Veelgestelde vragen digitale leeromgeving

Speciaal voor docenten

Dat is afhankelijk van het type account dat je gebruikt. Om in te loggen, ga je allereerst naar digitaal.boomonderwijs.nl 

 • Heb je ooit zelf een Boom Digitaal-account aangemaakt? Kies dan voor de invulvelden aan de linkerkant van het inlogscherm en voer jouw gebruikersnaam en wachtwoord in.
 • Maakt jouw organisatie gebruik van de Entree federatie en beschik je over een Kennisnet-schoolaccount? Dan klik je rechtsonder op de knop ‘Inloggen met schoolaccount’.
 • Als je nog geen account hebt, kun je onderaan het inlogscherm bij ‘Nieuwe gebruiker’ je registreren.

Indien je over een Boom Digitaal-account beschikt, klik je aan de linkerkant van het inlogscherm onder de invulvelden op de link ‘Wachtwoord vergeten?’. Voer vervolgens jouw e-mailadres in en klik op Verzenden. Je ontvangt nu een e-mailbericht met daarin een link naar een pagina waar je jouw wachtwoord kunt resetten.

Dat is afhankelijk van het type account dat je gebruikt.

 • Indien je over een Boom-account beschikt, klik je linksonder op de knop ‘Inloggen met Boom’. Vervolgens klik je tussen de invulvelden van gebruikersnaam en wachtwoord op de link ‘Gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?’. Vul vervolgens jouw gebruikersnaam in en klik op de knop ‘E-mail sturen’. Binnen enkele ogenblikken ontvang je een e-mailbericht, met daarin een link naar een pagina waar je je wachtwoord kunt resetten.
 • Indien je over een Entree-account beschikt, klik je rechtsonder op de knop ‘Inloggen met schoolaccount’. Vervolgens klik je op ‘Log in met je Entree account’. Klik daarna op de link ‘Wachtwoord vergeten’. Vul hier je e-mailadres in en klik op de knop ‘Aanvraag versturen’. Binnen enkele ogenblikken ontvang je een e-mailbericht waarna je de beschreven stappen dient te volgen.

Om een groep aan te maken, ga je naar het dashboard. Daar klik je rechts op de knop GROEP AANMAKEN. Vervolgens voer je de naam van de groep in en selecteer je de opleiding en het leerjaar waarvoor je de groep aan wilt aanmaken. Voor meer informatie, bekijk de instructievideo’s.

Al het lesmateriaal op Boom Digitaal is te vinden onder de knop LESMATERIAAL. Daar wordt het lesmateriaal weergegeven in zogenaamde leereenheden. Deze kunnen bestaan uit theorie, opdrachten of een combinatie daarvan, vaak aangevuld met bronnen. Zelf kun je ook bronnen toevoegen aan het bestaande lesmateriaal. Hoe je dit doet, zie je in het filmpje: Bron toevoegen.

Nee, maar wel toevoegen.

Binnen Boom Digitaal is het niet mogelijk om bestaand lesmateriaal aan te passen. Wel kun je via de feedbackmogelijkheid gewenste aanpassingen doorgeven.
Je kunt door middel van bronnen en eigen opdrachten het lesmateriaal wel verrijken. Voor het toevoegen van bronnen, bekijk je het filmpje: Bron toevoegen.

Er zijn twee manieren om binnen Boom Digitaal opdrachten op te geven.

 • Een opdracht vanuit het lesmateriaal, (die dus onderdeel uitmaakt van de methode) geef je op via LESMATERIAAL. Voor het opgeven van opdrachten vanuit het lesmateriaal bekijk je het filmpje: Opdracht opgeven .(
 • Een eigen opdracht (die dus geen onderdeel uitmaakt van de methode) geef je op via de knop MAKEN.

Er zijn verschillende manier om lesmateriaal toe te voegen op Boom Digitaal.

Als het om eigen methodes, readers of lesmateriaal gaat, neem dan contact op met Boom beroepsonderwijs via service@boomberoepsonderwijs.nl.
Als je losse bronnen toe wilt voegen, bekijkt u het filmpje: Toevoegen van eigen bronnen.

