Ons nieuwste keuzedeel voor de domeinen Welzijn is Jongerenwerk. Dit keuzedeel is een verdieping ten opzichte van het kwalificatiedossier Sociaal Werk. Het beschrijft specifieke kennis en vaardigheden die mbo-jongerenwerkers nodig hebben in het jongerenwerk. Wat in het kwalificatiedossier generiek is beschreven is in dit keuzedeel geconcretiseerd naar het werken met jongeren in de context waarin de jongeren zich bevinden.
De onderwerpen die we behandelen zijn:
- de jongerenwerker
- de jongere
- in contact met jongeren
- begeleiden
- jongeren in een groep.
Jongerenwerkers hebben als taak om jongeren te begeleiden naar volwassenheid en actief burgerschap. Daarbij vormt de leef- en belevingswereld van jongeren het vertrekpunt. Ze leggen contact met jongeren en maken van daaruit verbinding met de samenleving. Jongerenwerkers hebben daarmee een unieke publieke pedagogische functie; ze stimuleren de sociale en persoonlijke ontwikkeling van jongeren, behartigen hun belangen en geven grenzen aan. Zo stimuleren ze talentontwikkeling, bevorderen ze actieve participatie, functioneren ze als rolmodel, helpen ze met het opbouwen van een sociaal netwerk, ondersteunen ze bij het aanpakken van problemen en het vinden van positieve vormen van vrijetijdsbesteding en toekomstperspectief.
Niet alleen voor jongeren biedt het jongerenwerk uitkomst, ook de samenleving is gebaat bij de werkzaamheden van jongerenwerkers. Jongerenwerkers kunnen door hun verbindingsfunctie helpen voorkomen dat kwetsbare jongeren de aansluiting met de samenleving verliezen en afglijden naar marginale posities. Zo’n positie kan ertoe leiden dat jongeren zich buitengesloten voelen en daardoor frustraties en woede laten zien, wat leidt tot gewelddadigheid, overlast of zelfs radicalisering. Jongerenwerk probeert dit te voorkomen en werkt juist aan sociale inclusie door jongeren van de straatcultuur te begeleiden naar de burgercultuur.
De jongerenwerker staat dus voor een hele opgave. In dit keuzedeel duikt uw student in de wereld van de jongerenwerker. Hij komt erachter welke plaats het jongerenwerk inneemt, hoe de leef- en belevingswereld van jongeren eruit ziet, hoe je contact legt en onderhoudt met jongeren, welke begeleidingsmethoden je als jongerenwerker kunt inzetten en ten slotte hoe je omgaat met groepen jongeren.
De leerdoelen in dit keuzedeel zijn:
- Je kent de plaats, opdracht, mogelijkheden en het professionele handelen van de jongerenwerker.
- Je kent de leef- en belevingswereld van jongeren.
- Je kunt contact maken en onderhouden met jongeren.
- Je kunt specifieke begeleidingsmethoden inzetten die aansluiten bij de preventieve opdracht die de jongerenwerker heeft.
- Je kunt groepen jongeren begeleiden, rekening houdend met diversiteit.
In dit keuzedeel maken we verschillende beroepsproducten:
- Promotievideo
- Persona
- Onderzoek naar jongerenculturen
- Interview
- Conclusie samen verantwoordelijk
- Infographic Social Brokers
- Vragenlijst met normering
- Social Broker-training.
Beroepsecht, opdrachtgestuurd en gericht op 21e-eeuwse vaardigheden. Dat zijn de keuzedelen van Boomberoepsonderwijs. Digitaal via Boom digitaal of op papier waarmee uw studenten hun diploma op vele manieren kunnen verrijken.