Vanaf de zomer tot half november is op het Hoornbeeck College voor het eerst het keuzedeel Voeding en hospitality in Zorg en Welzijn gegeven. Dit keuzedeel is afgelopen zomer ontwikkeld en heeft als trial gedraaid met ongeveer 30 niveau 3 en 4 studenten. In dit artikel vertelt docente Marja Quist- de Vos over haar ervaringen met dit keuzedeel.
Trial Hoornbeek College
Aan deze trial deden mee: verzorgenden-IG niveau 3, verpleegkundigen niveau 4, SAW’ers niveau 4 en PW’ers niveau 4. Studenten kwamen enthousiast en vol verwachting naar de les, bladerden gelijk met enorm enthousiasme door het boek en zeiden: ‘dit zijn nou juist de onderwerpen waarover we meer willen weten.’
Welke onderwerpen komen aan bod in dit keuzedeel?
Studenten leren in dit keuzedeel over hoe je op een positieve manier gezonde voeding aan de doelgroep waar jij mee werkt verstrekt. Ook is er aandacht voor de manier waarop een maaltijd of tussendoortje aangeboden wordt en kan jij als aanbieder zorgen voor een ‘wauw’ moment van de zorgvrager. Voelt de zorgvrager zich dermate door jou gezien en gehoord dat er als vanzelf animo ontstaat over de maaltijd of het tussendoortje dat jij aanbiedt en het vervolgens met plezier opeet/opdrinkt.
Natuurlijk hebben wij tijdens de lessen gebruik gemaakt van de aangeboden lesstof in de pilot reader en serieus gewerkt aan de opdrachten. Ook hebben alle studenten een presentatie gehouden over een onderwerp uit de reader dat ze enorm aansprak. Verder heb ik een gastdocente van Nutricia uitgenodigd. Zij kwam met de producten van Nutricia zodat studenten kennis konden maken en konden proeven. Tijdens de les gaf zij tips, tools en recepten om deze producten lekkerder en leuker te presenteren. Bijvoorbeeld door er een ijskoffie of een smoothie van te maken, het glas of bord gezellig op te maken met fruit en slagroom erbij, te laten zien dat er aandacht en zorg aan besteed was ten gunste van de zorgvrager.
Voeding & hospitality in de praktijk
Met de groep zijn we een middag naar een restaurant in de stad geweest. Daar kregen we een heerlijke lunch geserveerd volgens de regels der kunst en een gastles van de manager over:
- gastvrijheid
- hoe geven we onze cliënten een VIP gevoel
- gastheerschap
- serveertechnieken
- tafelbereidingen
- klanttevredenheid
- debarrasseren (afruimen).
Deze lessenserie is afgesloten met een challenge met als doel een gezonde snack te maken. Zie de foto’s voor het resultaat. Dit was een supergave middag waarbij de studenten de uitdaging aan zijn gegaan volgens de opdracht beschreven in het hoofdstuk voeding en leefstijladvies.
Wat behandelt dit keuzedeel nog meer?
- Richtlijnen omtrent gezonde voeding
- Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
- Hoe een gezonde maaltijd samengesteld kan worden
- Spijsvertering
- De herkomst van (half)producten
- Welvaartsziekten en hoe deze voorkomen kunnen worden
- Diëten en allergieën
- Culturele en religieuze voedingswensen
- Motiverende gespreksvoering
- De zorgvrager en zijn/haar tevredenheid
- Zorgdossiers in relatie tot voeding
Kortom; het was een zeer leerzame en waardevolle lessenserie binnen dit keuzedeel.
Dit keuzedeel is in januari 2021 beschikbaar.
Lees hier meer over dit keuzedeel of stel direct een e-mailalert in>
Dan ben je als eerste op de hoogte wanneer het keuzedeel bestelbaar is!
Geef een reactie