Om een student uit een groep te verwijderen, ga je naar jouw dashboard en klik je op MIJN GROEPEN. Selecteer hier de groep en klik vervolgens achter de naam van de student die je wilt verwijderen op het prullenbakje.

Het is niet mogelijk om een docent zelf te verwijderen, dit kan alleen de docent zelf doen door alle actieve vakken voor die groep uit te zetten.

Ga naar TOETSEN en selecteer hier het vak en de groep waarvoor je een toets wilt klaarzetten. Klik hier op de groene knop ‘Toets klaarzetten’. Vervolgens selecteer je de gewenste toets en vul je de start- en einddatum en de start- en eindtijd in.

Dat kan (op verschillende manieren).

Je kunt als docent een toets zelf maken, waarna je aan het einde een overzicht van de vragen, de goede antwoorden en de door jouw gegeven antwoorden ziet. Ga hiervoor naar TOETSEN en filter op beschikbare toetsen. Klik vervolgens op de gewenste toets om deze te maken.
In sommige methodes vindt je de uitgewerkte toets en antwoorden in de bronnenbak. Hiervoor ga je naar LESMATERIAAL en klik je op ‘Bronnen’. Vervolgens klik je in de rij icoontjes op de D (docentbronnen). Door op een bepaald vak te filteren, kun je zien welke toetsen er aangeboden worden en deze inzien.

Dat kan. Door bij het opgeven van een opdracht aan te geven dat de opdracht door de student zelf beoordeeld dient te worden. In dat geval kan een student zijn antwoorden vergelijken met het antwoordmodel (mits aangeboden door de contentleverancier). Vervolgens kan de student zichzelf beoordelen en de opdracht inleveren om daarmee de beoordeling vast te leggen in zijn voortgang. Een student kan na het inzien van zijn gemaakte opdracht de gegeven antwoorden aanpassen. De docent kan deze aanpassingen zien door via maken op de opgegeven opdracht te klikken. Daar ziet ze docent de gegeven antwoorden en de eventuele aanpassingen.

Onder LESMATERIAAL kun je binnen elke leereenheid een notitie aanmaken. Door in een tekst te klikken, ontstaat er een geel vierkantje met een +’je erin. Als je op dit vierkantje klikt, opent het notitiescherm. Hierin kun je een aantekening maken en opslaan door op VOEG TOE te klikken. De notitie blijft vervolgens als een geel memo-briefje in de tekst bewaard. Aan de rechterkant van het scherm vind je de notitie ook terug onder het kopje ‘Notities’. Onder dat blokje zie je een overzicht van alle notities die op de pagina zijn aangemaakt.

Als je een notitie aanmaakt, kun je deze delen door in de grijze balk één of meerdere ontvangers toe te voegen. Door vervolgens op VOEG TOE te klikken, verstuur je de notitie. De ontvanger krijgt hiervan een notificatie. Maar let op! De ontvanger kan zelf bepalen of hij de notitie bewaard of verwijderd. Als je een reeds verstuurde notitie bijwerkt, wordt deze niet aangepast bij de ontvangers. Je zult de notitie dus opnieuw moeten delen.

Speciaal voor studenten

Ga naar digitaal.boomonderwijs.nl. Onderin het inlogscherm klik je naast ‘Nieuwe gebruiker?’ op de link Registreren. Vul nu de gevraagde gegevens in en voer bij e-mailadres je schoole-mailadres in. Je krijgt nu van ons een bericht in je (school)mailbox. Open het bericht en klik op de link of kopieer deze en plak hem in de adresbalk van je browser. Je wordt nu teruggestuurd naar de inlogpagina. Vul hier de door jouw aangemaakte gegevens in en log in. Bekijk voor het aanmaken van een account ook het filmpje: Aan de slag als student

Niet altijd. Als je beschikt over Entree-account, dan hoef je geen account aan te maken, maar kun je rechts bij het inlogscherm inloggen via de knop ‘Inloggen met schoolaccount’. Weet je niet of je over een Entree-account beschikt, vraag dit dan aan jouw docent. Of neem contact op met Boom beroepsonderwijs via 0522 235 235 of service@boomberoepsonderwijs.nl

Beschik je niet over een Entree-account, dan moet je een Boom-account aanmaken. Kijk hiervoor bij ‘Hoe maak ik een account aan’ in deze FAQ of bekijk het filmpje: Aan de slag als student

Klik in de digitale leeromgeving op het tabblad LESMATERIAAL. Klik vervolgens op de knop LICENTIE ACTIVEREN. Voer de licentiecode in, en klik vervolgens op activeren.

