In november zijn we tijdens Lunch&Learn sessies in gesprek geweest met docenten facilitair van verschillende scholen over het nieuwe KD Facilitair. Het was ontzettend leuk om met elkaar in gesprek te zijn en ervaringen te delen.
Verschillende aanwezige scholen zijn dit schooljaar al gestart met niveau 3 Allround Facilitair Medewerker. Dat doen ze veelal in een gecombineerde niveau 3/4-klas. Aan het einde van het jaar willen ze een selectie maken. Studenten kiezen dan om hun studie af te ronden op niveau 3 of niveau 4.
Docenten zijn blij dat er niveau 3 is toegevoegd aan het dossier Facilitair Leidinggevende. Niet in de laatste plaats omdat het werkveld erom vraagt. Facilitaire bedrijven als Asito en Facilicom zijn op zoek naar mensen die meer kunnen dan uitvoeren alleen, mensen die ook een team kunnen aansturen zonder zelf leidinggevende te zijn.
Maar ook in de leerweg van de student biedt niveau 3 het voordelen. De doorlopende leerlijn biedt studenten van niveau 2 dienstverlening meer kansen. De scholen die nu al niveau 3 aanbieden zien dat ook terug in de studentenpopulatie. Er hebben zich meer studenten vanuit niveau 2 aangemeld. Deze studenten gingen voorheen een andere opleiding doen.
Daarnaast biedt het ruimte aan de studenten voor wie niveau 4 net even te moeilijk is. Met niveau 3 kunnen ze hun studie op een goede manier afronden.
Ook voor de BBL is niveau 3 een aantrekkelijke studie. Zij-instromers die niveau 2 hebben afgerond kunnen nu doorstromen naar niveau 3. Het ROC van Twente gaat binnenkort een BBL-opleiding aanbieden voor werknemers van Asito.
Door het aanbieden van de gecombineerde klassen is het nodig meer te differentiëren in de klas. De docenten vinden dat niet erg en verwachten dat dat steeds meer de toekomst wordt. Op sommige scholen wordt de opleiding facilitair ook gecombineerd met andere opleidingen, zoals bijvoorbeeld Manager/Ondernemer Horeca, Keuken of Travel, Leisure & Hospitality.
Er wordt steeds vaker in projecten gewerkt en er wordt steeds meer de samenwerking met de praktijk gezocht. Op het Horizon College en het Vista College wordt bijvoorbeeld lesgegeven in de praktijk. Studenten doen hun praktijkopdrachten bij verschillende instellingen en de docent gaat naar de instelling om daar les te geven.
Breed opleiden en digitale vaardigheden hebben de aandacht van facilitair docenten. Ze zien daar wel toekomst in voor de facilitaire opleidingen. Mogelijk goede onderwerpen voor een volgende Lunch&Learn.
Het materiaal van Tendens Facilitair wordt aangepast, zodat het vanaf schooljaar 2020-2021 geschikt is voor niveau 3 en niveau 4. Benieuwd naar de veranderingen en titels? Bekijk hier de nieuwe indeling.