Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgt een mbo-opleiding niet alleen te maken met basisdelen en profieldelen, maar ook met keuzedelen. Het is een nieuw onderdeel binnen een mbo-opleiding. Keuzedelen zijn ontstaan omdat het bedrijfsleven vraagt om studenten die beschikken over actuele kennis. Om die reden kunnen keuzedelen flexibel worden ingezet.
Vier soorten keuzedelen
Er komen vier soorten keuzedelen: verdiepende -, verbredende -, doorstroom- en remediërende keuzedelen. Door een bepaald keuzedeel te volgen kan een student zijn arbeidsmarktpositie versterken door extra kennis en vaardigheden op te doen. Dit kan zelfs regionaal gebonden zijn. Maar een keuzedeel kan ook voor een betere doorstroom zorgen binnen het mbo of naar het hbo.
Geen onderdeel van kwalificatie
Keuzedelen vormen geen onderdeel van de kwalificatie, maar zijn wel altijd gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties. Samen vormen ze, kwalificatie en keuzedeel, de complete opleiding. Er mag echter geen inhoudelijke overlap zijn tussen kwalificatie en keuzedeel. De koppeling van een keuzedeel aan een kwalificatie wordt door de Minister van OCW vastgesteld, omdat het keuzedeel relevantie voor de arbeidsmarkt moet hebben.
240 uur per jaar
Voor de keuzedelen staat 240 uur per jaar. Dit betreft een norm. Wanneer een opleiding versneld gedaan wordt, bijvoorbeeld in drie jaar, geldt dezelfde norm. Dus 4 x 240 uur in totaal. Het is aan de instelling of de opleiding dit te vertalen naar onderwijstijd. Een keuzedeel kan (deels) als begeleide onderwijstijd (BOT) worden geprogrammeerd, maar kan ook in de BPV plaatsvinden of geheel of gedeeltelijk door zelfstudie worden ingevuld.
Keuzedeel krijgt geen niveau-aanduiding
Een belangrijk punt is dat het keuzedeel zelf geen niveauaanduiding krijgt. Het niveau van de kwalificatie waaraan het keuzedeel is gekoppeld bepaalt namelijk het niveau van het keuzedeel. Je krijgt dus bijvoorbeeld: keuzedeel Duurzaamheid ‘geschikt voor niveau 2’, keuzedeel Duurzaamheid ‘geschikt voor niveau 3’, keuzedeel Duurzaamheid ‘geschikt voor niveau 4’. De examinering van het keuzedeel geschiedt per niveau.
Examenresultaat noodzakelijk
Voor diplomering is een examenresultaat noodzakelijk, maar de hoogte van het resultaat heeft geen invloed. De behaalde keuzedelen worden op het diploma vermeld. De manier waarop dat minimaal moet worden aangegeven, is gedefinieerd in het diplomamodel. De resultaten van alle gedane keuzedelen komen op de resultatenlijst met cijfer of aanduiding goed-voldoende-onvoldoende.
Een nieuw onderwerp van besluitvorming is dat de school een certificaat kan uitreiken als het diploma niet is behaald en het betreffende keuzedeel wel is behaald. De verwachting is dat dit per 2016 geregeld kan zijn en scholen dit dan in voorkomende gevallen kunnen aanvragen.
Keuzes rondom keuzedelen
Kortom, er is nogal wat te doen rondom de keuzedelen voor het mbo. Om hier meer verheldering in te brengen ben ik onlangs aanwezig geweest bij de bijeenkomst Hoe geven wij handen en voeten aan de 15% onderwijstijd die Keuzedeel heet, die door Edu’Actief werd georganiseerd. Directeuren en onderwijsadviseurs van onder meer ROC De Leijgraaf, MBO Amersfoort, Horizon College, ROC A12, ROC Mondriaan, Graafschap College, Deltion en ROC Leeuwenborg waren uitgenodigd om te discussiëren over verschillende aspecten van keuzedelen. Ook Eric Jongepier, regisseur van de herziene kwalificatiestructuur, was hierbij aanwezig. Wat er die middag boven tafel is gekomen is interessant voor alle mbo’s die in voorbereiding zijn op de invoering van de nieuwe keuzedelen.
In mijn komende blogs zal ik weergeven wat er tijdens de discussiemiddag besproken is en tegelijkertijd antwoord geven op vragen die er mogelijkerwijs rond keuzedelen leven.
Ook interessant om te lezen
Ik vroeg me bij de titel al af of er ook gedacht wordt aan talen en rekenen als keuzedeel.
Wat zie ik bij het doorlezen – taalfout!
“Maar een keuzedeel kan ook voor een betere doorstroom zogen binnen het mbo of naar het hbo”
Taal zou dus een perfect keuzedeel zijn.
Vr. gr
Dineke van der Wielen
raar om na versturen van het bericht te lezen dat mijn bericht wachtend is op goedkeuring.
Hoezo goedkeuring op feedback?!
En alweer is mijn bericht wachtend op goedkeuring.Van wie en waarom?
Mail 1 is de kernvraag: talen en rekenen ook als keuzedeel kunnen aanbieden / opnemen. Het verhogen van de kwaliteit onderwijs.Mail 2 en 3 zijn ter informatie informatievoorziening naar mijzelf m.b.t. omgang feedback website.
Beste Dineke, bedankt voor je oplettendheid. Er is helaas een typefout ingeslopen. Deze is nu hersteld. Wat betreft het plaatsen van de reacties. Deze worden niet automatisch geplaatst, omdat er ook veel spam-reacties binnenkomen. Vandaar de check.
Beste Dineke,
Keuzedelen voor rekenen en taal kunnen aan de orde zijn als het gaat om de doorstroomgerichte keuzedelen die relevant zijn voor een doorstroom naar een (op)volgende opleiding in mbo of hbo. Zo’n keuzedeel kan dan gericht zijn op een hogere beheersing van taal- en rekeneisen.
Beste Dineke,
Naast de doorstroomgerichte keuzedelen kunnen remediërende keuzedelen worden aangeboden, maar uitsluitend door de Entreeopleidingen. Deze keuzedelen zijn gericht op het wegwerken van achterstanden voor het behalen van de beoogde kwalificatie.