Vorige week schreef Nathalie de Weerd deze blog over Stress en burn-out. Zij ziet onder andere hardlopen als preventieve maatregel om stressverschijnselen tegen te gaan. Ik haak graag op de blog aan. Vitaliteit wordt in onze maatschappij een steeds belangrijker thema. Maar niet alleen vanuit het brein van de consument. Ook overheden en organisaties kennen hun verantwoordelijkheid als het gaat om het mentaal en fysiek welzijn van hun personeel. Vitale medewerkers leveren namelijk wat op, niet alleen financieel, maar juist ook op het gebied van innovatie en creativiteit. Vitaliteit stimuleren loont!
Waarom is vitaliteit op de werkvloer belangrijk?
De noodzaak van vitaliteit is niet altijd voor iedereen even helder, zeker niet bij studenten. Een goede gezondheid is geweldig, maar waarom moet er op het werk zoveel nadruk op liggen? Toch liegt de werkelijkheid er niet om. Stress is inmiddels beroepsziekte nummer 1. De meest voorkomende klachten zijn angst, depressie en een burn-out. Waarbij slecht slapen en piekeren de meest chronische klachten zijn. De boog staat te veel gespannen, studenten en werknemers weten soms niet om te gaan met hun overvolle agenda en vergeten herstelmomenten in te plannen. Dit gaat ten koste van productiviteit en originaliteit, maar ook nog eens ten koste van het werk- en studieplezier. En dat is wel het laatste wat we met z’n allen willen, zeker in het onderwijs.
Wat levert het op?
Bevlogen en vitale medewerkers en studenten zitten kortgezegd gewoon beter in hun vel. Ze voelen zich prettiger en zijn daarbij creatiever in het aandragen van oplossingen. Ze werken en studeren met passie en zijn vaak goed in staat om de juiste taken binnen een tijdspanne af te werken. Doordat werknemers weinig tot geen klachten hebben, verzuimen ze minder waardoor het de organisatie ook uiteindelijk minder kost. Een cliché, maar het is toch echt een win-win situatie. De organisatie en de werknemer varen er wel bij!
Hoe zet je de eerste stappen?
Het veranderen van gedrag is misschien wel het moeilijkste als het gaat om verandermanagement. Maar om vitaal te worden als persoon of organisatie is er wel degelijk een grondige verandering nodig. Dit kan heel laagdrempelig: wen jezelf eens aan om te lopen tijdens de lunchpauze, of wat denk je van staand vergaderen of lesgeven, ook voor de studenten? Gezond en zo duurt de vergadering of de les waarschijnlijk ook nog een stukje korter of is een stuk effectiever!
Onderwijs en vitaliteit
Het is belangrijk dat studenten tijdig doordrongen raken van het belang van vitaliteit. Docenten doen er goed aan daar extra tijd aan te besteden. Niet alleen belangrijk op de werkvloer, maar ook op school en prive. Verschillende keuzedelen binnen het mbo gaan expliciet over dit thema: bijvoorbeeld Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening, Verdieping Blijvend fit, veilig en gezond werken en Ondersteuning bij de uitvoering van HRM-activiteiten.
Bijgevoegde Vitaliteitspyramide zet mooi in perspectief dat het niet alleen om voeding alleen draait met betrekking tot vitaliteit. Het begint juist met het inrichten van een zinvol leven.
Meer weten over het thema vitaliteit? Kijk dan eens op deze sites:
Nathalie de Weerd zegt
Wat een mooi vervolg Rob!