Het eerste deel van de herziene titel Netwerkbeheer is inmiddels beschikbaar in de webshop. De auteurs – Jan Smets en Dave Heijnen- geven een inkijkje in het materiaal.
In dit artikel lichtten we al toe waarom de overstap van VirtualBox naar Hyper-V is gemaakt. Deze keuze voor Hyper-V als virtualisatiesoftware is behalve gebaseerd op de praktijk in Windows Server-netwerken, ook op de techniek (het moet werken in Windows) en de kosten (het is standaard beschikbaar in Windows).
Damage control
In het eerste deel van Netwerkbeheer wordt extra aandacht besteed aan de installatie, de inrichting en het gebruik van Hyper-V. Ook wordt ieder hoofdstuk in beide boeken afgesloten met een opdracht om de geleverde arbeid veilig te stellen. Het is in dit scenario mogelijk een vorige versie van de virtuele machine te herstellen op de eigen computer.
De verantwoordelijkheid voor het bijhouden van deze vorm van damage control ligt nu bij de student en niet langer bij de docent. Zo krijgt de student ook meer eigenaarschap over de eigen voortgang.
Een nieuwe indeling
Tegenwoordig is virtualisatie van functionaliteit een belangrijk aspect van netwerkbeheer. Daarom is de relevantie van een aantal onderwerpen heroverwogen. Dat heeft ertoe geleid dat de relevante onderwerpen uit de hoofdstukken over Schijvenbeheer en Schijfruimte beschikbaar stellen van de vorige editie nu samenkomen in het hoofdstuk over De File and Storage Services. Het hoofdstuk over de Windows Deployment Services (WDS) is in zijn geheel komen te vervallen; in de praktijk zorgen leveranciers voor op maat ingerichte werkstations.
Extra materialen
Ook bij dit boek worden extra materialen beschikbaar gesteld:
- Presentaties
Bij ieder hoofdstuk in het boek hoort een presentatie. Deze presentaties lenen zich voor het houden van een helikopterblik op de lesstof, maar ook als voorbereiding op de practica. - Werkbladen
Om goed te kunnen documenteren zijn er werkbladen meegeleverd die de student kan gebruiken voor het bijhouden van de practica en opdrachten. De bedoeling is dat de student op basis van deze werkbladen leert hoe de documentatie bij het netwerk zelf gemaakt en bijgehouden kan worden. - Instructievideo’s
Tijdens corona is gebleken dat er veel interesse was in de instructievideo’s bij het vorige boek. Daarom is het aantal video’s bij dit boek bijna verdubbeld. - Toetsen
Bij ieder hoofdstuk is een toets beschikbaar die bestaat uit meerkeuzevragen. Na beantwoording volgt er een toelichting op het juiste antwoord. Zo kan de student snel inzien of de stof beheerst wordt.
Deze materialen zijn als altijd vrij beschikbaar via de website http://www.netwerk-smets.nl.
Voor docenten zijn daarnaast aanvullende materialen beschikbaar:
- Docentenhandleiding
De docentenhandleiding bevat per hoofdstuk tips voor het aanbieden van de lesstof. - Uitgewerkte werkbladen
De werkbladen voor de student kunnen door de docent gecontroleerd worden aan de hand van het uitgewerkte werkblad. Dit voorkomt dat de docent alle opdrachten zelf uit moet voeren om aan de goede antwoorden te komen. - Theoretische eindtoets
De theoretische eindtoets bestaat uit 40 meerkeuzevragen en wordt beschikbaar gesteld in Word-formaat. - Praktische eindtoets
De praktische eindtoets bevat een omschrijving en eisenpakket van een organisatie waarvoor een nieuw netwerk moet worden ingericht. Hiermee kan de praktische vaardigheid van de student bepaald worden.
Deze materialen zijn beschikbaar in Boom Digitaal.
Een kleine vooruitblik naar deel 2
Deel 2 van deze serie boeken over netwerkbeheer gaat ook nu weer over de beveiliging van het netwerk. Ook hierbij is rekening gehouden met de ontwikkelingen in de markt. Zo omvat Windows Server nu Windows Defender services. Daardoor is de noodzaak om aandacht te besteden aan een afzonderlijke beveiliging tegen malware en virussen komen te vervallen. Met de ontwikkeling om VPN-verbindingen in de router in te stellen is ook dat hoofdstuk niet langer relevant in een boek over Windows Server.
Het toenemend gebruik van onder andere tablets, zorgt in de praktijk voor een navenant toenemend gebruik van Remote Desktop Servers. Daarom is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over de Remote Desktop Services (RDS).
Benieuwd naar Netwerkbeheer deel 1? Bekijk deze titel in de webshop.
Over de auteurs
Jan Smets is al vele edities van Windows Server de auteur van deze serie boeken over netwerkbeheer en heeft ook als docent de nodige ervaring. Dave Heijnen is afkomstig uit het bedrijfsleven en heeft ook ruime ervaring in het onderwijs.
Ser zegt
niet veel extra info. Had graag inhoudelijke wijzigingen aangegeven gezien.