Rob van der Ploeg werkt al ruim 26 jaar bij Boom beroepsonderwijs (BBO). In zijn werk is hij vooral bezig met business development en strategie. Wat inhoudt dat hij zoekt naar nieuwe kansen en nieuwe markten die interessant zijn voor Boom beroepsonderwijs. Zo begeleidde Rob de afgelopen twee jaar de overname van het mbo-ICT fonds van Brinkman Uitgeverij. Waar hij momenteel nog uitgever van is.
We spraken Rob over BrinkmanICT.info en wat deze lesmethode bijzonder maakt.
De laatste ontwikkelingen
BrinkmanICT.info was al een bestaande lesmethode, voordat het onderdeel van Boom beroepsonderwijs werd. In 2018 startte Rob de overnamegesprekken. Na vele gesprekken en vooral financiële doorrekeningen, vond de overname in februari 2020 dan echt plaats. “Vervolgens hebben we als eerste gekeken naar hoe we BBO als nieuwe aanbieder in de markt zichtbaar konden maken. Best wel lastig als je weet dat drie weken na de overname de Coronapandemie uitbrak”, zegt Rob.
Een belangrijk vraagstuk hierbij was nagaan wat er onder docenten speelt. Waar hebben zij behoefte aan? Rob: “Ze hebben behoefte aan actuele en concrete informatie over de beroepspraktijk. Dus wat speelt er in de praktijk, wat zijn de laatste ontwikkelingen, wat zijn de trends? En hoe kan ik kennis en kunde uitwisselen met collega’s in het land?”. Rob en zijn team organiseren bijvoorbeeld regelmatig webinars, waar hij docenten bij elkaar brengt, maar ook actuele ontwikkelingen deelt. Maar ook in de leermiddelen heeft Rob hier aandacht voor. De brede basis van het BrinkmanICT.info leermiddelenaanbod bereidt studenten voor op de toekomst. Rob: “Ik vind het belangrijk dat het lesmateriaal actueel is. Mbo ICT is zó dynamisch, daarom toetsen we ieder jaar of ons materiaal nog up-to-date is en of er verversing en aanvulling nodig is”.
Voorbereiden op het toekomstige werkveld
In de leermiddelen van BrinkmanICT.info wordt verder gekeken dan het kwalificatiedossier waarvoor studenten worden opgeleid. “De arbeidsmarkt is heel snel aan het veranderen. De vraag is of de huidige mbo-opleidingen nog wel goed aansluiten op het werk in de toekomst. Over 10 jaar vinden we dingen heel normaal, die nu nog uitgevonden moeten worden. Daarom moeten we onze studenten voorbereiden op het werk van de toekomst”, zegt Rob. Dus welke skills en vaardigheden heb je nodig om je in het toekomstige werkveld te redden? Rob: “Zodra een student klaar is met zijn opleiding, is zijn kennis voor een deel alweer verouderd. Daarom leren we studenten anders te kijken naar informatie; hoe kom je aan je informatie, hoe interpreteer je het en wat doe je ermee? Zodat ze ook na hun studie weten hoe ze bijblijven met de ontwikkelingen in het werkveld”.
Inspelen op de actualiteit
Toen BrinkmanICT.info werd overgenomen, bestond het grotendeels uit boeken, er waren vrijwel geen digitale leermiddelen. Daar heeft Rob snel verandering in gebracht. Bijna de helft van de mbo ICT-leermiddelen zijn nu ook via het platform Boom Digitaal beschikbaar. Rob: “Het liefst zou ik uiteindelijk helemaal geen boeken meer willen hebben voor mbo ICT. Mbo ICT verandert heel snel, we moeten dus in staat zijn om snel te kunnen actualiseren. Dat kan met digitaal lesmateriaal. We hoeven dan namelijk niet een compleet boek te herzien en opnieuw te laten drukken”.
Rob geeft een voorbeeld van één van de projecten op het gebied van actualiteit waar hij en zijn team momenteel mee bezig zijn. “We kwamen op het idee dat we iets zouden moeten doen met operationeel beheer binnen Microsoft 365. Zodat studenten taken leren zoals: ‘Hoe maak je mailadressen aan voor collega’s’ en ‘Hoe deel je licenties uit’. Dit zijn voorbeelden van issues die kunnen spelen in de werkomgeving van een mbo ICT-student op niveau 2, 3 en 4”. Rob toetste zijn idee bij verschillende scholen en bij Microsoft. Rob: “Microsoft wilde meewerken. We waren de eersten die bedacht hebben dit te maken. We koppelen een officiële Microsoft 365 bedrijfstenant, met grote korting ingekocht door ons, aan ons leermiddel, waar de student vervolgens praktisch in kan werken”. In april gaat dit project de testfase in en zullen 100 studenten van vijf verschillende roc’s een pilot draaien met de bedrijfstenant en bijbehorend lesmateriaal. Vanaf het schooljaar 2022-2023 is de uitgave Microsoft 365 operationeel beheer voor elke opleider beschikbaar.
Meer weten? Hier vind je alle informatie over BrinkmanICT.info.
Geef een reactie