie