Na drie of vier jaar hard (en soms ook minder hard) leren, oefenen, proeven in de beroepspraktijk, vragen, checken en toetsen is het dan zo ver: geslaagd! En dan?
Aantrekkelijk baan
Voor studenten met een vers mbo-diploma op zak lonkt aan de ene kant een aantrekkelijke baan. We zien dat er steeds meer vacatures voor mbo’ers zijn (lees ook Veel vraag naar mbo’ers). Tussen september vorig jaar en februari dit jaar maar liefst 214.000. SBB rapporteert ook dat het aantal vacatures eind 2016 26% hoger ligt dan vorig jaar. Je kunt als ex-student dus je studieboeken aan de kant gooien en meteen het geleerde in de praktijk brengen. En ook niet onbelangrijk: je begint je eerste, volwassen salaris te verdienen.
Of doorstromen?
Maar aan de andere kant kun je als afgestudeerde mbo’er doorleren, met een niveau 3 of niveau 4 diploma voornamelijk op het hbo. Nog even niet de keuze hoeven maken ‘wat je wordt’, maar nog een paar jaar in de vertrouwde omgeving van een school met medestudenten, docenten en lestijden in plaats van kantoortijden. En daarmee wellicht je baankansen vergroten.
Kosten om door te leren
Van de 100 leerlingen die op de basisschool beginnen stromen 14 via het mbo door naar het hbo (zie deze grafiek van Onderwijs in Cijfers). En dat is niet veel. De afgelopen jaren was het aantal mbo’ers dat doorleert op het hbo ook dalend. Hierbij spelen vooral financiële redenen een rol. Nu de studiefinanciering is beëindigd zullen veel mbo’ers moeten lenen om verder te kunnen leren. En uit onderzoek van ResearchNed naar de motieven van mbo-studenten om al dan niet te kiezen voor het hbo blijkt dat juist bij mbo’ers vaker een zogenoemde ‘leenaversie’ voorkomt. De helft van de mbo-studenten wil niet lenen voor een studie. Omdat ze geen schulden willen, of omdat ze een studielening te duur vinden:
Bron: ResearchNed, Motieven van mbo-studenten om al dan niet te kiezen voor het hbo voor en na invoering van het studievoorschot, p.13
Er zijn dus veel mbo’ers die, niet vanwege gebrek aan motivatie of interesse, maar puur vanwege het geld niet voor het hbo kiezen. Zonde! Het is misschien niet ideaal om te moeten lenen, maar er is een lage rente, er is een aanvullende beurs bij een laag inkomen van ouders en er zijn gunstige terugbetalingsregels.
Reizen
Er is nog zo’n praktische reden waardoor mbo-studenten zich laten weerhouden door te gaan leren: de reis naar de hbo-instelling. Maar opvallend: uit het motievenonderzoek blijkt dat studenten die weten hoe het zit met het studentenreisrecht, meer geneigd zijn om door te stromen. Oftewel: onwetendheid speelt ook een rol.
Stimuleer ze!
Gelukkig stabiliseert de instroomlijn van mbo naar hbo nu ten opzichte van vorig jaar. Laten we dat vasthouden. Daarom hierbij een oproep aan alle docenten, mentoren, studieloopbaanbegeleiders, decanen en anderen in het onderwijs die in direct contact staan met mbo-studenten: praat met mbo’ers over het vervolg na hun mbo-studie. Probeer hun motieven om wel of niet door te leren te achterhalen. Laat hen ook de andere kant van de medaille zien en help hen praktische bezwaren in perspectief te zien. Zorg ervoor dat mbo’ers zich dáár niet door laten weerhouden.
En aan alle mbo’ers die twijfelen of ze moeten doorleren of niet: heb je je droombaan na het mbo gevonden? Grijp hem dan met beide handen aan. Maar twijfel je puur vanwege praktische bezwaren of je door zal leren op het hbo? Ga er dan toch gewoon voor!
Meer lezen?
- Veel vraag naar mbo’ers – Maak werk van onderwijs
- Aanbiedingsbrief tweede monitorrapportage studievoorschot – Rijksoverheid
- Motieven van mbo-studenten om al dan niet te kiezen voor het hbo voor en na invoering van het studievoorschot – ResearchNed
- Stromen in het Nederlandse onderwijs – Onderwijs in Cijfers
Geef een reactie