Op de Disketteweg in Amersfoort zit de campus van ROC Midden-Nederland. Daar zijn ze dit schooljaar gestart met de brede opleiding Business Sales & Finance. Afdelingsmanager Frank van der Haar is een van de drijvende krachten achter dit initiatief en licht het toe.
Door: Karel Wijne
Jullie hebben een brede opleiding. Een breed eerste jaar voor verschillende opleidingen. Welke doen er allemaal mee?
JAM, MMC, Logistiek Supervisor, Junior Assistent Accountant, Bedrijfsadministrateur, Commercieel Medewerker Binnendienst(3), Financieel Administratief Medewerker (3)
Wat hebben jullie afgelopen jaar aan breed opleiden gedaan?
Ons volledige eerste jaar is breed verzorgd. Alle studenten zaten door elkaar en volgde hetzelfde curriculum, waarin alle crebo’s inhoudelijk een plek hadden. Bij veel lessen/projecten werden vormen van integraliteit tussen de vakken toegepast.
Wat waren de grootste uitdagingen om naar breed opleiden te komen?– Samenvoegen van twee teams (financieel en commercieel) met een heel verschillende dynamiek- Balans vinden tussen de plek waar het team nu staat en daar waar we inhoudelijk en pedagogisch/didactisch naartoe willen.- Administratieve onmogelijkheden bij inschrijven, bij bepalen van rendementen, het rooster etc.
Hoe zijn jullie daar mee omgegaan.
We hebben ons telkens laten leiden door de zin : “Meet them where they are!”. Daarnaast zijn we ook als management als 1 blok gaan opereren. Alle beslissingen die van invloed waren hebben we telkens als management gezamenlijk genomen. We hebben veel tijd besteed aan de samenvoeging, door studiedagen, uitjes etc.
Je hebt me ooit verteld dat je breder dan de sector economie gaat kijken voor breed opleiden. Kan je daar al wat over zeggen?
Op de Campus in Amersfoort zijn we aan het kijken of we een oriëntatie traject van maximaal een half jaar zouden kunnen opzetten, waarna er een drempelloze instroom in de huidige opleidingen mogelijk zou zijn. Dit zou ook nog vorm gegeven kunnen worden in een summerschool, of een korter lopend traject. Er zijn nog geen besluiten gevallen, maar er is wel duidelijk dat het niet kunnen kiezen vaak verder gaat dan 1 sector en daar willen we iets mee doen.
Je ziet dat er bij ROC Midden Nederland veel breder gekeken wordt dan de traditionele opleidingen. Niet alleen is de samenwerking binnen het domein economie al vormgegeven. Ook denken ze na over hoe ze studenten die eigenlijk nog niet goed weten wat ze willen kunnen helpen om met de juiste richting uit te gaan. Wat ik persoonlijk te prijzen vind is dat ze daar ook over de traditionele sectoren heen kijken. Zo kan breed en toekomstgericht opleiden echt vorm krijgen.
Wat ook van groot belang is dat er een het management een duidelijke visie heeft en als een blok opereert. Dit is de kant die we heen gaan en alles wat jou als professional kan raken daar gaan we over in gesprek. We doen het samen en we maken ruimte om elkaar te inspireren, beren die er op de weg zijn te bespreken en samen verder te gaan.
Dit voorlichtingsfilmpje laat zien hoe ROC Midden Nederland het voor studenten geregeld heeft.
Met de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt zullen studenten anders opgeleid moeten worden. Dat betekent dat de nadruk steeds meer komt te liggen op de vaardigheden en ontwikkeling van eigen kwaliteiten en talenten van studenten. Voor roc’s reden om breed te gaan opleiden. Wil je meer weten over dit onderwerp of zoekt u lesmateriaal? Laat je hier informeren en inspireren.