Interview met Dunja Monker – MBO College Zuid van het ROC van Amsterdam
Steeds meer scholen kiezen voor breed opleiden met het nieuwe kwalificatiedossier Business services. Maar dit hoeft niet de nieuwe norm te zijn. Dunja Monker neemt ons mee in de aanpak van MBO College Zuid. Zij werkt bij de opleiding Juridische Dienstverlening.
De ‘B’ van beroepsgericht
Twee jaar geleden werd Dunja Monker ingevlogen bij de afdeling Juridische Dienstverlening voor een onderwijsvernieuwing. Als externe kracht zou zij een half jaar lang de processen begeleiden. De opleiding op basis van het oude kwalificatiedossier was vrij modulair ingericht en daar wilde het team van af.
Het docententeam van ROC van Amsterdam wilde graag de ‘B’ van beroepsgericht terugbrengen in het onderwijs. ‘De grap is dat dit natuurlijk geen onderwijsvernieuwing is, maar gewoon weer terug naar hoe het was. Maar dan wel met de lessons learned’ zegt Dunja. Meer samenhang en meer aansluiting bij de beroepspraktijk, dat was het doel.
Verrassing… nieuw KD!
Zodra Dunja begonnen was met het project kwam Corona om de hoek kijken, kwam er een nieuwe opleidingsmanager én bleek er een nieuw kwalificatiedossier aan te komen. Dat was april 2020. Op dat moment leek het er nog op dat dit nieuwe dossier per schooljaar 2021 in zou gaan. ‘Gelukkig is dat verschoven naar schooljaar 22-23! Wel maakten deze ontwikkelingen het project wat complexer, een onderwijsvernieuwing plus implementatie van een nieuw kwalificatiedossier.’
Beroepscontext
Vergeleken met andere opleidingen heeft de opleiding Juridische Dienstverlening veel aanmeldingen elk jaar. ‘Wat je ziet is dat de studenten bij ons echt komen voor juridisch. Wij kunnen hen niet een heel of half jaar lang alleen vakken buiten de juridische context geven. Bijvoorbeeld door hen te leren vergaderen vanuit een HRM opdracht, of baliewerkzaamheden op een vakantiepark. Dat is niet de juiste context. Wij leiden op voor een baliemedewerker bij het UWV of gemeentehuis.’ Dat is waar studenten voor komen en wat hen aanspreekt. ‘Maar dat betekent niet dat ze niet ook kunnen werken bij een vakantiepark. Je doet dezelfde taken, alleen in de juridische context.’
Opzet
MBO College Zuid start in de nieuwe opzet vroeg met stukken uit het profieldeel, zoals inleiding recht in het eerste jaar. De inhoud die zij bij dit vak leren kunnen zij meteen inzetten bij de praktijkvakken.
De opzet is grofweg als volgt, Dunja legt uit: ‘We hebben de praktijklijn, dat is doorlopend oefenen met beroepsmodules. Hierin komt alles samen.
We hebben de lijn beroepsvaardigheden, denk aan communicatievaardigheden zoals telefoneren en chatten. Hier laten we Nederlands ook zo goed als mogelijk bij aan te laten sluiten.
Dan is er nog de digitale en informatievaardighedenlijn en recht.’ In het tweede semester gaan de studenten vervolgens al op stage.
Samenwerking team
Het docententeam bestaat uit bijna veertig collega’s. Daaruit is een team van vijf mensen samengesteld (dat is inclusief Dunja) die de grootste vakgroepen vertegenwoordigen. Elke dinsdag komen zij samen om stapjes te zetten. Daarnaast zijn er verschillende dagen en werkvormen gepland waarbij het hele team wordt betrokken bij de opzet van het nieuwe onderwijsplan.
Op dit moment hebben de vakgroepen het fijne ontwerp gemaakt, de vakken per periode met de bijbehorende leerdoelen. En daarmee zijn ze al bijna klaar voor het nieuwe schooljaar.
Neem contact op met onze educatief adviseurs. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden voor breed en smal onderwijs en de bijbehorende leermiddelen. Of lees hier meer over Knowhow | Business.
Geef een reactie