De afgelopen maanden zijn tal van uitgaven uit het BrinkmanICT.info fonds geactualiseerd. Ze zijn herkenbaar op het titeloverzicht met de toevoeging: versie 2020. Eén van de geüpdatet uitgaven is Windows 10 installeren, configureren en beheren van Wouter van Dreven.
Inmiddels is Windows 10 alweer vijf jaar oud en zal waarschijnlijk in zijn huidige vorm nog heel lang het belangrijkste besturingssysteem voor pc’s blijven. Dat betekent overigens allerminst dat er niets aan Windows 10 verandert. Onderdelen komen en gaan, worden verbeterd of veranderen van plek of van naam.
Een voorbeeld daarvan is het onderdeel Thuisgroep, waarmee heel eenvoudig een netwerk kon worden ingesteld. Dit onderdeel is uit Windows 10 verwijderd en daarmee ook uit de tweede editie (versie 2020) van Windows installeren, configureren en beheren.
Constante veranderingen
Met constante veranderingen wordt iedereen die in de ICT werkzaam is geconfronteerd. Een ICT’er is dan ook nooit klaar met studeren. Dit gegeven is in de eerste editie van het boek al geprobeerd erin te verweven. Met name via de vragen en opdrachten. Maar de theorie over een bepaald onderwerp, alsmede procedures en stappenplannen, moeten toch wel zoveel mogelijk blijven kloppen. Want een goede basis van waaruit verder kan worden gestudeerd, vereenvoudigt en veraangenaamt het studeren aanzienlijk.
Daarmee ontkomen we er niet aan om het boek Windows 10 installeren, configureren en beheren met enige regelmaat te herzien.
Ingrijpende aanpassingen
En dat hebben we gedaan. De volledige inhoud van het boek hebben we nauwkeurig doorlopen. Dit was nodig omdat naast onderdelen ook namen van menu-opties met enige regelmaat veranderen, maar ook verdwijnen.
Dit alles zorgde voor een hele reeks van ruim 900 vooral kleine aanpassingen en correcties. Op het eerste oog lijkt er daardoor niet heel veel te zijn veranderd in de versie 2020 van het boek. Maar schijnt bedriegt.
Ingrijpende aanpassingen aan de inhoud zijn er wel degelijk. In de eerste editie van het boek werd bijvoorbeeld de nodige aandacht besteedt aan het upgraden van een oudere versie van Windows naar Windows 10. Iets wat toen relevant was omdat het veel gedaan werd toen Windows 10 net werd uitgebracht. Upgraden naar Windows 10 vanuit Windows 7 en Windows 8 was namelijk gratis. Maar nu we ruim vier jaar verder zijn is dit onderwerp een stuk minder relevant en dus hebben we een deel van dit onderwerp in het nieuwe boek geschrapt.
Windows en het configuratiescherm
Als we iets in Windows moesten configureren dan gebruikten we daarvoor veelal het Configuratiescherm. Dat is in Windows eigenlijk altijd zo geweest. In Windows 10 zien we echter dat het onderdeel Instellingen een steeds belangrijker plaats gaat innemen en dat de rol van het Configuratiescherm steeds kleiner wordt. In de versie 2020 van het boek is er dan ook voor gekozen vaker Instellingen te gebruiken bij het bespreken van configuratiemogelijkheden. Waarbij overigens wel geprobeerd wordt te laten zien dat de rol van het Configuratiescherm nog niet is uitgespeeld. Dit omdat er nog steeds zaken zijn die alleen vanuit het Configuratiescherm geregeld kunnen worden, maar dat daarnaast nog steeds heel veel zaken zowel via Instellingen als via Configuratiescherm kunnen worden geregeld.
Windows en beveiliging
Vanuit de kant van de gebruikers van het boek was de vraag groot naar meer informatie inzake het onderwerp Beveiliging. In deze editie van het boek is dan ook een hoofdstuk opgenomen dat uitgebreid ingaat op de verschillende gevaren die ons via Internet bedreigen. Hoe kunnen we ons daar zo goed mogelijk tegen beschermen? Hoe kunnen we Windows zo goed mogelijk beveiligen? Het beveiligingsniveau in Windows is hoog te noemen, maar kan alleen hoog blijven wanneer we als ICT’er stelselmatig de juiste dingen blijven doen en controleren en communiceren naar de gebruikers van de pc. Ook daar wordt in dit nieuwe hoofdstuk aandacht aan besteed.
Met deze verbeteringen, aanpassingen en vernieuwingen is de nieuwe editie van het boek weer helemaal bij de tijd.
Geef een reactie