MAND, korter kan niet

eerste methode voor het BBL
alles wat de student nodig heeft
volwassen onderwijs
digitaal + papier + opdrachten
Toewerken naar 2F

MAND, korter kan niet

 

Maximaal Nederlands voor 3F BBL-studenten

Een cover met jonge studenten, voor de zoveelste keer een ‘eerste sollicitatiebrief’ schrijven. Dit zijn ergernissen van vele BBL-studenten in het mbo-onderwijs. Boom beroepsonderwijs heeft daarom MAND ontwikkeld. De eerste methode gericht op de BBL-student.

Na een uitgebreide test onder 100 studenten is het eindelijk zo ver. Nederland gaat kennis maken met MAND. Eindelijk is er onderwijs voor de volwassen BBL-student!

De naam refereert natuurlijk naar het filmpje waarin een antiekhandelaar een mandje uit Makkum beschrijft. De journalist dwingt de man uiteindelijk tot de schreeuw: ‘MAND!’ De methode is zoals de uitspraak van de antiquair: kort en krachtig! In dit boek staat alles wat de student nodig heeft om de examens te behalen en in de praktijk goed aan de slag te kunnen met Nederlands, maar ook geen letter meer.

Aan de hand van acroniemen, handige ezelsbruggetjes, digitale- en boekopdrachten (o.a. met behulp van Drillster), multimedia en gedegen maar zeer toegankelijke inhoud, gaat MAND iedereen helpen het Nederlands beter te beheersen en goed voorbereid te zijn op de examens.

 

Keuzedeel MAND toewerken naar 2F

Door studenten met een taalachterstand (zowel studenten met Nederlands als moedertaal als studenten met een migratieachtergrond) extra taalondersteuning te bieden wordt de kans op diplomering vergroot. Daarmee ook de kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast versterkt het keuzedeel de doorstroommogelijkheden naar een vervolgopleiding. Er wordt toegewerkt naar het taalniveau 2F.

 

Keuzedeel MAND Nederlands 4F

Het keuzedeel Nederlands 4F is relevant voor doorstroom naar een hbo-opleiding. Wanneer dit keuzedeel met positief gevolg is afgerond, vergroot de student zijn kansen om een hbo-opleiding af te ronden. Daarnaast is het keuzedeel van belang bij beroepen waarbij hogere beheersing van het Nederlands is gewenst, bijvoorbeeld voor de managementassistent of onderwijsassistent.

 

FAQ MAND

MAND verwijst naar MAximaal NeDerlands en staat voor Korter kan niet: BBL-studenten hebben vaak beperkt tijd om hun examens voor te bereiden en vaardigheden te leren die toepasbaar zijn in de praktijk. MAND voorziet hierin.

Deze methode is specifiek bedoeld voor een kleine, maar belangrijke groep studenten binnen het mbo: de BBL-studenten op niveau 4. Voor hen is er op dit moment geen methode die aansluit bij hun behoeften: een methode die ze snel en effectief voorbereidt op hun examens.

Het belangrijkste is denken vanuit de volwassen student: de tekst, de voorbeelden en de opdrachten passen bij het volwassen leven van een BBL-student. Daarnaast worden voorbeelden zorgvuldig opgebouwd, met in elke fase een duidelijke uiteenzetting van goede en minder goede oplossingen. Als laatste zit er geen overbodige stof in MAND: de studenten krijgen precies wat ze nodig hebben, gebaseerd op de jarenlange ervaring van de auteur.

De voorbereiding op de examens en de praktische toepasbaarheid in de praktijk van alledag gaan hand-in-hand. De voorbeelden zijn daarom concreet, maar vooral ook volledig. Tevens zijn er hoofdstukken toegevoegd die in geen enkele andere methode te vinden zijn: een hoofdstuk over presentatietechnieken en een hoofdstuk waarin aandacht wordt besteed aan dyslexie en Nederlands voor anderstaligen in het licht van de examenvoorbereiding.

Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste is dat BBL-studenten niet zitten te wachten op eindeloze invuloefeningen. Daar hebben ze vaak ook de tijd niet voor. De tweede is dat er voldoende boeken en websites zijn om alle spelling- en grammaticaregels nog eens de revue te laten passeren als dat nodig is. De laatste reden is dat de auteur op basis van zijn jarenlange ervaring als taalassessor precies die onderdelen heeft toegevoegd die het vaakst fout gaan bij studenten.

Jazeker. Voordat de methode in productie werd genomen is het materiaal bij diverse klassen en daarmee meer dan 100 studenten getest. Daaruit zijn de nodige verbeteringen en aanpassingen gekomen. Daarnaast heeft de auteur deze methode geschreven op basis van zeer ruime ervaring met BBL-studenten. Als laatste is de methode voorgelegd aan een aantal vakgenoten die ook ervaring hebben met de groep studenten waarvoor de methode bedoeld is.

Ja. Bij de methode hoort een digitale omgeving waarin alle teksten, maar ook alle oefeningen terug te vinden zijn. Specifiek voor het hoofdstuk Taalverzorging zijn er oefeningen van Drillster toegevoegd.

De prijs is €37,50. Daarvoor krijgt de student het boek en toegang tot de digitale omgeving.

Ja. Deze is de vinden in de digitale omgeving.

In de digitale omgeving worden in de loop van de tijd extra oefeningen gezet. Daarnaast schrijft de auteur geregeld een blog waarin taalkwesties aan de orde komen.

De inhoud van deze uitgave is gebaseerd op het Besluit referentieniveau Nederlandse taal en rekenen (https://wetten.overheid.nl/BWBR0027879/2014-08-01). Daardoor kan het niet alleen gebruikt worden als methode voor Nederlands, maar ook als materiaal voor het keuzedeel Nederlands 3F.

Dit is Marcel!

Schrijver van meer dan 20 sinterklaas-, kerst- en sprookjesverhalen. Naast al die fantasieverhalen is hij weer in de pen geklommen.

Als (voormalig) docent Nederlands op een mbo-school vindt Marcel het erg vervelend dat er geen passend onderwijs is voor BBL-studenten. Veel volwassen studenten voelen zich niet serieus genomen met het schoolmateriaal dat ze aangeboden krijgen. Zo schrijven sommige BBL-studenten voor de zoveelste keer hun eerste sollicitatiebrief. Met MAND moet hier een einde aan komen. Deze unieke methode voor Nederlands 3F is sinds oktober 2022, na een positieve test onder zijn eigen studenten, op de markt. Sinds juli 2023 is daar het keuzedeel Toewerken naar 2F bijgekomen.

Bekijk hier het introductiefilmpje van Marcel

Varieer en leer meer: papier, digitaal of beide

Bijna alle keuzedelen zijn verkrijgbaar als combipakket of bundel, kies zelf hoe je werkt:
volledig digitaal, vanuit het boek of een combinatie van beide. Inspiratie over hoe je vorm geeft aan blended learning? Bekijk onze tips & tricks.

Meer weten over de MAND?

Wij komen graag bij jou langs! Neem contact op met een van de adviseurs via mail, telefoon of LinkedIn. Ook een MS Teams afspraak is mogelijk. Boek dan een tijdslot via onze online agenda.

Marije Holterman
Educatief adviseur | Regio Zuid

Maak een online afspraak

Esma LarabiEsma Larabi
Esma Larabi
Educatief adviseur | Regio Noord

Maak een online afspraak

Samen maken we werk van onderwijs

Evenementen

Leefstijl Open basistraining voor mbo

Tweedaagse Leefstijl basistraining voor MBO op 26 en 27 september 2024 De training is praktijkgericht. Het ontwikkelen van de vaardigheden van de docent om Leefstijl in de klas toe te passen staat centraal. Ook is de training goed voor de […]

Meer lezen »

LTAP-Event leidinggeven en ondernemen

Op woensdag 13 november organiseert Boom Beroepsonderwijs in samenwerking met ROC van Twente een event voor Kopopleiding Leidinggeven teams en projecten (LTAP). Op deze middag zal het nieuwe kwalificatiedossier worden toegelicht en wordt er verteld wat dit betekent voor het […]

Meer lezen »

Aanvragen proefmateriaal

Vul je gegevens in en bekijk direct je gratis proefmateriaal

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.