Begin juni lanceerde minister Bussemaker het plan ‘voortijdig schoolverlaters een jaar later’. Hiermee wil ze dat jongeren die zonder diploma van school zijn gegaan binnen een jaar toch nog een startkwalificatie halen, gaan studeren of werk krijgen. Een mooi streven. Hard nodig ook, want geen startkwalificatie kan betekenen dat je als jongere minder snel een baan vindt, vaker verdacht wordt van een misdrijf en hogere zorgkosten hebt, aldus het ministerie van OCW.
Aanval op schooluitval
Al in 2006 is de ‘Aanval op schooluitval’ gestart om uitval binnen het mbo tegen te gaan en – zo wijzen de cijfers uit- dit initiatief begint zijn vruchten af te werpen. In het schooljaar 2012-2013 verlieten 27.950 leerlingen hun school zonder startkwalificatie. Tien jaar geleden stond de teller nog op 71.000. Het streven is dat dit er in 2016 nog maximaal 25.000 uitvallers zijn. Scholen zijn dus goed bezig met het tegengaan van uitval. Ieder heeft zo zijn eigen manier om dit te voorkomen. Het Deltion College in Zwolle zet bijvoorbeeld coaches in. De coach staat als het ware naast de docent. Problemen die zich – meestal – buiten het gezichtsveld van de docent bevinden, zoals pesten, onzekerheid, faalangst en problemen thuis hebben grote invloed op hoe effectief een leerling leert. De docent heeft als taak: kennis overbrengen. Alles wat daarbuiten valt, is moeilijk te vangen. En daar komt de coach om de hoek kijken. Het mooie van zo’n coach in huis is dat maatwerk mogelijk is. Door rechtstreeks contact met de leerling kom je sneller tot de kern en is een snelle, effectieve aanpak mogelijk.
Coach

Kathaline Schoonen is coach op het Deltion College. Daarnaast geeft zij yogalessen. Ze begeleidt leerlingen met uiteenlopende problematiek. ‘Veel leerlingen willen vooral van zich afpraten en ruimte in hun hoofd creëren. Ik probeer ze vanuit een ander perspectief naar hun problemen te laten kijken, waardoor ze de dingen weer helder zien. Vaak zijn daar maar drie of vier sessies voor nodig.’ Kathaline vertelt dat zij vooral luistert. ‘Ik werk heel intuïtief. Door wat mensen vertellen en hoe ze dat doen, voel ik vaak al snel aan wat de kern van het probleem is. Dit verwoord ik en daarna probeer ik het probleem ‘behapbaar’ te maken. Het mooiste is als iemand zelf ineens ziet wat nu eigenlijk de essentie van het probleem is. Vaak komt dan ook de motivatie om er iets aan te doen. Uiteindelijk is mijn streven om de leerlingen op weg te helpen en ze te laten zien dat ze krachtig en wijs genoeg zijn de goede beslissingen te nemen. Als ze hiervan doordrongen zijn, is mijn doel bereikt.’
Ook leerlingen die geen grote problemen hebben, kunnen terugvallen op een coach. Zelf zou ik het op die leeftijd heel fijn gevonden hebben af en toe met een ‘buddy’ te spreken. In die leeftijdsfase gebeurt er zoveel: je bent de wereld aan het ontdekken, gaat voor het eerst uit, bouwt vriendschappen op, zit met vragen, twijfelt en loopt tegen veranderingen aan. En dan moet je ook nog grote beslissingen nemen die gaan over de rest van je leven! Zelfs in deze ‘normale’ situatie is het fijn om iemand op school te hebben die de tijd neemt met je te praten, je even weer op het juiste spoor zet. Voor de leerling kan dit hèt verschil betekenen tussen uitval of een vervolgopleiding of passende baan.
Door de overwegend positieve verhalen die ik hoor en lees over coaching op het mbo, lijkt het mij een goed idee om op elke mbo-school een paar coaches neer te zetten. Maar klopt dit, is dit inderdaad een goed idee? Of denkt u daar anders over? Deel uw mening en praat mee.
Geef een reactie