Vanaf 2024-2025 biedt elke school een of meerdere praktijkgerichte programma’s aan in de nieuwe leerweg. De gemengde en theoretische leerweg mogen dan niet meer worden aangeboden. Leerlingen kunnen alleen een diploma nieuwe leerweg halen als ze, naast de andere vakken, ook het praktijkgerichte programma afgesloten hebben. In dit artikel behandelen we een aantal zaken die je in elk geval moet weten over deze nieuwe leerweg.
Welke programma’s worden doorontwikkeld?
De volgende programma’s worden doorontwikkeld voor de nieuwe leerweg:
- Technologie en Toepassing
- Informatietechnologie
- Zorg en Welzijn (zal andere naam krijgen)
- Economie en Ondernemen (zal andere naam krijgen)
- Dienstverlening en Producten (zal andere naam krijgen)
De overige beroepsgerichte programma’s die nu al worden aangeboden in de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg worden ook hernoemd en doorontwikkeld, maar mogen alleen aangeboden worden door scholen die hiervoor een licentie hebben.
Wat staat centraal in de programma’s?
Anders dan in de beroepsgerichte programma’s voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, ligt de nadruk bij de doorontwikkeling van Zorg en Welzijn, Economie en Ondernemen en Dienstverlening en Producten niet op de vakvaardigheden, maar meer op vaardigheden die gevraagd worden door mbo-4 opleidingen zoals organiseren, leiding geven, plannen. Ook wordt onderzocht hoe deze nieuwe programma’s aan kunnen sluiten op de havo.
Hoeveel uur omvatten de nieuwe programma’s?
De programma’s worden ontwikkeld voor 320 uur. Hoeveel lesuren de scholen hieraan besteden mogen zij zelf weten. Wel moet elke school aantonen dat alle eindtermen worden behandeld.
Pilots schooljaar 2020-2021 van start
Je kunt je vanaf nu aanmelden als pilotschool voor een van de nieuwe praktijkgerichte programma’s. De examenprogramma’s worden opgenomen in de subsidieregeling praktijkgerichte programma’s. Eind 2020 starten 100 nieuwe scholen met de pilot praktijkgerichte programma’s. Daarnaast doen de 35 scholen mee aan de pilot die nu het vak Technologie en Toepassing aanbieden.
Meer informatie vind je op www.sterkberoepsonderwijs.nl.
Informatie over de aanmeldprocedure vind je hier.