In juli heeft jouw school een bevoegdhedenbrief ontvangen. In deze brief stelt Sander Dekker dat de nieuwe profielvakken vaak een breder vakgebied bevatten dan de oude beroepsgerichte programma’s. Omdat het vakgebied breder is, kan het zijn dat de huidige bevoegdheid van de docenten niet volstaat. Samen met Stichting Platforms VMBO, pilotscholen, VO-raad, Onderwijscoöperatie en lerarenopleidingen is in kaart gebracht hoe elke docent straks beschikt over een passende bevoegdheid.
Moet ik aan de bak?
Voor docenten van BWI, EO, ZW en Groen met een tweedegraads bevoegdheid wordt de bevoegdheid omgezet naar een bevoegdheid voor het nieuwe profiel. Voor sommige profielen wordt niet gekeken naar individuele bevoegdheid, maar naar bevoegdheid van het team. Bij het profiel PIE geldt bijvoorbeeld dat de bevoegdheden in het team dekkend moeten zijn voor de verschillende modules. Voor de overige profielen geldt dat docenten bijscholing moeten volgen om de huidige bevoegdheid aan te vullen. Wat die bijscholing inhoudt, staat in de conversietabel. Deze is nog niet volledig. In de zomer van 2017 wordt deze uitgebreid met de bevoegdheden rondom de profielen HBR en DP.
Bijscholing
Op bijscholingvmbo.nl is per profiel weergegeven welke bijscholing er wordt geboden. Deze bijscholing kan ingezet worden als bekwaamheidsonderhoud of voor het verkrijgen van een passende bevoegdheid. Ook in schooljaar 2016-2017 kan tegen gereduceerd tarief gebruik gemaakt worden van dit aanbod!
Ontheffing of erkenning
Na de zomer introduceert Dekker een beleidsregel voor docenten die een beroep willen doen op de mogelijkheid in de WVO om een ontheffing of vakbekwaamheidserkenning aan te vragen. Je moet dan aan kunnen tonen dat je op een andere manier dan van via de lerarenopleiding de benodigde kennis en vaardigheden voor het vak hebt opgedaan. Meer informatie over de mogelijkheden voor ontheffing en erkenning, vind je in de bevoegdhedenbrief.
Overgangsperiode
Het is natuurlijk niet mogelijk om binnen een schooljaar ervoor te zorgen dat elke docent een passende bevoegdheid heeft. Bijscholen kost tijd en er moet komend schooljaar ook les worden gegeven. Daarom kondigt Sander Dekker een overgangsperiode aan. Waarschijnlijk krijgen docenten met een vast contract tot 1 augustus 2021 de tijd om te zorgen dat ze een passende bevoegdheid hebben. Deze overgangsperiode geldt vooralsnog alleen voor docenten met een vast contract. Docenten met een tijdelijk contract hebben op basis van de Wet op het voortgezet onderwijs nu al twee jaar de tijd om alsnog bevoegd te worden. Deze termijn mag met maximaal twee jaar worden verlengd door het schoolbestuur. Het komt er dus op neer dat zowel docenten met een vast contract als docenten met een tijdelijk contract waarschijnlijk vier jaar de tijd hebben om de juiste bevoegdheid te krijgen.
Bevoegdheid keuzevakken
In de bevoegdhedenbrief geeft Sander Dekker aan dat ook voor de beroepsgerichte keuzevakken bevoegde docenten nodig zijn. Omdat de keuzevakken door een diverse groep mensen kan worden gegeven (docent vmbo, docent mbo, gastdocent, beroepsbeoefenaar), wil hij eerst in kaart brengen op welke manier de bevoegdheid voor de keuzevakken geregeld kan worden. In 2017 zal hier meer informatie over volgen.
Wat moet/mag ik gaan doen?
Wil je weten hoe het zit met jouw profiel en jouw bevoegdheid? Bekijk:
Geef een reactie