Om met een schoolaccount in te loggen doorloop je de onderstaande stappen.

 1. Klik op de knop ‘Inloggen met schoolaccount’ of ‘Aanmelden’.
 2. Waarschijnlijk werk je met een schoolspecifiek account. Voer daarom onder ‘Log in met jouw schoolaccount – Naam van je school of instelling’, de naam van jouw school/instelling in. Tijdens het typen verschijnt er een lijst met scholen/instellingen. Kies de juiste school/instelling.
 3. Wanneer je buiten het schoolnetwerk bent zal nu het loginscherm van je school getoond worden. Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je op school gebruikt.
 4. Vervolgens keer je terug op de methodesite waarbij je bent aangemeld met jouw schoolaccount.

Door deze stappen te volgen, kun je met jouw school-account inloggen. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met de ICT-afdeling van jouw school of met onze klantenservice via 0522 235 235.

Daar zijn twee manieren voor.

 • Als je voor het eerst inlogt op Boom digitaal, wordt er om een klassencode gevraagd. Vraag deze code op bij jouw docent en voer de code in. Klik op CONTROLEREN CODES en vervolgens op BEGIN. Je komt nu automatisch bij het goede vak en in de goede groep terecht.
 • Om een vak toe te voegen, ga je naar je profiel. Klik hier op VAK TOEVOEGEN en voer vervolgens de klassencode in. Vraag deze code op bij jouw docent.

Een licentiecode activeren doe je onder LESMATERIAAL. Klik op de knop Activeer licentie. Voer hier de licentiecode in (eventueel met hoofdletters en tussenstreepjes). Selecteer vervolgens de uitgever en klik op ACTIVEER. Als je de licentiecode correct hebt ingevuld, worden de leereenheden blauw en kun je bij je lesmateriaal. Blijven de leereenheden grijs? Controleer dan of je de code goed ingevuld hebt en de goede uitgever hebt geselecteerd. Als dit het geval is, maar de leereenheden blijven grijs, neem dan contact op met ons via 0522-235235 of service@boomberoepsonderwijs.nl

Blijven de leereenheden na het activeren van de licentiecode grijs? Controleer dan of je de code goed ingevuld hebt (met hoofdletters en tussenstreepjes) en de goede uitgever hebt geselecteerd. Als dit het geval is, maar de leereenheden blijven grijs, neem dan contact op met de klantenservice via 0522-235235 of  service@boomberoepsonderwijs.nl.

Vanaf het moment dat je de licentiecode activeert, is deze tenminste 12 maanden geldig.

Helaas is dit zonder geldige licentie niet mogelijk.

Dat kan op verschillende plekken binnen Boom Digitaal.

 • Alle opdrachten die zijn opgegeven, vind je onder MAKEN. Selecteer met het linker filter het vak en zet het rechter filter op ‘te maken opdrachten’. Nu zie je een lijst van opdrachten die je nog moet maken en inleveren.
 • Onder VOORTGANG zijn opgegeven opdrachten te herkennen aan een paarse kleur. Je kunt ook vanuit hier op een opdracht klikken, deze maken en inleveren.
 • Elke opdracht verschijnt op je dashboard onder de oranje knop MAKEN. De opdracht met de kortste deadline staat hier bovenaan. Als je een opdracht maakt en inlevert, dan verdwijnt deze van het dashboard. Maar let op! Er passen maximaal 5 opdrachten op je dashboard. Heb je meer dan 5 opdrachten gekregen? Volg dan de route zoals hierboven beschreven bij het eerste balletje.
 • Van elke opgegeven opdracht krijg je een melding bij je notificatievlaggetje. Je kunt van hieruit de opdrachten maken en inleveren. Maar let op! Er passen maximaal 5 meldingen onder het vlaggetje. Dus heb je meer dan 5 opdrachten gekregen? Volg dan de route zoals hierboven beschreven bij het eerste balletje.

Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben, we zetten ze op een rijtje:

 • De opdracht is niet opgegeven. In dat geval staat je inlever-knop uit. Vraag jouw docent om de opdracht op te geven, want je kunt enkel opdrachten inleveren die zijn opgegeven.
 • Je moet een bijlage toevoegen. Bij sommige opdrachten is dit verplicht. Als je geen bijlage toevoegt, kun je niets inleveren.
 • Je bijlage is te groot. Let op! Een bijlage mag maximaal 10 MB groot zijn. Een filmpje is al snel te groot. Je kunt dan beter het filmpje uploaden naar een (beveiligd) online kanaal (bijvoorbeeld een Youtube-kanaal) en de link hiervan als bijlage meesturen met de opdracht.
 • Je browser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome) is verouderd. In dat geval werkt Boom Digitaal niet optimaal en kan het programma haperen als je een opdracht in wilt leveren. Dit probleem doet zich voornamelijk voor op vaste schoolcomputers. In veel gevallen helpt het om de browser te updaten of om een andere browser te installeren.

Onder LESMATERIAAL kun je binnen elke leereenheid een samenvatting maken. Dit kan door een stukje tekst te selecteren en je cursor (muis) los te laten. Er komt nu een geel blokje met daarin het woord samenvatting in beeld. Klik hierop om het door jou geselecteerde stukje tekst naar de samenvatting te schieten. Elk volgend stukje tekst kun je op dezelfde manier selecteren en toevoegen aan je samenvatting. Elk nieuw stukje tekst zal onderaan je samenvatting verschijnen. De samenvatting zelf vind je aan de rechterkant van het scherm. Je kunt de tekst erin bewerken, er delen aan toevoegen en uitprinten met de printknop rechtsboven in het samenvattingsscherm.

Onder LESMATERIAAL kun je binnen elke leereenheid een notitie aanmaken. Door in een tekst te klikken, ontstaat er een geel vierkantje met een +’je erin. Als je op dit vierkantje klikt, opent het notitiescherm. Hierin kun je een aantekening maken en opslaan door op VOEG TOE te klikken. De notitie blijft vervolgens als een geel memo-briefje in de tekst bewaard. Aan de rechterkant van het scherm vind je de notitie ook terug onder het kopje ‘Notities’. Onder dat blokje zie je een overzicht van alle notities die op de pagina zijn aangemaakt.

Als je een notitie aanmaakt, kun je deze delen door in de grijze balk één of meerdere ontvangers toe te voegen. Door vervolgens op VOEG TOE te klikken, verstuur je de notitie. De ontvanger krijgt hiervan een notificatie. Maar let op! De ontvanger kan zelf bepalen of hij de notitie bewaard of verwijderd. Als je een reeds verstuurde notitie bijwerkt, wordt deze niet aangepast bij de ontvangers. Je zult de notitie dus opnieuw moeten delen.

Gratis proefkatern Angerenstein VZ-IG

Vul je gegevens in en ontvang het proefkatern per post. En bekijk het direct digitaal na het invullen van het formulier.
Het proefkatern wordt naar het opgegeven adres gestuurd.
 • Bekijk het privacy beleid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanvragen Microsoft 365 Introductie

Vul je gegevens in en ontvang een gratis exemplaar van Microsoft 365 Introductie.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanmelden Proefrit DigLin MVT (ISBN 310-90-100-0022-6)

Vul je gegevens in en ontvang een gratis demo van DigLin MVT.
 • Bekijk het privacy beleid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tendens special - Trends in Gastvrijheid

Krijg toegang tot de laatste trends in de gastvrijheidsindustrie en activeer jouw studenten met kant-en-klare opdrachten!
 • Bekijk het privacy beleid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.