Eerder deze maand gaf het kabinet opdracht tot de ontwikkeling van een corona-app, die de GGD moet helpen met contactonderzoek, ook na de quarantainetijd. De bedoeling is dat de app via bluetooth laat zien wie er bij een patiënt in de buurt is geweest en dus mogelijk het virus bij zich draagt.
Ontwerpfouten
Inmiddels heeft het kabinet zeven ontwikkelde apps geselecteerd die kans maken om door de overheid tot officiële corona-app te worden benoemd. Deskundigen zijn kritisch over deze apps: er zouden veel ontwerpfouten inzitten en te weinig beschermingsmaatregelen tegen datalekken en privacyschending.
Benjamin Broersma, programmeur bij Open State Foundation, vertelt aan de NOS dat de vijf apps die hun programmeercode openbaar hebben gemaakt, niet voldoen aan de kwaliteitseisen van het ministerie. Hij ontdekte talloze ontwerpfouten en in één van de apps zelfs een datalek.
Informatieverwerking
Daarnaast wordt er nog te weinig nagedacht over de verwerking van de informatie uit de apps, vertelt Bert Hubert van PowerDNS aan de NOS. Het gaat om de verwerking van gegevens van miljoenen gebruikers die allemaal contact moeten houden met één server, zoals die van de GGD. “Als dit niet om software ging maar om een dijk, dan was het een stuk beter gegaan”, aldus Hubert.
Hobbyen met apps
Minister De Jonge van Volksgezondheid houdt moed en blijft geloven in het belang van een corona-app, ook nu alle apps zijn teruggestuurd naar de tekentafel. Uit onderzoek in opdracht van de Universiteit van Amsterdam deelt de gemiddelde Nederland dat geloof vooralsnog niet: 54 procent van de Nederlanders heeft nog geen duidelijke mening over de app. Fractievoorzitter Asscher verwees deze week naar de kwestie als: “hobbyen met apps”.
Bluetooth in de regen
Bovendien is niet duidelijk of een app die werkt met bluetooth-signalen wel goed zal werken. Het schijnt lastig in te schatten te zijn op welke afstand andere bluetooth-apparaten zich bevinden. “Dat hangt af van het soort ruimte, en buiten werkt het weer anders, zeker als het regent”, aldus Van Steen, specialist draadloze technologie aan de Universiteit van Twente.
Dataverzameling door Facebook
Ook Facebook heeft het initiatief genomen om data te verzamelen over het coronavirus, waarbij het platform samenwerkt met de Universiteit van Maryland en de Carnegie Mellon Universiteit. Een deel van de Facebookgebruikers ontvangt een uitnodiging voor een wetenschappelijke enquête over hun gezondheid. Het doel is om de verspreiding van het virus wereldwijd in kaart te brengen, zelfs in landen met een minder transparante overheid. Facebook laat weten zelf geen inzage in de gegevens te hebben, maar het platform krijgt wel beschikking over samengevoegde data om deze visueel in kaart te brengen.
Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, schreef in The Washington Post: “betere data kunnen overheden helpen te besluiten waar extra beademingsmachines of beschermingsmiddelen nodig zijn en welke gebieden weer open zouden kunnen.”
Toch lijkt niet iedereen blij met het feit dat een commerciële onderneming de leiding krijgt over het verzamelen van gegevens. “Ik zie het voordeel van deze samenwerking voor de wetenschap”, zegt hoogleraar Recht & Technologie Ronald Leenes van Tilburg University tegen de Volkskrant. “Maar ik vind het onverstandig dit soort dingen in handen te geven van een commerciële onderneming met als bedrijfsmodel: het verkopen van de gegevens van haar gebruikers.” Ook al krijgt Facebook zelf geen inzage in de verzamelde data, Facebook kan wel zien wie er interesse tonen in het invullen van de enquête. En alleen dat al is interessante informatie voor het platform.
Het voordeel is natuurlijk dat het grootste deel van de bevolking Facebook reeds op hun telefoon heeft staan. Mensen hoeven geen nieuwe app te installeren en zijn bekend met de privacy policy van Facebook.
Wat denk jij?
Is het een goed idee om bestaande platformen gegevens te laten verzamelen? En zie jij het voor je, een corona-app op je telefoon? We zijn heel benieuwd naar jullie inzichten.
Gesproken over app-ontwikkeling, binnen onze BrinkmanICT.info lesmethode bieden wij verschillende uitgaven aan over het ontwikkelen van apps. Zoals ‘Apps maken met Android Studio’.
Geef een reactie