Inhoudelijke wijzigingen HBR
Ten opzichte van de vorige versie van de eindtermen ligt de nadruk op technieken. De commissie vond dat de vaktheorie over producten en gereedschappen in de eerste versie te centraal stond en teveel tijd in beslag nam. Er is geschrapt in deze vaktheorie. Een leerling hoeft bijvoorbeeld niet meer werkzaamheden die vallen onder mastiek te kunnen herkennen, benoemen, omschrijven en uitleggen, maar hoeft alleen nog mastiek te maken. Vraag: als je mastiek moet maken, moet je dan ook de werkzaamheden die daartoe behoren niet (her)kennen?
Voor BB-leerlingen ligt de nadruk op de praktische component. Ondernemerschap is voor deze leerweg nog maar beperkt aanwezig. Andere theoretische onderdelen als marketing zin in omvang teruggebracht. Er zit nog wel wat onduidelijkheid in de syllabus. Zo moet een BB-leerling bij eindtermen 1.1.3 de onderdelen van een bedrijfsformule kunnen herkennen. Bij de KB-leerling is dit onderdeel bij eindtermen 1.1.4 verwijderd. Voor BB, KB en GL wordt in eindterm 1.1.10 genoemd dat zij de onderdelen van een bedrijfsformule moeten herkennen èn benoemen. Onduidelijk is nu dus of de BB-leerling alleen moet herkennen of ook moet kunnen benoemen.
Onduidelijkheid ontstaat ook door het gebruik van woorden als ‘gangbaar’. Zo moet een leerling gangbare dranken kunnen bereiden, schenken en serveren. Maar wat zijn gangbare dranken? Hoe weet je welke dranken de leerling moet kunnen bereiden, schenken of serveren op het examen? In de bakkerij en keuken moet van gangbare grondstoffen en tussenproducten de eigenschappen herkend, benoemd en op kwaliteit gecontroleerd worden. Ook hier geldt: wat zijn dan die gangbare grondstoffen en tussenproducten? Wat komt terug op het examen?
Opvallend is dat in de commissie van HBR niemand zit met als specialisme Recreatie. Dit onderdeel beslaat een vierde van het profiel en is bovendien nieuw. De commissie geeft aan dat dit deel minder gedetailleerd is uitgewerkt. Er is geprobeerd om voldoende sturing te geven en ook de ruimte voor scholen te laten om het onderwijs voor dit deel op eigen manier vorm te geven. Uit de pilot moet blijken of meer details noodzakelijk zijn.
- Tweede conceptversie programma HBR
- Tweede conceptversie programma HBR met wijzigingen
- Verantwoordingsdocument syllabus profiel HBR
Onderscheid in leerwegen
Onderscheid tussen BB, KB en GL wordt gemaakt door de mate van complexiteit van de handeling en het onderwerp af te stemmen op de leerweg. Door verschillende handelingswerkwoorden per leerweg te hanteren, wordt aangegeven wat verwacht mag worden van een BB, KB of GL leerling. Zo moet een BB-leerling kunnen herkennen, terwijl een KB- en GL-leerling moeten kunnen benoemen. De vraag is dan wat verstaan wordt onder herkennen en benoemen. Er is geen toelichting gegeven op deze handelingswerkwoorden. Ik kan me voorstellen dat bij herkennen de leerling uit gegeven mogelijkheden de juiste optie kiest, terwijl bij benoemen de leerling het antwoord zelf moet formuleren. Een toelichting op de handelingswerkwoorden is echter wel gewenst. Een BB-leerling moet bijvoorbeeld een offerte kunnen beoordelen, een KB- en GL-leerling moet deze ook kunnen controleren. Wat is precies het verschil tussen beide handelingen? En hoe wordt dat vertaald op het examen?
Aansluiting mbo
De commissie geeft aan dat er kansen liggen op aansluiting bij het mbo, omdat er vanaf nu gewerkt wordt met een profiel. Ook de keuzedelen (en ontwikkelen van eigen keuzedelen in samenwerking met het mbo) bieden kansen voor een betere doorstroming. Net als nu is een samenwerking gebaseerd op op zichzelf staande afspraken tussen vmbo en mbo.
Overkoepelende samenvatting van wijzigingen tweede conceptversies
Uit de reacties op de veldraadpleging van de conceptprogramma’s kunnen een aantal onderwerpen benoemd worden die op alle eerste versies van de conceptprogramma’s van toepassing zijn. Benieuwd naar deze onderwerpen? Lees de blog Tweede versie beroepsgerichte programma’s vmbo bekend: wat zijn de wijzigingen?
Reacties tweede conceptversie HBR
We zijn benieuwd naar jullie reacties op de tweede conceptversie. Sluiten de wijzigingen aan bij jullie reacties op de eerste versie van de syllabus? En geeft de nieuwe versie genoeg ruimte en invulling aan actuele ontwikkelingen in de beroepspraktijk?
Geef een antwoord