Elke dag stappen je studenten jouw klaslokaal binnen met hun eigen verhalen, ervaringen en perspectieven. Ze vertegenwoordigen een unieke mix van culturen, overtuigingen en levensstijlen. Dus, hoe zorg je ervoor dat elke student zich gewaardeerd, gerespecteerd en begrepen voelt? Hier zijn vijf praktische tips voor inclusief lesgeven in het MBO.
1. Ken en begrijp je studenten
Wees oprecht geïnteresseerd in de leefwereld van je studenten. Wat houdt ze bezig? Waar maken ze zich zorgen over? Maar deel ook wat van jezelf. Als je vertelt over jouw ervaringen en achtergrond, kan er meer onderlinge begrip tussen jou en je studenten ontstaan. Denk overigens wel goed na over wat je wel en niet vertelt, je bent natuurlijk in een bepaalde positie als docent.
2. Creëer een Veilige Omgeving
Als docent beïnvloed jij de mening en het gedrag van de studenten. Daarom is het belangrijk dat je het goede voorbeeld laat zien. Laat discriminatie en uitsluiting niet toe. Maak geen grapjes over iemands identiteit en grijp meteen wanneer een student dit doet.
Zie je dat een student boos of verdrietig is? Ga in gesprek en vraag wat er aan de hand is. Begrip tonen maakt een wereld van verschil.
3. Vermijd stereotypen en hokjes
Gebruik geen stereotypen tijdens je les. Praat over specifieke personen en niet over hele groepen, want niet iedereen is hetzelfde. Zo voorkom je vooroordelen en laat je iedereen zichzelf zijn in de klas.
Maak van studenten geen stereotype of stop ze in hokjes. Stimuleer het zien van hoeveel kanten ze hebben. Ze kunnen vrouw zijn én een Antilliaans achtergrond hebben én goed zijn in hockey én een passie hebben voor ICT.
4. Ga in gesprek over inclusiviteit
Je klas zit vol studenten met verschillende achtergronden en die allemaal anders zijn opgevoed. Om elkaar goed te kunnen begrijpen is het daarom belangrijk om in gesprek te gaan met je klas. Wanneer je met studenten praat over een inclusieve klas, is het belangrijk om enkele stappen te volgen.
- Begin met duidelijke afspraken voor een respectvol gesprek.
- Laat studenten voorbeelden en persoonlijke ervaringen delen over wanneer ze zich deel van een groep voelden.
- Luister naar hun meningen en bespreek wat gewenst gedrag in de klas is.
- Stel samen met de studenten duidelijke regels op voor een inclusieve groep waar iedereen zich welkom en betrokken voelt.
- Evalueer daarna het gesprek om van elkaar te leren en te verbeteren. Zo zorg je voor een veilige en open sfeer waarin iedereen zich gehoord voelt.
5. Betrokkenheid schoolbreed
Als docent speel je een grote rol in jouw klas of les. Maar het is goed het schoolteam erbij te betrekken. Bespreek met collega’s en leidinggevenden hoe jullie samen kunnen werken aan een inclusiever onderwijsklimaat.
Samenvattend, inclusief onderwijs draait om respect, begrip en openheid. Elk individu in jouw klas verdient het om zich gehoord, gezien en gewaardeerd te voelen. Door bovenstaande tips te implementeren, kun je een krachtige, positieve verandering in jouw MBO-klas teweegbrengen.
Bron: https://inclusiefmbo.nl/
Geef een reactie