Met de opkomst van de zoekmachine ligt alle kennis in principe binnen handbereik. Voor een exotische vakantie weten wat de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek? Even googelen en je weet het (even los van de enkeling die dit als parate kennis heeft). Ben je aan het leren voor Kok en in het recept staat ‘foelie’, maar je hebt geen idee wat dat is? Ook dan biedt internet raad. Weten wanneer de Slag bij Nieuwpoort was, wie de koning van Zweden is, welke stappen je moet nemen om een fietsband te plakken…? Juist, je begrijpt wat ik bedoel.
Poll
Je kunt daarom stellen dat kennis in deze veranderende wereld steeds minder belangrijk wordt. Zowel bij (leren voor) je beroep als in je vrije tijd. Wij vroegen het in onze poll:
Kapstok
Bijna driekwart is het dus niet eens met deze stelling. Iemand die vindt dat kennis nog steeds belangrijk blijft, geeft als argument: “bepaalde kennis is nodig om de juiste nieuwe kennis te vinden en op waarde te evalueren”. Je moet dus over basiskennis beschikken, die als kapstok fungeert bij het vergaren van nieuwe kennis. Maar: dat geldt niet voor de voorbeelden van parate kennis die ik in het begin noemde. Ook als je geen enkel idee hebt wat foelie is, kun je het woord intypen in de bekende zoekbalk en voilà: je krijgt meteen een afbeelding en een definitie te zien. Tenzij ‘foelie’ toevallig ook de naam is voor een groene, 10 meter hoge dinosaurus… Dan zal je toch, op basis van context en reeds beschikbare kennis, moeten vaststellen om welke van de twee het gaat.
Vaardigheden
Een ander die het oneens is met de stelling dat kennis steeds minder belangrijk wordt, zegt: “Kennis is een breed begrip. Reproduceren van feiten is minder belangrijk. Maar het toepassen van kennis, analyseren, implementeren, categoriseren enz. zijn zeer belangrijk”. Opvallend is dat je met ditzelfde argument ook vóór de stelling kunt zijn: vaardigheden worden belangrijker, dus kennis wordt minder belangrijk. En dat is ook wat een ander die ‘eens’ heeft gestemd zegt: “Het is veel belangrijker om te weten hoe je die kennis/informatie weet te vinden.” Zoekvaardigheden hebben dus.
Kennis en vaardigheden in hetzelfde vat?
Vóór of tegen de stelling: veel duiden op het toenemende belang van vaardigheden. Zij die vóór de stelling stemmen, lijken (onbewust) uit te gaan van het idee dat kennis en vaardigheden als het ware in één vat zitten. Worden vaardigheden belangrijker, dan blijft er in het vat automatisch minder ruimte over voor kennis. Zij die tegen de stelling stemmen, zijn van mening dat kennis en vaardigheden los van elkaar meer of minder belangrijk kunnen worden.
Hoe dan ook: men is het er over eens dat vaardigheden steeds belangrijker worden. Kennis is nog steeds belangrijk om iets wat je hoort globaal te kunnen duiden of andere kennis eraan op te hangen. Maar veel kennis ligt door het internet binnen handbereik, als je maar weet hoe je de informatie moet vinden. En omdat het internet alleen maar verder uitdijt, worden zoekvaardigheden steeds belangijker.
[alert color=”blue” icon=”fa-lightbulb-o”]Voor de feitenjunkies die even geen zin hebben om te googelen: de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek is Bangui, foelie is een specerij dat bestaat uit de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat, de Slag bij Nieuwpoort was op 2 juli 1600, de koning van Zweden heet Karel XVI Gustaaf van Zweden en onder andere hier vind je een stappenplan voor het plakken van je fietsband.[/alert]
Karin Winters zegt
Volgens mij is er een verschil tussen informatie en kennis. Informatie (waaronder Googelen) kan resulteren in kennis als je de informatie kunt interpreteren en integreren (opnemen in je geheugen). Om dat te kunnen doen heb je kennis nodig.
Ik denk dat informatievaardigheden/zoekvaardigheden heel belangrijk zijn, maar om gevonden informatie op waarde te kunnen schatten is kennis nodig…wat is waar en wat niet.