Jongeren worden door hun opleiding lang niet altijd goed geïnformeerd over hun baankansen terwijl dit wel verplicht is. Dat concluderen Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en CNV Jongeren naar aanleiding van eigen onderzoek onder de 100 populairste opleidingen.
Mbo-scholen mogen zelf bepalen hoe ze hun studenten informeren over hun baankansen. Dit leidt vaak tot nietszeggende beloftes zoals de kans op werk na deze opleiding is ‘prima’. Nicky Nijhuis, voorzitter JOB: “Uit ons onderzoek bleek dat er scholen zijn die in een enkele zin op hun website omschrijven dat het arbeidsperspectief prima is. Wat precies met het woord ‘prima’ wordt bedoeld is niet duidelijk.”
Onduidelijke manier van voorlichten
CNV Jongeren en JOB storen zich aan deze onduidelijke manier van voorlichten. CNV Jongeren voorzitter Michiel Hietkamp: “CNV Jongeren is van mening dat mbo-instellingen een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en daarom hun studenten zo goed en volledig mogelijk moeten informeren over de opleidings-, stagemogelijkheden en baankansen.”
Format SBB
Liever zouden ze zien dat alle scholen werken via het bestaande format ‘Studie en Cijfers‘ georganiseerd door de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Nicky Nijhuis: “We hebben een werkend model waarin niet alleen de baankansen voor studenten beschreven staat maar ook de studententevredenheid en stagemogelijkheden worden weergegeven. Bang zijn omdat je als instelling iets lager scoort dan een ander, hoort geen rol te spelen in de voorlichting. Studenten hebben het recht om correct voorgelicht te worden; het is immers hun toekomst.”
Betaalde baan
JOB en CNV Jongeren zijn bang dat als we op deze manier doorgaan veel jongeren straks geen betaalde baan kunnen krijgen die past bij hun vooropleiding. Daarom roepen ze minister Bussemaker op om een onderzoek te starten en om op te treden naar mbo-instellingen die studenten nietszeggende beloftes doen.
Verder lezen
Student Roxanne: Wat zijn mijn kansen op een stage of een baan met mijn mbo-opleiding?
Geef een reactie