Vanaf vandaag probeer ik wekelijks, naast mijn reguliere blogs, actueel mbo-nieuws in een Weeknieuwsblog bij te houden. Daar waar nodig natuurlijk met commentaar en anders gewoon als interessante informatie. Deze week vier onderwerpen, waaruit blijkt dat het onderwijs volop in beweging is en dat het allemaal niet zo beroerd is gesteld met het mbo in Nederland. Alhoewel daar in de Volkskrant, een paar dagen geleden, heel anders over werd gedacht. Kritisch zijn en blijven is prima, maar ook de successen zien en die noemen is belangrijk.
Singaporezen willen leren van Nederlands mbo
Het Nederlandse onderwijs trekt wederom belangstelling vanuit het buitenland. Twee weken geleden bracht een grote onderwijsdelegatie uit Singapore, onder leiding van onderwijsminister Heng Swee Keat, een bezoek aan Nederland. Het bezoek was op uitnodiging van onderwijsminister Jet Bussemaker.
Scholen publiceren arbeidskansen mbo-opleidingen online
Mbo-scholen moeten studiekiezers beter op weg helpen door de nieuwe studiebijsluiter actief te gebruiken in hun voorlichting aan aankomend studenten. Die oproep doet minister Jet Bussemaker (Onderwijs) aan de scholen. De bijsluiter werd afgelopen maanden ontwikkeld door studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven en biedt een overzicht van belangrijke informatie voor aankomend mbo’ers.
Onderwijsvernieuwing is opeens geen taboe meer
Op dinsdag 24 juni verscheen, van de hand van Maartje Bakker, een interessant artikel in de Volkskrant over de noodzaak van onderwijsvernieuwing in Nederland. In het artikel wordt verwezen naar het WRR-rapport Naar een lerende economie. Als Nederland haar onderwijs niet vernieuwt, verliest het internationaal de aansluiting met de zich sterk ontwikkelende economieën, althans zo schreef de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in haar rapport. Het rapport verscheen in november 2013. Het hoofdstuk over het onderwijs, uitermate passend Zorgvuldig leren getiteld is niet te missen leesvoer voor iedereen die het onderwijs in Nederland een warm hart toedraagt. Zeer de moeite waard om te bekijken is ook de film op YouTube Presentatie en overhandiging WRR-rapport Naar een lerende economie.
Oeso publiceert groots onderzoek onder leraren
De uitslag van dit onderzoek heeft expliciet betrekking op leraren in het voortgezet onderwijs, maar ik denk dat veel conclusies uit het rapport ook zullen gelden voor het mbo. Lezenswaardig dus. Ruim 100.000 leraren en 10.000 schoolleiders afkomstig uit 33 landen hebben deelgenomen aan ’s werelds grootste onderzoek onder leraren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De resultaten van de Teaching and Learning International Survey (TALIS) zijn op 25 juni in Japan bekend gemaakt door de Organisatie voor Economische Ontwikkeling (OESO).
Geef een reactie