De wintermaanden zijn weer begonnen. Ondanks de oplopende spanningen vanwege sinterklaas en kerst is dit toch de periode in het jaar dat er steeds meer mensen het gevoel krijgen van….. is het nog wel leuk? Vind ik het nog wel leuk?
Een soort winter verzuring. Het azijnzuur gehalte in hoofden van een aantal collega’s loopt langzaam, maar gestaag op. Een soort van gelatenheid en soms irritatie. Sommige leerlingen, vooral de pubers/adolescenten, snappen hier niks van en doen nog een schepje op hun toch al afwijkend gedrag. Dit ontlaadt zich meestal in een verwijdering of op z’n minst een woordenwaterval van de docent tegen zijn leerling.
Levensgevaarlijk
Die leerling (heerlijke puber) snapt binnen 5 minuten al niet meer waar het over gaat en besluit meestal met een ja en nee waarvan hij de draad al niet meer weet. Sommige verzuurde collega’s doen dit na de les nog eens dunnetjes (lees dik) over. Dit zijn soms momenten waarbij het azijnzuur ook zijn kookpunt bereikt. Waarbij de docent rood aanloopt en steeds harder tekeer gaat. De puber kruipt steeds verder in zijn schulp en denkt: waar zijn mijn vrienden nu mee bezig? (meestal kijkt hij ook letterlijk naar buiten) De rood aangelopen collega staat op het punt waarbij de eiwitten kunnen gaan coaguleren (stollen onder invloed van zuur en temperatuur in dit geval). Levensgevaarlijk!
Stoom afblazen
Als je niet zelf stoom afblaast en afkoelt, dan kan dit ertoe leiden dat je voor een lange tijd uitgeschakeld kunt raken. En een tijd niet meer voor de klas kunt staan. Maar hoe kun je dit nou zoveel mogelijk proberen te voorkomen? Door inzicht te krijgen in een groter geheel. Door net als een aantal ‘Leraren met Lef’ je verder te verdiepen in de pubers waar je les aan geeft.
Hersenwerking pubers
Bijvoorbeeld in de hersenwerking van een puber/adolescent. Leerlingen(soms ettertjes)leven in een zeer gecompliceerde wereld waarbij het sociale component voor hen wel 80% belangrijker is dan de les. Ondertussen is in de bovenkamer van deze leerlingen met een heel belangrijk proces bezig waarbij er nieuwe verbindingen worden gelegd en andere verdwijnen. Dit maakt dat dit kind hele andere benaderingen verdient. Onder andere de mogelijkheid van ‘respect’ in de zin van ‘re-spect’. Ofwel, opnieuw kijken (re = opnieuw en spect = kijken). Dit geeft een moment van bezinning en herwaardering. Heel vaak is dan een standje meer op zijn plaats, in plaats van uit je dak gaan. En als je dit standje geeft waar niet iedereen bij is, groeit de waardering van deze leerling voor zijn leraar.
Oke, dit lijkt allemaal wel leuk maar is de werkelijkheid nu echt zo simpel?
Ja en nee. Aan de ene kant als je als pedagoog en professional het kan, dan heb je een betere wintertijd (maar zeker ook de rest van het jaar heb je hier profijt van). Nee, in de zin van, natuurlijk zijn er van die momenten dat sommige kinderen gewoon doorgaan en proberen het bloed onder je nagels vandaan te krijgen. Soms denk je dat zelfs de hoektanden van die kinderen dan net even langer zijn. Maar het beste wat je kunt doen is een moment bewust even afstand nemen….en pas dan een beslissing te nemen. Die bewuste paar seconden maken dat je even los komt uit de situatie en dat geeft vaak lucht om weer wat rust te krijgen.
Leraren met lef
Wat heeft dat nu met Leraren met Lef te maken?? Nou eigenlijk gewoon dit…….
Wij zijn een groep (een bestuur 4 leraren met 2100 volgers op LinkedIn en 500+ volgers op Facebook) leraren (PO,VO,en MBO) die het gevoel hebben dat onderwijs zo als het nu al 200 jaar gaat niet meer past in deze tijd. Een tijd waarin onderwijs heel vaak negatief in de picture staat, en waarbij iedere minister er een draai aan wil geven. Maar waarbij de experts, wij in dit geval , te weinig gehoord worden. Leraren met Lef willen positief omgaan met onderwijs. Wij willen trots kunnen zijn op ons werk! En zeker niet het minst belangrijk, de goede dingen kunnen en mogen doen.
Ook een leraar met Lef worden? Denk eens buiten geplande paden, werk niet alleen van kaft tot kaft. Weet wat je opdracht is en bedenk hoe jij die kan invullen op een manier die volgens jou aansluit bij je klas. En verifieer dit regelmatig. Lees over je doelgroep en probeer ze te begrijpen. (ze zijn echt allemaal fantastisch!)
Meer weten? Kijk op www.lerarenmetlef.com of kom naar een van onze regiobijeenkomsten.
Geef een reactie