Stel je eens voor: Een school zonder leraren en waar je niet leert uit schoolboeken. Maar waar je wel je middelbare school diploma haalt, soms al op je 13e. Dat moet als muziek klinken in de oren van vele jongeren.
In het Russische plaatsje Tekos staat zo’n school zonder leraren. The Kin School.Vanmorgen bekeek ik een documentaire over deze school op YouTube. Op de school in Tekos leert jong en oud van elkaar en is iedereen leraar en leerling. De leerlingen zelf vinden dit erg prettig. Alles wat ze willen leren wordt uitgelegd in een taal die zij begrijpen. Ik zeg bewust ‘willen leren’ want deze leerlingen zijn verantwoordelijk voor hun eigen educatie. De jongeren gaan zelf op zoek naar informatie, stellen vragen en leren van elkaar. Lesmateriaal wordt hier niet in kant-en-klare stukken aangeboden, maar in de hoeveelheid waar behoefte aan is.
De basisgedachte van de school is: ‘Stop een leerling niet vol informatie, maar leer hem hoe hij informatiebronnen kan gebruiken om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren.’ Een gedachte die past bij de huidige kennissamenleving waarin we leven. De hoeveelheid informatie groeit iedere dag sinds we internet hebben en de verwachting is dat deze groei blijft stijgen. Leerlingen in Rusland leren om te gaan met informatiebronnen in plaats van dat ze al deze informatie tot zich nemen. Bij ons beter bekend als een onderdeel van de 21st Century Skills.
Het moderne schoolsysteem lijkt te werken. Sommige Russische jongeren halen hun middelbare schooldiploma al op een leeftijd dat hier de meeste leerlingen nog in de brugklas zitten. Bovendien zijn ze erg gemotiveerd om te leren.
Maar zoals elk systeem heeft ook deze vorm van onderwijs zijn keerzijde. Doordat de leerlingen in een gemeenschap met elkaar leven, hebben ze weinig privacy. En ze leven een lange periode zonder hun familie. Daarnaast zijn de jongeren zo gemotiveerd om iets te doen, dat ze liever aan het werk gaan in het huis waar ze wonen, dan dat ze televisie gaan kijken of een spelletje doen. Er is dus weinig ruimte voor vrije tijd, alleen lijken ze dat zelf niet erg te vinden.
Het is de moeite waard de documentaire over The Kin School te bekijken. Wat vind jij van deze Russische school? Zou deze manier van onderwijs ook ons onderwijssysteem kunnen vernieuwen?
Bron foto: Pixabay.com
Goed om je bericht te lezen over de school in Tekos. Ik ging er naartoe na het lezen van ‘Anastasia’ en trof er mooie, intelligente, aardige, angstvrije kinderen en studenten: het bewijs voor een bijzondere school ( zie artikel op de website van Living Values Education Nederland http://www.livingvalueseducation.nl/inspiratie-uit-rusland/).
Een andere basisgedachte van de school is : ‘Als het ons lukt het hart van een kind open te houden en hen te behoeden voor angst, complexen en spanningen is ieder kind een genie’. Een van de vele mooie en relevante inspiraties van dit filmpje voor nieuw onderwijs in Nederland.
Ik zou hier eigenlijk wel een documentaire of iets dergelijks van willen zien. Het kan mij en andere docenten inspireren hier op scholen bepaalde dingen misschien anders te gaan doen. Misschien verandert het onze kijk op dingen.