Python was in 2019 de snelst groeiende programmeertaal en staat op de tweede plaats in de lijst van de meest populaire programmeertalen. Dit volgens een artikel in de Business Insider van 18 november 2019.
Ook al heb je het artikel niet gelezen, je kunt nauwelijks om de populariteit van Python heen. Zeker niet als je je begeeft in de kringen van applicatie ontwikkeling, data science, artificial intelligence, machine learning, etc.
Waar komt die plotselinge populariteit toch vandaan? De taal bestaat al bijna 30 jaar. Een behoorlijke boost komt uit de science hoek. Python heeft een enorme bibliotheek aan science gerelateerde functionaliteit, Artificial Intelligence, machine learning, etc.
De Python syntax zorgt voor een lage instapdrempel. Met de verplichte whitespace, het inspringen van code-blokken, en de afwezigheid van ‘onnodige’ tekens als accolades en puntkomma’s wordt er rust gecreëerd in de code. Python source code ziet er altijd overzichtelijk uit. Wanneer er ook nog goede variabele namen, functienamen, etc. worden gebruikt, leest het zelfs voor een beginner als een verhaal.
Ook de gedachte achter het programmeren in Python volgens de ‘Zen of Python’ draagt bij aan de vriendelijke leercurve. Het gaat om statements in de vorm van richtlijnen, toepasbaar op eigenlijke elke programmeertaal en Python in het bijzonder. Een aantal voorbeelden:
- Beautiful is better than ugly.
- Explicit is better than implicit.
- Simple is better than complex.
- Complex is better than complicated.
Zie voor een interpretatie deze blogpost.
Omdat je van een klein script tot complete gedistribueerde applicaties, procedureel, functioneel, object georiënteerd of een combinatie van alle voorgaande kunt gebruiken, wordt er vaak verwezen naar de term ‘The Pythonic way’. Dit is het programmeren in Python volgens de conventies van Python. Vooral als je vanaf een andere programmeertaal komt heb je snel de neiging om programmaconstructies te gebruiken die in die taal gebruikelijk waren. Vaak kan je deze omschrijven op een Pythonische manier.
De instap in de wereld van Python is erg laagdrempelig. In het binnenkort bij Boom beroepsonderwijs te verschijnen boek Leren programmeren met Python word je aan de hand van praktische voorbeelden bekend gemaakt met het programmeren in Python. Niet alleen de syntax, maar ook de weg naar de oplossing. Onder het motto: ‘Give a man a fish and you feed him for a day; Teach a man to fish and you feed him for a lifetime’. Het boek leert je hoe je moet vissen.
Geef een reactie