Het is 23 augustus 2026. In restaurant De Toekomst rennen koks gehaast heen en weer door de keuken. Het is weekend en het is druk: alle tafels zijn bezet. Je ruikt heerlijke geuren. Op het eerste gezicht is dit een restaurant als alle andere. Maar als je beter kijkt, zie je dat er geen enkele pan op het fornuis staat. Sterker nog: er zijn geen fornuizen. Wel staan er een aantal printers. Je hoort gesprekken als deze: ‘Mevrouw, u heeft een keuze gemaakt? Prima, onze overheerlijke roodbaars met parelcouscous. Ik bereid nu de printer voor en over precies tien minuten komt het gerecht eruit rollen’.
3D Foodprinter
Het kan maar zo zijn dat dit over tien jaar de dagelijkse gang van zaken is binnen een restaurant. De 3D Foodprinter is booming! Het principe van een 3D printer is dat er laag voor laag een product wordt opgebouwd. Dit is al bij veel producten mogelijk zoals plastic speelgoed, kunststof iPad-hoesjes en kleding. En ja, met het invoeren van de juiste grondstoffen in de printer is het ook mogelijk voedsel te printen. Op dit moment vooral nog simpele gerechtjes als een koekje of chocolaatje. Maar de verwachting is dat er in de nabije toekomst complete maaltijden uit de printer rollen.
Hoe werkt het? In Restaurant de Toekomst zijn zaden, sporen en gisten aanwezig en deze groeien door middel van 3D printtechniek uit tot voedsel. De ‘food chain’ wordt hierdoor verkort. Voedingsproducten hoeven niet langer vervoerd te worden naar groothandels en van daaruit naar restaurants. Distributie van voedsel is niet meer nodig en daardoor bespaart het restaurant verpakkingsmateriaal en vermindert het CO2-uitstoot. De kok oogst precies de hoeveelheid voedsel die nodig is voor een gerecht. Zo hoeft er ook minder voedsel weggegooid te worden.
Het beroep Kok in de toekomst
Deze ontwikkeling heeft natuurlijk grote gevolgen voor het beroep van kok. Wat voor rol speelt de kok straks binnen dit toekomstbeeld? Ik denk een hele interessante. Natuurlijk, er wordt misschien minder of helemaal niet meer met de traditionele potten en pannen gekookt. En een van de taken van de kok is grondstoffen bij elkaar zoeken van een maaltijd en in de printer stoppen. Hmm… hoor ik je denken. Is het beroep tegen die tijd nog wel interessant en uitdagend? Jazeker! Restaurants blijven in een andere vorm bestaan. Mensen zullen altijd blijven samenkomen om gezellig te eten. En er zijn dus ook altijd mensen nodig om dit eten te maken, ook al is het op een andere manier. En daarmee ook het creatieve aspect van het kok-zijn; dit zal niet veranderen en altijd onmisbaar blijven. Er zijn altijd pioniers nodig die voor vernieuwing zorgen, nieuwe smaken en structuren. Vakmensen die niet schromen te experimenteren met voedsel en de klant bijzondere gerechten voor te zetten. Juist met de foodprinter lijkt mij dat er zoveel meer mogelijk is.
Experimenteren
Iemand die dit laat zien en experimenteert met het printen van allerlei gekke gerechtjes is Chloé Rutzerveld, food designer. Kijk maar eens naar de foto boven deze blog. De bizarre hapjes die je daar ziet, zijn door haar ontworpen. Zij heeft zich toegelegd op printen van gezonde en duurzame maaltijden. Als je ziet wat zij zoal bedenkt, denk ik dat de kok van de toekomst tal van nieuwe mogelijkheden biedt.
Nog twee belangrijke voordelen van de 3D Foodprinter
- Doordat het mogelijk is voedsel te printen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om de groeiende wereldbevolking te voeden en armoede tegen te gaan.
- Voedsel kan gepersonaliseerd worden, afhankelijk van de behoefte van de persoon in kwestie. Formaat, hardheid, hoeveelheid calorieën, samenstelling van voedingsstoffen, extra vitaminen, alles kan bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden in het geval van zwangerschap, sport, ziekte of ouderdom.
Meer weten over de experimenten van Chloé Rutzerveld? Bekijk dit filmpje.
3D-printing with living organisms “could transform the food industry” from Dezeen on Vimeo.
– Advertentie –
Geef een reactie