Het is opvallend hoe ict-vaardig de jongere generatie tegenwoordig lijkt te zijn. Maar hebben leerlingen en studenten wel voldoende ict-vaardigheden voor het nieuwe, digitale leren? Vorige week schreef ik een blog over hoe ict-vaardig docenten zijn. Deze week ga ik in op onderzoek over de ict-vaardigheden van leerlingen en studenten.
Het is bijna Sinterklaas en dat is te merken op de televisie. Dan doel ik deze keer niet op de zwartepietendiscussie, maar op de vele reclames over kinderspeelgoed. Na de laatste tonen van de tune van het jeugdjournaal vliegt een blauwe furby in beeld met LCD-schermen als ogen en aanraaksensoren. En in de reclame erna zit een kind op een speciale kindertablet educatieve spelletjes te doen. Kinderen lijken heel gemakkelijk om te gaan met digitaal speelgoed. Maar zijn leerlingen en studenten in het beroepsonderwijs eigenlijk wel ict-vaardig genoeg voor het nieuwe, digitale leren?
De ict-vaardigheid van de Nederlandse jeugd blijkt niet onder te doen voor die van hun leeftijdsgenoten in andere landen. Maar: er zijn grote verschillen tussen de onderwijstypen. Dit blijkt uit het ICILS-onderzoek van de Universiteit Twente. Havo- en vwo-leerlingen scoren ruim boven het internationale gemiddelde, maar vmbo-leerlingen scoren rond het gemiddelde. En leerlingen in het praktijkonderwijs zitten zelfs ruim onder het gemiddelde. De ict-vaardigheden lijken dus samen te hangen met het onderwijsniveau.
In het ICILS-onderzoek worden vier niveaus onderscheiden. Waar niveau 1 gaat om het uitvoeren van basishandelingen, houdt niveau 4 het effectief verzamelen, gebruiken en delen van informatie in. In Nederland haalde maar 4% van de leerlingen dit hoogste niveau. Van de vmbo-leerlingen haalt bijna een derde slechts niveau 1. Hieruit valt dus te concluderen dat de ict-basisvaardigheden van de leerlingen wel in orde zijn, maar dat het nog schort aan ict-leervaardigheden. En dat lijkt veel op wat ik in mijn vorige blog concludeerde over de ict-vaardigheden van docenten.
Lees meer over de ict-vaardigheden in het gehele ICILS-rapport.
Geef een reactie