Het toekennen van titels in het MBO, is het meest recente voorbeeld van de groeiende waardering voor mbo’ers. In 2016 kregen zij, ook als ze jonger zijn dan 18 jaar, een studentenreisproduct. Vanaf 2020 heten mbo’ers studenten, en geen deelnemers. In de praktijk worden ze nu al studenten genoemd. Als klap op de vuurpijl opende Koning Willem-Alexander in augustus het mbo-jaar.
Dit zijn stuk voor stuk zaken waar hbo- en universitaire studenten al langer van genieten. Zij beschikken sinds jaar en dag over een studentenreisproduct, heten vanzelfsprekend ‘studenten’ en elk academisch jaar wordt geopend door hoogwaardigheidsbekleders.
MBO titels
In navolging van een andere traditie op universiteiten en hogescholen oppert GroenLinks om voor mbo’ers titels in het leven te roepen. Zo zouden afgestudeerde mbo’ers skilled, craftsman of expert achter hun naam kunnen zetten.
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vindt het een ‘sympathiek’ idee, maar wil eerst peilen hoe de mbo-wereld hier zelf tegenaan kijkt. De mbo-jongerenorganisatie JOB is nog niet overtuigd en geeft aan dat ze liever investeringen in de kwaliteit van het onderwijs zien. De MBO Raad waardeert de erkenning voor het mbo die het plan uitstraalt.
Wel of geen mbo-titels?
Van een echte strijd lijkt dus vooralsnog geen sprake. Wij zijn wel benieuwd wat u denkt! Is dit een nuttige blijk van erkenning, of voegt het niets toe? Hebt u suggesties voor alternatieve titels? Of zijn er andere gebruiken in de academische wereld die u ook graag binnen het mbo zou zien? Laat het weten in een reactie!
Geef een reactie