MAND, korter kan niet

eerste methode voor het BBL
alles wat de student nodig heeft
volwassen onderwijs
digitaal + papier + opdrachten

Vanaf mei beschikbaar: toewerken naar Nederlands 2F!

MAND titellijst

Maximaal Nederlands voor 3F BBL-studenten

Een cover met jonge studenten, voor de zoveelste keer een ‘eerste sollicitatiebrief’ schrijven. Dit zijn ergernissen van vele BBL-studenten in het mbo-onderwijs. Boom beroepsonderwijs start daarom met MAND, de eerste methode gericht op de BBL-student.

Na een uitgebreide test onder 100 studenten is het eindelijk zo ver. Nederland gaat kennis maken met MAND. Eindelijk is er onderwijs voor de volwassen BBL-student!

De naam refereert natuurlijk naar het filmpje waarin een antiekhandelaar een mandje uit Makkum beschrijft. De journalist dwingt de man uiteindelijk tot de schreeuw: ‘MAND!’ De methode is zoals de uitspraak van de antiquair: kort en krachtig! In dit boek staat alles wat de student nodig heeft om de examens te behalen en in de praktijk goed aan de slag te kunnen met Nederlands, maar ook geen letter meer.

Aan de hand van acroniemen, handige ezelsbruggetjes, digitale- en boekopdrachten (o.a. met behulp van Drillster), multimedia en gedegen maar zeer toegankelijke inhoud, gaat MAND iedereen helpen het Nederlands beter te beheersen en goed voorbereid te zijn op de examens.

Introductiefilm MAND

Aanvragen posters en/of boek

Dit is Marcel!

Schrijver van meer dan 20 sinterklaas-, kerst- en sprookjesverhalen. Naast al die fantasieverhalen is hij weer in de pen geklommen.

Als docent Nederlands op een mbo-school in Amsterdam vindt Marcel het erg vervelend dat er geen passend onderwijs is voor BBL-studenten. Veel volwassen studenten voelen zich niet serieus genomen met het schoolmateriaal dat ze aangeboden krijgen. Zo schrijven sommige BBL-studenten voor de zoveelste keer hun eerste sollicitatiebrief.

Met MAND moet hier een einde aan komen. Deze unieke methode voor Nederlands 3F is sinds oktober, na een positieve test onder zijn eigen studenten, op de markt.

Meer weten over MAND? Verderop op deze pagina hebben we een paar FAQ voor je klaarstaan!

Bekijk hier het introductiefilmpje van Marcel

FAQ MAND

Deze methode is specifiek bedoeld voor een kleine, maar belangrijke groep studenten binnen het mbo: de BBL-studenten op niveau 4. Voor hen is er op dit moment geen methode die aansluit bij hun behoeften: een methode die ze snel en effectief voorbereidt op hun examens.

Mand verwijst naar MAximaal NeDerlands en staat voor Korter kan niet: BBL-studenten hebben vaak beperkt tijd om hun examens voor te bereiden en vaardigheden te leren die toepasbaar zijn in de praktijk. MAND voorziet hierin.

Het belangrijkste is denken vanuit de volwassen student: de tekst, de voorbeelden en de opdrachten passen bij het volwassen leven van een BBL-student. Daarnaast worden voorbeelden zorgvuldig opgebouwd, met in elke fase een duidelijke uiteenzetting van goede en minder goede oplossingen. Als laatste zit er geen overbodige stof in MAND: de studenten krijgen precies wat ze nodig hebben, gebaseerd op de jarenlange ervaring van de auteur.

De voorbereiding op de examens en de praktische toepasbaarheid in de praktijk van alledag gaan hand-in-hand. De voorbeelden zijn daarom concreet, maar vooral ook volledig. Tevens zijn er hoofdstukken toegevoegd die in geen enkele andere methode te vinden zijn: een hoofdstuk over presentatietechnieken en een hoofdstuk waarin aandacht wordt besteed aan dyslexie en Nederlands voor anderstaligen in het licht van de examenvoorbereiding.

Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste is dat BBL-studenten niet zitten te wachten op eindeloze invuloefeningen. Daar hebben ze vaak ook de tijd niet voor. De tweede is dat er voldoende boeken en websites zijn om alle spelling- en grammaticaregels nog eens de revue te laten passeren als dat nodig is. De laatste reden is dat de auteur op basis van zijn jarenlange ervaring als taalassessor precies die onderdelen heeft toegevoegd die het vaakst fout gaan bij studenten.

Jazeker. Voordat de methode in productie werd genomen is het materiaal bij diverse klassen en daarmee meer dan 100 studenten getest. Daaruit zijn de nodige verbeteringen en aanpassingen gekomen. Daarnaast heeft de auteur deze methode geschreven op basis van zeer ruime ervaring met BBL-studenten. Als laatste is de methode voorgelegd aan een aantal vakgenoten die ook ervaring hebben met de groep studenten waarvoor de methode bedoeld is.

Ja. Bij de methode hoort een digitale omgeving waarin alle teksten, maar ook alle oefeningen terug te vinden zijn. Specifiek voor het hoofdstuk Taalverzorging zijn er oefeningen van Drillster toegevoegd.

De prijs is €30,75. Daarvoor krijgt de student het boek en toegang tot de digitale omgeving.

Ja. Deze is de vinden in de digitale omgeving.

In de digitale omgeving worden in de loop van de tijd extra oefeningen gezet. Daarnaast schrijft de auteur geregeld een blog waarin taalkwesties aan de orde komen.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het keuzedeel Toewerken naar 2F.

De inhoud van deze uitgave is gebaseerd op het Besluit referentieniveau Nederlandse taal en rekenen (https://wetten.overheid.nl/BWBR0027879/2014-08-01). Daardoor kan het niet alleen gebruikt worden als methode voor Nederlands, maar ook als materiaal voor het keuzedeel Nederlands 3F.

Varieer en leer meer: papier, digitaal of beide

Bijna alle keuzedelen zijn verkrijgbaar als combipakket of bundel, kies zelf hoe je werkt:
volledig digitaal, vanuit het boek of een combinatie van beide. Inspiratie over hoe je vorm geeft aan blended learning? Bekijk onze tips & tricks.

Meer weten over de MAND?

Wij komen graag bij jou langs! Neem contact op met een van de adviseurs via mail, telefoon of LinkedIn. Ook een MS Teams afspraak is mogelijk. Boek dan een tijdslot via onze online agenda.

Marije Holterman
Educatief adviseur | Regio Zuid

Maak een online afspraak

Esma Larabi
Educatief adviseur | Regio Noord

Maak een online afspraak

Samen maken we werk van onderwijs

Evenementen

inORDE-dag 2023

inORDE-dag 2023 We zijn terug, als vanouds! Een live inORDE dag in het MAC³PARK stadion in Zwolle. Bekijk hieronder de trailer.   Registreer je voor 1 februari 2023 en ontvang € 10,- early bird korting! De kosten zijn dan € 25,- in […]

Meer lezen »

Gratis proefkatern Angerenstein VZ-IG

Vul je gegevens in en ontvang het proefkatern per post. En bekijk het direct digitaal na het invullen van het formulier.
Het proefkatern wordt naar het opgegeven adres gestuurd.
  • Bekijk het privacy beleid.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanvragen proefmateriaal

Vul je gegevens in en bekijk direct je gratis proefmateriaal
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanvragen Microsoft 365 Introductie

Vul je gegevens in en ontvang een gratis exemplaar van Microsoft 365 Introductie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanmelden Proefrit DigLin MVT (ISBN 310-90-100-0022-6)

Vul je gegevens in en ontvang een gratis demo van DigLin MVT.
  • Bekijk het privacy beleid.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tendens special - Trends in Gastvrijheid

Krijg toegang tot de laatste trends in de gastvrijheidsindustrie en activeer jouw studenten met kant-en-klare opdrachten!
  • Bekijk het privacy beleid.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.