Begin oktober verscheen via Randstad de Update arbeidsmarkt Q3 2021 ontwikkelingen afgelopen kwartaal & lange termijn trends. Opvallend in deze rapportage is de snelle toename van de impact van Artificiële intelligentie op onze samenleving. Maar daarnaast ook het belang om te weten wat AI is. Lees in dit artikel meer over de impact van AI op de arbeidsmarkt.
AI Onderdeel van steeds meer werk
Diverse onderzoeken benadrukken de enorme impact die AI en Robotisering hebben op de vraag naar arbeid (WEF 2018, 2020):
- In 2018 werd nog ±30% van het werk door AI & robots uitgevoerd en ±70% door mensen, waar dit in 2022 naar verwachting al 40% door AI & robots zal zijn en 60% door mensen.
- Het World Economic Forum rapport uit 2020 benadrukt bovendien dat deze ontwikkeling alleen maar sterker door zal blijven doorzetten in de jaren na 2022. Naar schatting zullen hierdoor voor 2025 wereldwijd 85 miljoen functies qua invulling veranderen door deze verschuiving in arbeidsverdeling.
Wat wordt er bedoeld met AI en robotisering?
AI kan worden beschouwd als computer software die op basis van algoritmes patronen kan identificeren in data om op basis daarvan voorspellingen te doen, terwijl robots machines zijn die kunnen worden gebruikt om automatisch taken en acties uit te voeren. In de praktijk worden deze technieken vaak in tandem toegepast.
Een trend met meerdere gezichten
- De Future of Jobs Survey uitgevoerd het WEF (2020) laat zien dat naar schatting 43,2% van de bedrijven verwacht minder personeel in te huren naar aanleiding van AI & robotisering terwijl 34,5% van de bedrijven verwacht meer personeel in te huren naar aanleiding van AI & robotisering. Deze trend resulteert dus in bedreigingen maar ook kansen voor de werkgelegenheid.
- Wat hierbij opvalt is dat er een flinke krimp wordt verwacht in meer klassieke functies zoals administratief werk, secretariaat, accountancy, industrie en klantbeheer, terwijl er een forse groei wordt verwacht voor aan AI & robotisering gerelateerde functies (zie overzicht op de volgende slide; bron: WEF [2020]).
Functies met groei:
- data analisten en scientists
- AI & machine learning specialisten
- robotica ingenieurs
- software- en applicatieontwikkelaars
- digitale transformatie specialisten
- proces automatisering specialisten
- informatiebeveiliging analisten
- internet of things specialisten
- duurzame energie ingenieurs
- e-commerce en social media specialisten
- material ingenieurs (automotive)
- financiële technologie ingenieurs
Functies met krimp:
- data invoer medewerkers
- administratieve en uitvoerende secretarissen
- boekhouders
- (controlerende) accountants
- assemblage en fabrieksmedewerkers
- business services en administratieve managers
Ontwikkeling skills “key” in transitie naar banen van de toekomst
- Arbeidskrachten in verdwijnende banen zijn dus inzetbaar voor de dag van morgen, maar niet voor de komende jaren. De typische skills van een boekhouder kunnen bijvoorbeeld binnen enkele jaren volledig worden vervangen door technieken vanuit AI & robotisering (Accenture 2019).
- Voor de komende jaren wordt verwacht dat 96% van alle arbeidskrachten nieuwe skills moet ontwikkelen om inzetbaar te blijven, en dat hiervoor 40% van de arbeidskrachten een minimale periode van 6 maanden hiervoor nodig heeft (WEF 2020), en dat 14% zelfs compleet van functie moet veranderen (McKinsey 2018).
- De Future of Jobs Survey (WEF 2020) laat verder zien dat AI & robotica steeds meer hard skills zullen vervangen, en identificeert de belangrijkste human skills (of: soft skills) die de komende jaren doorslaggevend zullen zijn voor de inzetbaarheid van arbeidskrachten (zie overzicht rechts.
Essentiële human skills in een de AI-wereld
- analytisch denken
- effectief leren
- probleemoplossend vermogen
- kritisch denken
- creativiteit
- leiderschap
- omgang met technologie
- ontwikkelen van technologie
- weerbaarheid
- redeneren
- emotionele intelligentie
Onze nieuwe uitgave Toegepaste artificiële intelligentie, data en Tensorflow speelt in op dit onderwerp is een absolute must voor mbo-studenten op niveau 3 en 4. Niet alleen binnen ICT-opleidingen, maar ook binnen Zorg en Techniek.
Meer weten over de ICT lesmethode BrinkmanICT.info? Lees dan hier verder.
Richard van Omster zegt
Ik geloof ook dat we de komende jaren steeds meer veranderingen gaan zien op de arbeidsmarkt. AI en automatisering spelen nu al een belangrijke rol. Ook voor recruitment en het optimaliseren van bedrijfsprocessen is het een must.