Zelf je eigen keuzedelen maken. Zadkine doet het! De school ontwikkelt het keuzedeel Inspelen op innovaties en werkt hiervoor samen met Edu’Actief. Via een sjabloon en auteursinstructie kan iedere school zijn eigen digitale keuzedelen maken. Het lesmateriaal wordt aangeboden via de digitale leeromgeving 24boost en eventueel ook als papieren uitgave.
Speciaal voor deze blog interviewde ik Jeroen van Dongen, de opleidingsmanager bij ROC Zadkine over hoe hun keuzedeel tot stand is gekomen.
Hoe kijk jij aan tegen het fenomeen keuzedelen en studenten die moeten kiezen?
Jeroen: ‘Opeens waren ze er en het was gelijk een hersenkraker. Niet omdat er opeens 720 uur extra onderwijs moest worden aangeboden en ontwikkeld, maar voornamelijk het idee dat de student moet kiezen welk keuzedeel zijn of haar arbeidsmarktpotentie gaat verhogen. De meeste studenten komen kersvers van het vmbo en zijn in vele opzichten nog een leerling. De opdrachten kwamen van de meester. Zelf keuzes maken? Daar hebben ze nauwelijks ervaring mee.’
‘En deze keuze vraagt nogal wat van de student. Ze moeten begrijpen hoe het beroep eruitziet, ze moeten inzicht hebben in hun eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten en dan bedenken welk keuzedeel hen het beste gaat helpen. Het is bijna een keuzedeel op zich’, zegt Jeroen met een knipoog.
Waarom heeft Zadkine gekozen voor het keuzedeel Inspelen op innovaties?
‘Bij het bepalen van het aanbod van keuzedelen begin dit jaar stelden we als opleidingsteam onszelf een aantal vragen:
- Is er misschien een keuzedeel dat de studenten de toekomst van het beroep laat onderzoeken
- Met welk keuzedeel krijgen ze inzicht in hun eigen kwaliteiten?
- Met behulp van welk keuzedeel kunnen studenten zien waar hun kansen liggen en hoe zij hun eigen baan kunnen ontwerpen met behulp van verbredende en verdiepende keuzedelen?
Al snel ontdekten we in het keuzedeelregister van SBB het keuzedeel Inspelen op innovaties. Daarin zitten alle elementen die we nodig achten voor de student die zich goed wil voorbereiden op de toekomst. Nu nog een goede leerlijn, die uitnodigt tot zelfstudie, met goede bronnen die aansluiten bij de belevingswereld. Dat werd lastiger. Er was geen aanbod van leermiddelen.’
Hoe kwam je op het idee om zelf te ontwikkelen?
‘Via een docentendag hoorden we over de opzet die Edu’Actief had uitgewerkt. Dat concept en format sprak ons direct aan. Centraal staat daarbij een praktijkrelevante uitdaging die de student zelf moet uitwerken met behulp van relevante beroepsproducten. Maar helaas werd Inspelen op Innovaties nog niet ontwikkeld door deze uitgeverij. Ik heb toen voorgesteld dat samen te doen op basis van het format dat zij hebben bedacht.
Met compacte en up-to-date bronmateriaal, explanimations, vlogs, video’s, hulpopdrachten en makkelijk te lezen, krachtige, teksten zijn we nu de inhoud van het keuzedeel Inspelen op innovaties aan het samenstellen met de uitgever. Het keuzedeel leveren we eind oktober dit jaar op. In januari begint de eerste klas met dit keuzedeel…en dat is voor ons allemaal heel spannend’, besluit Jeroen van Dongen enthousiast.
[alert color=”green” icon=”fa-envelope-o”]Ook zelf lesmateriaal voor keuzedelen samenstellen en ontwikkelen? Neem contact met mij op of met Edu’Actief.[/alert]
Geef een reactie