Student Robbert Vermeulen pakt het serieus aan. Deze week runt hij het restaurant Le Pont Bleu van zijn school Facility, Horeca en Travel College van ROC Midden Nederland. Zijn thema: foodtrucks. Voor de school staat een echte foodtruck die bezoekers naar het restaurant moeten lokken voor een broodje pulled pork als lunch of een vier gangen verrassingsdiner. En dat alles heeft hij zelf geregeld.
Examenopdracht
Vanaf 18 november runnen een aantal vierdejaarstudenten van Facility, Horeca en Travel College het schoolrestaurant Le Pont Bleu. Zij doen alles zelf. Van het bedenken van een concept, het schrijven van een ondernemersplan, de inkoop van de ingrediënten, het promoten van hun gerechten en het aansturen van het restaurantpersoneel. Deze uitgebreide praktijkopdracht maakt onderdeel uit van de examenopdracht van deze horeca-studenten.

Verrassingsmenu
Robbert kijkt tevreden terug op een succesvolle eerste dag. De eerste middag en avond zat het restaurant zo goed als vol. ‘Van de 44 gasten kozen er 33 voor mijn verrassingsmenu waar men kon kiezen uit vis, vlees en vegetarisch’, vertelt hij trots. Ook is hij blij met de positieve reacties op zijn broodje Pulled Pork, dat op het lunchmenu staat. ‘Mijn concept draait om biologisch en duurzaam, daarom bestaat de Pulled Pork uit een stuk procureur van de schouder van een livar varken. Het vlees heeft tien uur lang heel langzaam gegaard in de oven. Ik denk dat dit de echte ster is van het menu.’
Maanden voorbereiding
Met de voorbereidingen van zijn foodtruck-concept is Robbert al maanden bezig. ‘Het begon in april met het schrijven van een ondernemingsplan en het uitdenken van een concept. Toen ontstond het idee voor een foodtruck en de naam voor mijn pop-up restaurant: Bongusta. Het staat voor duurzaam en biologisch eten met een internationaal tintje. Letterlijk betekent het smakelijk.’
Ervaring opdoen
In totaal staat Robbert deze week drie dagen aan het roer van het schoolrestaurant. In dit restaurant heeft hij in zijn studiejaren veel ervaring opgedaan. ‘Bij mij op school is veel aandacht voor praktijklessen. In het eerste jaar werk je elke week een dag in het restaurant. Verderop in de opleiding mag je oefenen als manager en leer je overzicht te hebben. En nu in het vierde jaar leid je als het ware het restaurant.’ De ervaring die hij opdoet verwerkt hij in zijn eindscriptie. ‘Je leert veel tijdens de ondernemersweken. Hierna kan ik mijn concept verder finetunen zodat dit concept een groot succes kan worden op de Nederlandse markt. Ik let dan niet alleen op het verbeteren van het recept met ingrediënten, maar ook op de bezetting qua personeel.’
Variërende concepten
Robbert is niet de enige student die het restaurant mag runnen. Na hem presenteren nog 11 studenten hun concept, met variërende menu’s van Surinaams tot Italiaans. Maar ook pannenkoeken, een high tea en tapas staan binnenkort op het menu van Le Pont Bleu. Zelf kijkt hij erg uit naar volgende week. Dan presenteert zijn klasgenoot Mike Correljé een traditionele Hollandse/Franse keuken. ‘Mike zijn doel is om een Michelin ster te halen, dus hier verwacht ik veel van. Hij zal werken met eetbare bloemen en een hele mooie opmaak. Er gaat veel aandacht uit naar luxe producten.’
Proef mee
Ben je benieuwd naar de creativiteit en ondernemersvaardigheden van deze studenten? Schuif dan aan in restaurant Le Pont Bleu in Nieuwegein. Reserveren kan via 030 754 25 00 of per e-mail: receptienewtonbaan@rocmn.nl.
Geef een antwoord