Mbo’ers hebben sinds dit schooljaar de vrijheid om hun opleiding te verbreden, te verdiepen en te verrijken met keuzedelen. Hoe verhouden keuzedelen zich tot de opleiding waarbij ze gebruikmaken van lesmethodes? Dit zijn drie verschillen tussen keuzedelen en lesmethodes.
1. Tijdsinvestering
Een keuzedeel bestaat altijd uit 240 SBU of een veelvoud daarvan. Een methode voor een hele opleiding is al gauw een investering van minimaal 2400 SBU. 10x zoveel dus! Je hoeft ook maar één keuzedeel per jaar te doen, dus een keuzedeel hoeft niet gedurende het hele schooljaar op het rooster te staan. Het kan zelfs in de vorm van een project gegeven worden.
2. Beoordeling verschilt
De manier van beoordelen verschilt. Dit en komend schooljaar is het nog niet verplicht om officieel examen te doen voor een keuzedeel, keuzedelen tellen niet mee voor de zak/slaag regeling.. Wel staat op het diploma welke keuzedelen een student heeft gevolgd. Wanneer je leert volgens een volledige methode wordt dit meestal afgesloten met een toets of een examen. Het behaalde cijfer komt op het diploma.
3. Landelijk vs regionaal
Een lesmethode moet voldoen aan de landelijke eisen van een opleiding. Het leuke aan keuzedelen is dat ze een regionaal karakter kunnen hebben. Zo heeft het mbo de ruimte het onderwijsaanbod af te stemmen op ontwikkelingen in hun regio. Kansen op een baan in de regio kunnen hiermee worden vergroot Ook zijn er keuzedelen waaraan een branche-certificaat gekoppeld is, daardoor krijgt het volgen en behalen van een keuzedeel extra meerwaarde.
Ken je nog meer verschillen? Deel ze hieronder!
Geef een reactie