Lesmethode voor MBO Nederlands

3F
Nederlands
Papier en Digitaal

Boom Nederlands voor het MBO

In de nieuwe methode Boom Nederlands voor het mbo staat lezen centraal. Aan de hand van betekenisvolle thema’s lezen en bekijken studenten verschillende soorten teksten en fragmenten, inclusief een boek naar keuze. De teksten en fragmenten vormen ook het vertrekpunt om vaardigheden als spreken, gesprekken voeren en schrijven te oefenen. Deze nieuwe methode is vanaf studiejaar 2024 / 2025 beschikbaar voor 3F. De methode zal bestaan uit een handboek en een online licentie.

Meer lezen, meer weten, meer kunnen:

  • Lezen is de drijvende kracht achter geletterdheid en taalvaardigheid
  • Meer lezen draagt bij aan een grotere woordenschat en beter spellen
  • Meer lezen bereidt voor op het examen
  • Meer lezen vergroot de ontwikkelingskansen
  • Meer lezen zorgt voor beter begrip van jezelf en anderen

Wat maakt MBO Nederlands bijzonder?

Thema’s

Aan de hand van betekenisvolle thema’s lezen en bekijken studenten verschillende soorten teksten en fragmenten, inclusief een boek naar keuze. De teksten en fragmenten vormen ook het vertrekpunt om vaardigheden als spreken, gesprekken voeren en schrijven te oefenen.

Training & naslag

Naast de thema’s biedt Boom Nederlands trainingen per vaardigheid. De trainingen zijn zowel gericht op leven en beroep, als op het examen. In de naslag kunnen studenten daarnaast alle theorie bij het vak Nederlands terugvinden: theorie die zij op de middelbare school hebben gehad – o.b.v. KERN Nederlands – en de benodigde uitbreiding hierop voor het mbo.

Rijke taal & Lezen voor de lijst

Boom Nederlands voor het mbo is onder andere gebaseerd op de inzichten uit Rijke taal voor het (v)mbo van Erna van Koeven en Anneke Smits. Daarnaast is het methodeconcept tot stand gekomen in samenwerking met Theo Witte (Lezen voor de lijst) en op basis van gesprekken met docenten Nederlands uit heel Nederland.

Pilot, ontwikkeling en contact

Het thema veiligheid wordt in het najaar 2023 getest op verschillende opleidingen. Vanaf studiejaar 24/25 is Boom Nederlands beschikbaar voor 3F. De methode zal bestaan uit een handboek en een online licentie.

Meer weten over MBO Nederlands

Wil je meer weten over de lesmethode MBO Nederlands?

Neem dan contact op met uitgever Gemma Jissink, zij vertelt je graag meer over deze nieuwe lesmethode.

E-mail: g.jissink@boom.nl
Mobiel: 06-54763858.

Varieer en leer meer: papier, digitaal of beide

Het lesmateriaal van MBO Nederlands is verkrijgbaar als combipakket, kies zelf hoe je werkt: volledig digitaal, vanuit het boek of een combinatie van beide.

Combipakket

Met een combipakket krijg je voor een vaste lage prijs zowel het boek als de digitale licentie. Deze licentie geeft je toegang tot de digitale leeromgeving. Ontdek eenvoudig de mogelijkheden van de digitale leeromgeving.

Ontdek de digitale leeromgeving

Meer inspirerende leermiddelen

Naast MBO Nederlands bieden wij de volgende aanvullende leermiddelen.

Keuzedelen

Boom beroepsonderwijs is de grootste aanbieder van MBO keuzedelen, zowel generiek als beroepsgericht. Met meer dan 125 keuzedelen voor elk domein. Voor als je écht wilt kiezen!
Lees meer over de keuzedelen
domeinoverzicht niveau 2

Roadmap 365

De meest actuele, complete en flexibele leerlijn wanneer het gaat om Officevaardigheden met Microsoft 365.

Lees meer over Roadmap 365

Keuzedeel toewerken naar 2f

Door studenten met een taalachterstand (zowel studenten met Nederlands als moedertaal als studenten met een migratieachtergrond) extra taalondersteuning te bieden wordt de kans op diplomering vergroot. Er wordt toegewerkt naar het taalniveau 2F.

Bekijk de titel Zakelijke correspondentie

Helder. Aansprekend. Leren door doen.

Lesmateriaal voor niveau 2

Of je nu kiest voor breed of smal opleiden, bij Boom beroepsonderwijs ben je aan het juiste adres. Wij ontwikkelen lesmateriaal dat voldoet aan het Sterk niveau 2 concept. Dit doen wij niet alleen, maar in samenwerking met docenten, auteurs, studenten en het werkveld. Helder, aansprekend, leren door doen!

Meer over niveau 2

Nieuws & Blogs

5x oriënteren op onze methodes

Bij de zoektocht naar een nieuwe methode wil je als docent op een goede maar ook vrijblijvende manier kunnen oriënteren. Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben onze oriëntatiemogelijkheden uitgebreid en deze voor je op een rij gezet. Bekijk […]

Naar overzichtspagina
Evenementen

Leefstijl Open basistraining voor mbo

Tweedaagse Leefstijl basistraining voor MBO op 26 en 27 september 2024 De training is praktijkgericht. Het ontwikkelen van de vaardigheden van de docent om Leefstijl in de klas toe te passen staat centraal. Ook is de training goed voor de […]

Meer lezen »

LTAP-Event leidinggeven en ondernemen

Op woensdag 13 november organiseert Boom Beroepsonderwijs in samenwerking met ROC van Twente een event voor Kopopleiding Leidinggeven teams en projecten (LTAP). Op deze middag zal het nieuwe kwalificatiedossier worden toegelicht en wordt er verteld wat dit betekent voor het […]

Meer lezen »

Aanvragen proefmateriaal

Vul je gegevens in en bekijk direct je gratis proefmateriaal

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.