Vorig jaar september las ik in de Twentsche Courant Tubantia dat het ROC van Twente, de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen een samenwerking zouden zijn gestart om educatieve activiteiten voor jonge vluchtelingen te organiseren. Een jaar na dato ben ik benieuwd in hoeverre dit samenwerkingsverband is geslaagd en ben ik op zoek gegaan naar ‘spin-offs’ in het nieuws. In de media is hierover niets meer te vinden. Wel is er bij het ROC van Twente een geslaagd project van de grond gekomen, de zogenaamde Beweegapp.
De Beweegapp
De (gratis) applicatie is binnen de opleiding Sport en Bewegen ontwikkeld. Studenten van niveau 3/4 hebben een belangrijke inhoudelijke bijdrage geleverd. Als je docent of begeleider bent van vluchtelingen is de Beweegapp zeker interessant voor jou. Je kunt hiermee inspiratie opdoen voor sportieve activiteiten. De applicatie wordt intussen al gebruikt op vijftig instellingen, waaronder scholen en asielzoekerscentra.
Er staat een ruime hoeveelheid activiteiten in de applicatie, ondergebracht in vijf categorieën: sport- en spelactiviteiten, samenwerkingspelen, kennismakingsspelen, krachtoefeningen en conditieoefeningen. Zodra je bent ingelogd zie je alle activiteiten op een rijtje staan, met soms tot de verbeelding sprekende namen als ‘Menselijke knoop’, ‘Vliegend tapijt’, maar ook gewoon ‘Opdrukken’. Johan Brinkman, docent Sport en Bewegen is nauw bij de ontwikkeling betrokken. ‘Stel, je hebt een half uur de tijd om een activiteit met elkaar te ondernemen. Je kunt dan in de app snel aanvinken uit welke categorie je een oefening wilt doen, welke leeftijd de deelnemers hebben en hoelang de oefening mag duren. Dan rollen er een of meerdere passende activiteiten uit waarmee je aan de slag kunt gaan’, aldus Brinkman.
Iedere activiteit is gefilmd en gefotografeerd zodat de essentie van de sport of het spel zo duidelijk mogelijk in beeld komt.
In de applicatie kun je ook feedback kwijt over de gespeelde activiteiten. Deze feedback wordt meegenomen om de activiteit beter en leuker te maken.
Het kan altijd beter!
De makers laten weten het als een uitdaging te zien om steeds met nieuwe activiteiten te komen en bestaande activiteiten worden nooit als ‘klaar’ beschouwd. Ze nodigen jou als docent of begeleider uit om mee te denken en de website verder te verfraaien en uit te breiden.
Werk je met vluchtelingen en benieuwd naar de app? Kijk dan zeker even op de website www.vluchtelingeninbeweging.nl. Je kunt de Beweegapp daar aanvragen.
Geef een reactie