Al jaren loop ik er tegenaan, verbaas ik mij erover, vind ik er ook iets van en zeg daar ook regelmatig iets over…in besloten kring dan. Maar ik moet er nu toch nadrukkelijk mee naar de buitenwacht. Lees mee en reageer…
PPO is werken aan een reëel beroepsbeeld
Praktische sectororiëntatie (PSO) programma’s binnen het vmbo, beter om tegenwoordig te spreken over praktische profieloriëntatie (PPO), wordt door veel docenten en opleidingscoördinatoren gezien als een uitgelezen moment om zieltjes te winnen voor hun beroepsprofielvak in de bovenbouw. Hoe meer leerlingen, hoe meer geld, hoe meer werkgelegenheid. Hoe schaamteloos klinkt dat? Dat is leerling-verlakkerij pur sang. Leerlingen verleiden met een aantrekkelijk oriëntatieprogramma (PPO) dat maar een beperkt en vaak te rooskleurig beeld geeft van het beroepsprofielvak. Daar help je een jonge leerling van 13/14 jaar echt niet mee! Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat afdelingen uit eigenbelang leerlingen ronselen.
Laat PPO geen bedrog zijn
Vandaag nog een treffend voorbeeld gehoord. Schoonmaken- en conciërgewerkzaamheden in een oriëntatieprogramma mogen niet aan de orde komen, terwijl dat wel degelijk een belangrijk aspect is van het te kiezen beroepsprofielvak Zorg & Welzijn en de daarbij horende keuzevakken. Goed dat daarom loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) nadrukkelijker aandacht krijgt in de schoolprogramma’s in totaliteit en expliciet in de kern van de profielvakken.
De leerling centraal en niet de school
Het draait om wat goed is voor de leerling en niet wat goed is voor de afdeling en de school. Daar zit ook de kern van LOB: doe wat goed is voor de leerling. Oriëntatieprogramma’s verdienen het daarom ook allemaal om het werkveld zowel van de mooie als de minder mooie kant te laten zien. Elk beroep heeft zijn plussen en minnen. Gelukkig zou ik zeggen. Stel je voor dat we allemaal hetzelfde willen doen qua werk. Door alleen de plussen in beeld te brengen zetten we leerlingen echt op een verkeerd spoor. Het betekent namelijk dat je jonge mensen een totaal irreëel beeld voorspiegelt van de beroepsrealiteit en van de inhoud van het profielvak in het vmbo. Dat is toch niet waarom leerlingen verkennen of een opleiding bij hun past?
Of vergis ik mij nu op een verschrikkelijke manier? Ik daag je uit om te reageren.
Hoe meer leerlingen hoe meer geld? De PPO lessen worden aangeboden aan de tweedejaarsleerlingen, dit betekend dat zij al op school zitten, dus volgens mij gaat het de school niet echt om het winnen van geld..
En ik vraag me ook echt af waarom u denkt dat er een rooskleurig beeld wordt geschets, dat alleen de mooie kanten van het vak worden laten zien? Of dat de leerlingen uit eigenbelang worden geronseld… Of dat schoonmaken en conciërge werkzaamheden niet aan de orde mogen komen? Is dit iets wat u zelf heeft ervaren, heeft u dit op meerdere scholen zo gezien? Ben erg benieuwd.
M
Maria de afgelopen jaren bezoek ik vanuit mijn werkzaamheden bij Edu’Actief veel vmbo-instellingen en natuurlijk proberen docenten leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden richting een gekozen beroepenveld. Toch zie ik soms ook bij scholen dat docenten/mentoren leerlingen te veel naar een bepaalde richting sturen omdat zij denken dat dat goed is voor een leerling. Dat vind ik jammer en past ook niet goed bij de leerling anno 2016. Die moet leren wat kiezen is en vooral keuzes leren maken. Natuurlijk begrijp ik soms de organisatorische redenen binnen scholen van de gestuurde keuze van de leerling, maar toch wat win je daar uiteindelijk mee als school. Het gaat toch om de leerling!
Het artikel was prikkelend bedoeld in het kader van de brede LOB-discussie binnen het vmbo. LOB is gelukkig in het nieuwe programma centraal gesteld.
Jammer genoeg ben jij tot nu toe de enige die reageert op het artikel. Bij LOB denken veel te veel mensen nog steeds dat het gaat om het voorsorteren van leerlingen op een beroepsprofielvak in de bovenbouw. En dat is het natuurlijk maar voor een klein deel. Het gaat vooral om het leren kiezen en ontdekken van waar de talenten, kwaliteiten, interesses liggen van de leerling en daar verder op bouwen.
Ben even benieuwd naar jouw achtergrond. Misschien goed om nog eens buiten dit medium de discussie voort te zetten.