De eerste versie van het conceptprogramma Media, vormgeving en ict staat online. Het profiel bestaat uit de volgende vier profieldelen:
1. Audiovisuele vormgeving en productie (BB, KB)
2. 2D- en 3D-vormgeving en productie (BB, KB)
3. ICT (BB, KB, GL)
4. Interactieve vormgeving en productie (BB, KB, GL).
Er zijn maar liefst 12 keuzedelen uitgewerkt:
- 3D vormgeving en realisatie
- Idee ontwikkeling
- Netwerkbeheer
- Printmedia productie
- Tekenen, schilderen en illustreren
- Game design
- Fotografie
- Licht, geluid en decor
- Applicatieontwikkeling
- Digitale beveiliging
- Sign
- Vormgeving & typografie
Waarom nog een profiel met media?
Eind 2013 heeft de regiegroep besloten dat er een programma ontwikkeld moet worden waarin grafimedia en ICT centraal staan. Vanuit scholen werd de vraag gesteld waarom er een apart profiel Media, vormgeving en ICT (MVI) moest komen, aangezien er in het profiel Dienstverlening en producten (DP) ook aandacht is voor media in het profieldeel Multimediaal product maken. Namens de ontwikkelgroep van het conceptprogramma geven Jacqueline Kerkhoffs en Jan van Hilten in een verantwoording bij het conceptprogramma aan dat bovengenoemd profieldeel een kennismaking met media is. Het profiel DP heeft een oriënterend karakter. Het profiel MVI is een voorbereidende vakopleiding.
Voor de creatieve leerling op een aantal scholen
In de verantwoording stellen Jacqueline Kerkhoffs en Jan van Hilten namens de ontwikkelgroep dat het profiel MVI de creatieve leerling in het vmbo aan moet spreken. In dit programma leert de leerling zowel met als aan de computer te werken. Digitale ontwikkelingen volgen zich in onze huidige maatschappij in een razend tempo op. De vraag naar creatieve mediaontwikkelaars en ICT-ers zal groot blijven. Ik vraag me daarom af waarom in het wetsvoorstel profielen vmbo voorgesteld is om dit profiel uit te zonderen van onderhandeling via een RPO en alleen open te stellen voor scholen die nu grafimedia of de ICT-route als examenprogramma bieden. Beperk je scholen op deze manier niet in de keuze hoe zij hun onderwijs aan willen laten sluiten op ontwikkelingen in de maatschappij?
Kern van de sector behouden?
Op verzoek van platform Grafimedia is het profiel MVI ondergebracht bij Techniek. Bestudering van de kern van Techniek laat echter zien dat deze kern niet een op een past op MVI. Ditzelfde geldt volgens de ontwikkelgroep voor het profiel Mobiliteit en transport. Er wordt gekeken of deze kern aangepast kan worden op de punten die niet passen. Tijdens de bijeenkomst van platform vmbo Economie is aangegeven dat de term sector komt te vervallen. Je kunt je dan afvragen de gezamenlijke kern van de profielen die eerst tot een sector behoorden nog wel relevant is. Moet er niet gewoon gekeken worden naar een kern per profiel? Op die manier kan voor elk profiel overbodige ballast geschrapt worden.
Reageren
Een mening over bovenstaande opmerkingen en vragen? Laat het weten via een reactie op deze pagina.
Hallo Baukje,
Zou je over dit onderwerp contact met mij willen opnemen?
Wij zijn nl. op zoek naar een (externe) inhoudelijke gesprekspartner over het ontwikkelen van dit profiel voor onze vmbo-onderbouw.
Alvast bedankt.
mvg Frits van der Lep
dankje wel voor de belangrijke informatie
Mijn kleinzoon is verbaal erg sterk en heel goed met interviews,maar heeft dcd waardoor hij niet creatief is met zijn handen. Met de computer is hij wel handig….. Zit nu 2e klas vmbo k op een school die handel als eerste heeft en mvi als bijzaak. Denk u dat hij met zijn verbale sterkte,monteren van vraaggesprekken een goede keus zou maken op het Mediacollege..?????