Dik drie maanden geleden las ik op de site van de NRC dat steeds meer studenten kiezen voor een opleiding of studie met een positief arbeidsperspectief. Met name de technische studies zijn populair. De NRC meldt dat op hogescholen het aantal aanmeldingen voor technische studies gestegen is met 12%. Vorig jaar schreven 19.793 studenten zich in voor een technische opleiding, dit jaar zijn dat er 22.307.
Dit is het verhaal van de hogescholen. Op vmbo’s was er jarenlang een sterke terugloop van leerlingen bij technische afdelingsprogramma’s te zien. Sinds schooljaar 2013-2014 is er gelukkig weer een lichte stijging waar te nemen. Toch is de situatie nog steeds wel zorgelijk. Er is op de arbeidsmarkt volop vraag naar technisch geschoold personeel, maar kiezen genoeg vmbo-leerlingen voor een beroepsgericht profiel in de technische hoek? Hoe zorg je dat vmbo-leerlingen de vernieuwde technische profielen in het vizier krijgen? Volgens mij is dat simpel: maak het toegankelijk!
Technische afdelingen zijn dure vierkante meters op scholen. De vernieuwing wordt volgens Dekker ook doorgevoerd omdat het op termijn onbetaalbaar is om het huidige palet van beroepsgerichte examenprogramma’s te organiseren. In de nota van staatssecretaris Dekker waarin hij vragen van de Kamer behandelt naar aanleiding van de invoering van de beroepsgerichte profielen in het vmbo wordt bevraagd of Dekker dit cijfermatig kan onderbouwen. De cijfers die in de nota terug te vinden zijn, spreken volgens mij boekdelen:
“Het aantal vbo-afdelingen bouwtechniek in Nederland met 10 of meer leerlingen is tussen 2010 en 2014 afgenomen van 155 naar 90, het aantal afdelingen metaaltechniek van 114 naar 70, het aantal afdelingen elektrotechniek van 101 naar 62, het aantal afdelingen voertuigentechniek van 99 naar 71 en het aantal afdelingen installatietechniek van 15 naar 11. Afdelingen met minder dan 10 leerlingen zijn nauwelijks in stand te houden. Uit dit beeld van de sector techniek kan worden opgemaakt dat het aanbod landelijk gezien verschraalt, waardoor leerlingen in de regio niet altijd meer het beroepsgerichte examenprogramma kunnen volgen dat zij willen volgen.”
Het aantal zeer kleine, smalle techniekafdelingen neemt dus toe. En de bredere techniekprogramma’s groeien maar licht.
Toegankelijk techniek
Sinds een tijdje werk ik aan nieuw lesmateriaal voor de profielen BWI en PIE. Ik vond mezelf altijd een echt alpha-meisje. Ik begreep technische vraagstukken niet en wist niet goed welke voorstelling ik moest hebben van techniekonderwijs. Nu ik een tijdje meedraai in deze wereld, merk ik pas dat ik altijd gigantische oogkleppen op heb gehad. Techniek is inderdaad het sleutelen aan auto’s, het metselen van een muur en het lassen van plaatwerk. Maar het is veel meer dan dat! Ook het ontwerpen en (technisch) vormgeven van bestaande en nieuwe producten is techniek, het ontwikkelen en programmeren van robots en het maken van meubels en decoreren van interieurs (en nog zoveel meer).
Ik wil er daarom voor pleiten dat we leerlingen op het vmbo kennis laten maken met de brede techniekbranche. Het zou toch zonde zijn dat een potentieel talentvolle industrieel ontwerper een niet-technisch profiel kiest, omdat hij of zij net als ik niet wist dat ook dat techniek is? Laten we techniek toegankelijk maken door leerlingen op hun niveau de verschillende aspecten van techniek te laten verkennen en onderzoeken.
Meeloopadressen gezocht
Heb jij op school een duidelijke visie voor techniekonderwijs? En weet jij leerlingen hiervoor enthousiast te krijgen? Dan zou ik graag een dagje met je meelopen! Als je dat leuk lijkt, kun je contact met me opnemen via b.visser@edu-actief.nl.
Ik ben overigens al wel op de ‘goede’ weg hoor! Volgens deze grappige test van Quest ben ik al 67% bèta J.
Geef een reactie