We onderhouden dagelijks een groot aantal contacten. Privé contacten zoals vrienden en familieleden. Maar ook zakelijk zoals met mede-docenten, praktijkbegeleiders of met je studenten.
Om als student te kunnen starten en slagen bij een BPV leerbedrijf of op de arbeidsmarkt is het hebben en onderhouden van een netwerk essentieel (21e-eeuwse vaardigheid). Dit is een ideaal moment studenten hun netwerk allereerst visueel in kaart te laten brengen en daarna eventueel op te schonen. En vooral om studenten te laten kijken welke relaties meer aandacht verdienen.
Alle relaties in je leven dienen een bepaald doel, zo dragen vrienden bijvoorbeeld bij aan levensvreugde. Maar zo heb je ook zakelijke relaties die bijdragen aan zakelijke doelen, zoals hulp bij bepaalde werkzaamheden, of potentiële stageplaatsen voor je studenten. Door het ‘in hokjes’ plaatsen van deze contacten krijg je overzicht in je contacten, de doelen van deze contacten en of je hier misschien meer uit kunt halen.
Daarnaast laten we je nadenken over personen in je dagelijkse leven die je misschien mist, wat impact kan hebben. Denk hierbij aan hobby’s, kennis en informatie die andere personen kunnen inbrengen en je leven verrijken.
Tijd voor actie! Als cadeau krijg je de contactenmatrix, ook wel relatiematrix genoemd, met een stappenplan voor studenten om aan de slag gaan. Klik hier om de PDF te downloaden!
De contactenmatrix maakt bij het onderhouden van de contacten onderscheid in twee dimensies:
• Een hoog of laag resultaat
• Een hoge of lage frequentie
Op basis van deze afbakening worden de volgende contactmomenten onderscheiden:
Koesteren en onderhouden
Deze groep vormt een van je belangrijkste contacten, bijvoorbeeld je directe collega’s. Je werkt nauw met hen samen en bereikt veel resultaat. Essentieel is met deze doelgroep een goede relatie te onderhouden.
Investeren
Deze doelgroep levert met weinig contact veel resultaat. Bijvoorbeeld de kantine juffrouw die een mooie lunch voor jou en je collega’s verzorgt wanneer je dit vraagt. In essentie is dit de belangrijkste doelgroep, waar je in kan investeren. Door deze relatie te verbeteren, kan het maar zo zijn dat je nog betere resultaten behaalt. Denk in dit geval aan lekkere croissantjes bij de lunch.
Afschrijven
Contacten waarmee geen resultaat geboekt kan worden én geen of minimale contactmomenten zijn, kunnen het beste worden afgeschreven. Denk aan een stagebedrijf dat regelmatig belt of je potentiële stagiairs voor hen hebt, terwijl het bedrijf niet geschikt is als bpv-plaats.
Delegeren of afschrijven
Met deze doelgroep heb je veel contact, maar weinig resultaat. Denk aan een student waar je geen vooruitgang mee boekt. Als je hierbij de hulp van een collega inschakelt, die goed met de student kan opschieten, dan levert dat betere resultaten op. Dit zal per situatie bekeken moeten worden.
Als docent, maar zeker ook als student, kan je de vraag stellen ‘Hoe nuttig is de contactenmatrix in mijn dagelijkse werkzaamheden en buitenschoolse leven?’ Veel contacten en relaties onderhouden we onbewust, ad-hoc en willekeurig. Door inzicht in de intensiteit en resultaten kunnen we sturen en de kwaliteit en resultaten van onze contacten verbeteren. Een mooie winst die te behalen valt, toch?
Bovendien weten we allemaal dat sommige contacten meer aandacht zouden moeten krijgen. Een zieke collega, een student in de knel, of zelfs in corona-tijd niet rechtstreeks bereikbare familieleden. Denk hierbij aan ‘klein gebaar, groot plezier’. Hedendaagse studenten weten vrij goed wat ze willen en kunnen hierin ook bewuste keuzes maken. Dit geldt ook voor het onderhouden van contacten. Deze matrix kan hierin een mooie ondersteuning bieden.
De beschrijving en uitleg van de contactenmatrix en nog ruim 30 andere modellen is te vinden in het boek Effectieve Hulpmiddelen bij Overbelasting en te bestellen bij de auteur Frits Gubbels op de website www.effectievehulpmiddelenbijoverbelasting.nl
Frits Gubbels is sinds 1998 auteur van diverse boeken en werkzaam voor verschillende uitgevers. De inhoud van dit boek is tot stand gekomen op basis van jarenlange ervaringen als trainer en coach rondom het interessegebied persoonlijke effectiviteit. Veel van deze modellen en hulpmiddelen zijn vanuit deze praktijk ontwikkeld en samengevoegd in deze zeer praktische uitgave. Meer informatie is te vinden op www.effectievehulpmiddelenbijoverbelasting.nl